28 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra faiz arttırdı! İşte Euro/dolar kurundaki değişim…

Avrupa Merkez Bankası 11 yıl sonra faiz arttırdı! İşte Euro/dolar kurundaki değişim…

Birçok ekonomist 25 baz puanlık bir artış beklerken, ECB üç temel politika faizini 50 baz puan artırdı. Peki karardan sonra euro/dolar kurunda nasıl bir değişim yaşandı? İşte detaylar...



EURO/DOLAR KURUNDA YÜKSELİŞ

ECB'nin faiz kararının ardından dolar karşısında euro, yüzde 0,7 değer kazandı. Euro/dolar kuru 1,0250'ye çıkarken euro/TL kuru ise 18,18'i aştı.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) peş peşe faiz artırımlarına gitmesi ve ECB'nin de uzun süre politika faizini sabit tutmasının etkisiyle 20 yıl sonra ilk kez Amerikan doları, bir ara eurodan daha değerli hale gelmişti.

“FAİZLERİN DAHA DA NORMALLEŞMESİ OLASI”

Faiz oranlarına ilişkin yayımlanan karar metninde, bankanın kriz araçlarının kullanımının piyasada önceden tahmin edilebilen adımlarla sınırlı olmadığı kaydedildi. Metinde, “Gelecek toplantılarda faiz oranlarının daha da normalleşmesi mümkün” ifadelerine de yer verildi.

ECB açıklamasında, bankanın para politikasının etkili bir şekilde uygulanabilmesi ve euro bölgesi ekonomilerindeki farklı hızdaki toparlanmalar sebebiyle, Geçiş Dönemi Koruma Enstrümanının (TPI) gerekli bir araç olduğunun altı çizildi. Para politikası normalleşmesinde TPI'ın, “euro bölgesinde oynaklığın artmaması için kullanılacağı” ifade edildi.


Geri Dön