Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası dolara karşı euronun gücünü artıracak 'bazukayı ateşledi' 11 yıl aradan sonra bir ilk

Küresel ölçekte artan enflasyon dalgasına karşı ABD Merkez Bankası FED'in peş peşe attığı faiz adımlarının ardından bir faiz adımı da Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) geldi. Banka 11 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırdı. İşte detaylar...Bankanın faiz artırımını ekonomistler "Avrupa Merkez Bankası bazukayı ateşledi" şeklinde yorumladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 11 yıl süren aranın ardından ilk kez faiz artırmaya karar verdi. Bankanın faiz artırımını ekonomistler "Avrupa Merkez Bankası bazukayı ateşledi" şeklinde yorumladı. Bankanın 25 baz puan yerine 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesi söz konusu yorumların yapılmasının temelini oluşturdu.

 

Faizle ilgili kararı piyasalarda sürpriz etkisi yapan Avrupa Merkez Bankası'nın kararına ilişkin yapılan açıklamada, bankanın üç temel politika faizini 50 baz puan artırdığı bildirildi. Ekonomistlerin faiz beklentisi artışın 25 puan olacağı şeklindeydi.

ECB, refinansman faizinin yüzde 0,00'dan yüzde 0,50'ye, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranının yüzde -0,50'den yüzde 0,00'a, marjinal faiz oranının ise yüzde 0,25'ten yüzde 0,75'ye yükseltildiği aktarıldı.

Avrupa Merkez Bankası, beklentinin üzerindeki faiz artırımı kararıyla negatif faiz dönemine de son verdi.

Banka aldığı faiz artırım kararıyla, 2011 yılının Temmuz ayından bu yana ilk kez politikasında değişiklik yapmış oldu.

Bankanın açıkladığı karar metninde, kriz araçlarının kullanımının piyasada önceden tahmin edilebilen adımlarla sınırlı olmadığı ifade edilerek, "Gelecek toplantılarda faiz oranlarının daha da normalleşmesi ihtimaline" işaret edildi.

Bankanın para politikasının efektif bir şekilde uygulanabilmesi ve euro bölgesinde ekonomilerdeki farklı hızdaki toparlanma nedeniyle TPI'nın (Geçiş dönemi koruma enstrümanı) gerekli bir araç olduğu kaydedilerek, para politikası normalleşmesinde TPI'nın, Avro Bölgesi'nde oynaklığın artmaması için kullanılacağı açıklandı.

LAGARDE: POLİTİKAMIZ VERİLERE BAĞLI OLACAK

Enflasyonu yüzde 2 seviyesinde tutmak istyen Avrupa Merkez Bankası, AB üyesi 15 ülkenin enflasyon oranı çift haneye çıktığı bu dönem son 25 yılın en enflasyonist dönemi olarak kayıtlara geçti.

Avrupa'da enflasyon kayıtlarının geçmişi 1997 yılına dayanıyor. 

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, “Politika faiz kararında daha büyük bir adımın atılmasının uygun olduğuna karar verdik. Bu, orta vadede enflasyon hedefimizi yakalamamıza yardımcı olacaktır. Gelecekteki politikamız verilere bağlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde daha önce, "Eğer daha yüksek enflasyonun beklentileri tehdit ettiğini görürsek teşvikleri daha hızlı bir şekilde geri çekeriz” ifadesini kullanarak 25 baz puanın üzerinde bir faiz artışına açık kapı bırakmıştı.

Şeker, ayçiçek yağı, buğday ve arpa fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Stratejik karar verildi

Hükümet 10 ilde bulunan taşınmazların imar planlarını değiştirdi ve satışını onayladı! İşte o iller

Faiz kararını açıklayan Merkez Bankası'ndan korkutan uyarı: Adım adım yaklaşıyor

TMO'nun buğdayda çiftçiye ödeyeceği prim destek miktarı belli oldu! Bu tarihe kadar kayıt yaptırmayan para alamayacak

Dolara hücum başlayacak uyarısı: Türkiye'de felaket yaşanacak