05 / 05 / 2024

Avrupa yakası, konut kredilerinin yüzde 70'ini kullanıyor!

 Avrupa yakası, konut kredilerinin yüzde 70'ini kullanıyor!

Avrupa yakasındaki talep, İstanbul’daki toplam talebin yüzde 68’ini oluştururken Anadolu yakasından gelen konut kredisi talebi ise yüzde 32’de kaldı





Türkiye nüfusunun yüzde 18’ini yaşadığı İstanbul, 2012 ilk çeyreğinde konut kredisi talebinin yüzde 26’sını oluşturdu. Avrupa yakasındaki talep, İstanbul’daki toplam talebin yüzde 68’ini oluştururken Anadolu yakasından gelen konut kredisi talebi ise yüzde 32’de kaldı. En çok konut kredisi talebi alınan ilk üç ilçe de Avrupa yakasından çıktı. 2012’nin ilk üç ayında Beylikdüzü toplam talebin yüzde 8’iyle en çok talep edilen ilçe olurken, komşu ilçeler Esenyurt Küçükçekmece onu takip etti. 


Anadolu yakasında ise Pendik başı çekerken, Ümraniye Maltepe ilçeleri konut kredisi talebinde ilk üçü oluşturdular. Bu dönemde talebin en hızlı arttığı ilçe Avrupa Yakası’nda Beylikdüzü oldu. Anadolu Yakası’nda ise Ümraniye’den gelen konut kredisi talebi ciddi artış gösterdi.


Yeni finans merkezinin kurulacağı, özellikle de markalı konutların yoğun olarak yer aldığı Ataşehir İstanbul içerisinden gelen taleplerin yüzde 2.5'ini oluşturdu.


Anadolu’da da artış var


Türkiye’nin lider konut kredisi danışmanlık şirketi Konutkredisi.com.tr’nin her ay yapılan binlerce konut kredisi başvurusundan derlediği verilere göre, 2012’nin ilk çeyreğinde en yüksek konut kredisi talebi sırasıyla İstanbul,  Ankara  ve İzmir’den geldi. 


Konutkredisi.com.tr tarafından hazırlanan Konut Kredisi Piyasası raporuna göre 2012 yılı ilk çeyreğinde İstanbul, Ankara, İzmir’den alınan talep toplam talebin yüzde 42’sini oluşturuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’in talebi 2011 yılında Türkiye’nin toplam konut kredisi talebinin yaklaşık yarısını oluşturmasına rağmen talebin diğer illere kayış trendi 2012 ilk çeyreğinde de sürdü. 3 büyük ilin dışında kalan illerin payı son çeyrekte yüzde 53'ten yüzde 58'e yükseldi.


İstanbul ve Ankara geriledi


2012 ilk çeyreğinde 3 büyük ilden gelen talep artış göstermesine rağmen İstanbul ve Ankara’daki büyüme Türkiye ortalamasının gerisinde kaldı. 2011 yılı son çeyreğinde toplam talebin yüzde 30’unu oluşturan İstanbul’un payı, 2012 ilk çeyreği ile birlikte yüzde 26’ya geriledi. İstanbul’u takip eden Ankara’nın payı da yüzde 12’den yüzde 10’a düştü. Buna karşın talebin en yüksek olduğu 3’üncü il olan İzmir’deki talep toplamdaki payını yüzde 6’ya yükseltti.


Ankara’da Keçiören İzmir’de Buca


Ankara Keçiören, son iki çeyrektir başkentin en çok konut kredisi talebi alınan ilçesi olmayı sürdürüyor. Keçiören, Ankara’dan alman talepler içerisinde yüzde 19’luk bir paya sahip. Yılın ilk çeyreğinde talepte en büyük artışı gösteren Etimesgut ilçesi ise yüzde 14’lük payı ile Keçiören’i izliyor. İzmir’deki tüketicilerin talebinde Buca yüzde 13’lük payı ile birinci ilçe olurken onu sırasıyla Karşıyaka ve yüın ilk çeyreğinde en yüksek talep artışını gösteren Çiğli takip etti.


Hürriyet



Geri Dön