28 / 04 / 2024

TCDD arazisi, Avrasya Tüneli için yeniden kamulaştırıldı!

TCDD arazisi, Avrasya Tüneli için yeniden kamulaştırıldı!

İstanbul'un iki yakasını bir araya getirmesi hedeflenen projeler, planlama hataları nedeniyle kamunun zarara uğramasına neden oluyor. Marmaray Projesi nedeniyle işlevsizleşen ve satışa çıkarılan TCDD arazisi, Avrasya Tüneli için yeniden kamulaştırıldı...



İstanbul'un iki yakasını bir araya getirmesi hedeflenen projeler, planlama hataları nedeniyle kamunun zarara uğramasına neden oluyor.  Marmaray  Projesi nedeniyle işlevsizleşen ve satışa çıkarılan TCDD arazisi, Avrasya Tüneli için yeniden kamulaştırıldı.
Marmaray Projesi için yürütülen çalışmalar İstanbul'da demiryolu ulaşımının durmasına yol açtı. Yeni planlanan ulaşım hattında öngörülen güzergâh değişikliği nedeniyle bazı demiryolu istasyonları ve bakım tesisleri işlevsiz hale getirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında İstanbul'da 28 istasyon binası yıkılacak, 14 bina ise devre dışı kalacak. Yıkılacak olan istasyon binaları arasında tarihi önemi olanların da bulunması eleştirilere neden oldu. İstasyon binalarının bir kısmı ise Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarıldı. Proje kapsamında bazı tarihi istasyonların butik otel haline getirilmesi hedefleniyor.
Acele kamulaştırma kararı İhaleye konu olan istasyonlardan biri de Yedikule bölgesindeki TCDD arazisiydi.
TCDD'nin Yedikule'de bulunan istasyon binası ve bakım onarım atölyesi de kısa bir süre önce yapılan ihaleyle, Ege Yapı Ltd. Şti., Mymetropol Yapı Inş. Tic. Ltd. Şti., Sena Gayrimenkul Yat. Tic. A.Ş., Buktor Yapı San. ve Tic. Ltd.
Şti. İş Ortaklığı tarafından satın alındı. 302 bin 600 TL'lik ihalenin ardından Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Yedikule'de 41 bin metrekareden oluşan alanda gerçekleştirecekleri projede turistik tesislerin yanı sıra ticari binaların da yer alacağını açıkladı.
TCDD'nin arazisi ihaleyle özelleştirilirken aynı bölgede, Avrasya Tüneli için de çalışma yürütülüyordu. Yapılan inceleme sonucu güzergâh üzerinde kamulaştırılması gereken arsa ve binalar belirlendi. 24 Temmuz 2013 günü toplanan Bakanlar Kurulu'nda söz konusu bina ve arsalarla ilgili olarak "Acele Ka; mulaştırma" kararı verildi. Adres aynıydı...
Bir süre önce Ege Yapı'ya satılarak özelleştirilen TCDD Bakım Onarım Atölyesi hakkında bu kez kamulaştırma kararı alındı.
İki proje daha Özelleştirme İdaresi tarafından Ege Yapı'nın da içinde yer aldığı ortaklığa satılan arazinin bir bölümü olimpiyat tesisleri arasında öngörülen Altınkapı Tesisi'nin park lotu olarak görünüyor. Olimpiyat organizasyonunun Türkiye'ye verilmesi halinde aynı arazi bir kez daha kamulaştırılmak zorunda kalınacak.
Yedikule'de aynı saha üzerinde görünen bir diğer proje ise Kutup AŞ'ye ait. Fatih Belediyesi Ulaşım Müdürü Ali Ulusoy'un eşi Neslihan Ulusoy'a ait Kutup Planlama Şirketi'nin internet sitesinde yer alan projelere göre aynı yerde, meydan çalışması ve Yedikulekapı-Samatya Hastanesi acil giriş kapısı yol genişletme çalışması yürütülüyor.
Chp önerge verdi Fatih Belediyesi'nin dün yapılan belediye meclis toplantısında CHP'li üyeler dört konuda yazılı soru önergesi verdi. Gülay Yedekçi tarafından sunulan önergelerde yer alan iddialar önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelecek.


Cumhuriyet

Geri Dön