14 / 11 / 2024

Avrasya Tüneli finansman!

Avrasya Tüneli finansman!

Avrasya Tüneli finansmanı kapsamında sağlanan 4,5 yılı geri ödemesiz toplam 18 yıl vadeli kredi, bugüne kadar Türkiye’de özel sektör projelerine sağlanmış en uzun vadeli kredi olma özelliğini taşıyor...





Avrasya Tüneli finansman!


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile Yapı Merkezi ve SK E&C üst düzey yöneticileri ve ATAŞ temsilcileri ile ulusal ve uluslararası banka temsilcilerinin katıldığı ve 11 Aralık 2012'de düzenlenen imza töreniyle, Avrasya Tüneli finansmanı ile ilgili tüm aşamalar sonuçlandı.


Yapı Merkezi, Güney Kore’nin önde gelen gruplarından SK Engineering and Construction Ltd. Ortaklığı ile kurulmuş olan Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) atılan imzalar ile önümüzdeki 30 sene boyunca tünelin yapım ve işletiminden sorumlu olacak.


İstanbul’da Kazlıçeşme’den Göztepe’ye deniz altından karayolu ulaşımı sağlayacak Avrasya Tüneli'nin gerek yap işlet devret modeli ile yapılıyor olması ve gerekse işletmeye geçince kullanıcılarına sağlayacağı önemli zaman ve yakıt tasarrufu ile sadece İstanbul trafiğini rahatlatmakla kalmayıp aynı zamanda Türkiye ekonomisine de ciddi faydalar sağlaması düşünülüyor.


Avrasya Tüneli finansmanı kapsamında sağlanan 4,5 yılı geri ödemesiz toplam 18 yıl vadeli kredi, bugüne kadar Türkiye’de özel sektör projelerine sağlanmış en uzun vadeli kredi olmasının yanısıra, tüm dünyada bankacılık sektöründe yaşanan zorluklara rağmen oldukça düşük maliyet yapısı ile de öne çıkıyor.


Toplamı 1.3 milyar doları bulan yatırımın yüzde 78’ine yakın bir kısmına denk gelecek şekilde 960 milyon dolar olarak yapılandırılan kredi; Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kore Exim Bankası (KExim), Kore İhracat Sigorta Kuruluşu (Ksure) yanısıra, Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Ltd., Mizuho Corporate Bank Ltd. tarafından sağlanırken, finansman paketinde Türkiye’den Yapı Kredi Bankası, Türkiye İş Bankası ve Garanti Bankası da anlaşmalarda yer aldı. Ayrıca Deutsche Bank, Hedging Bankası olarak anlaşmalarda yer aldı.


ATAŞ’ın finansal danışmanlığını Unicredit üstlenirken, işlem kapsamında DK Dedeoğlu Koçar, Yapı Merkezi’ne finansal işlem danışmanlığı yaptı.


Ayrıca Avrasya Tüneli finansman kapsamında Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile bankalar arasında ilk defa bir borç üstlenim anlaşması da imzalanarak, Türkiye’de son dönemlerde ihalesi yapılmış ve aynı şekilde borç üstlenim içeren birçok mega Yap-İşlet-Devret ve benzeri projelerin de önü açılmış oldu.




Avrasya Tüneli tanıtım videosu!
TCDD arazisi, Avrasya Tüneli için yeniden kamulaştırıldı!
Avrasya tüneli son durum!
Avrasya Tüneli çıkış!





Geri Dön