AVM'lere yeni yönetmelik geliyor! Ortak gider sorunu çözülecek!
Türkiye’de AVM ve markalar arasında senelerdir gündemde olan ortak gider faturalarıyla ilgili düzenlemeye gidiliyor. Peki düzenleme ile neler değişecek? İşte ayrıntılar...
2 milyar lira şeffaflıktan uzak
Bu çerçevede şikayete konu olan ve bakanlığa bildirilen 5 alışveriş merkezine geçen ay ceza uygulandı. Son açıklanan veriler kapsamında; Türkiye'deki 81 şehrin 67’sinde AVM var. 2021 Haziran itibarıyla ülkedeki AVM sayısı 442’ye yükselirken, söz konusu AVM’lerin toplam kiralanabilir alanı ise 13 milyon 426 bin 898 metrekare oldu. Fakat gerek markanın gücü, gerek alışveriş merkezinin veya markalar arasında rekabet ortamı, yasal düzenlemenin taraflar arasında esnemesini sağladı. Ortak alan giderleri kapsamında pek çok kalemin de şeffaflıktan uzak olduğu belirtilirken, bu çerçevede 2 milyar liralık bir rakam gündeme geliyor.
Pazarlama giderlerine itiraz
Diğer taraftan son senelerde yoğunşekilde ciro kirasına geçilmesi sebebiyle reklam ve pazarlama giderlerinin de markalardan alınması, bir başka itiraza neden olan konulardan oldu. Bir marka temsilcisi, bu durumla ilgili açıklamasında, "Reklam ve pazarlama ile AVM, kendi reklamı yapılıyor. Bu yolla alışveriş artıyor ve bu da bizim ciromuza yansıyor" ifadelerini kullandı. Ciroları yükseldikçe AVM'ye ödedikleri rakamında arttığını belirten temsilci, ciro sebebiyle daha fazla kira ödediklerini dile getirdi.
Kirada sınıra takılan ortak gidere yükleniyor
Alışveriş merkezleri kira yükselişlerine senelik TÜFE ortalaması üzerinden gerçekleştirirken, ortak alan giderleri konusundaysa herhangi bir yasal düzenlemenin olmadığına dikkat çekiliyor. Bu sebeple kirada sınıra takılan alışveriş merkezlerinin bunu ortak alana yapılan zam ile telafi etmeye çalıştığına vurgu yapan bir sektör temsilcisi, "Şu an sektörde en önemli sıkıntı ortak alan konusu durum daha da kanserleşti" ifadelerini kullandı.