Ekonomi

Avrupa'da doğal gaz fiyatı yüzde 13,5 geriledi!

Avrupa doğalgaz fiyatları, yumuşayan hava koşulları ve birçok ülkede gaz deposu dolumları nedeniyle yüzde 13,5 düştü.Söz konusu fiyat, Cuma günkü kapanış fiyatına kıyasla Türkiye saati ile 14:30'da yüzde 13,5 düşüşle 98,17 euroya geriledi, Haziran'dan beri en düşük seviye

Hollanda merkezli Avrupa'nın en derin sanal doğal gaz ticaret noktası olan TTF'de işlem gören gaz vadeli işlem sözleşme fiyatı, MWh başına 104,75 eurodan bugün açıldı.

Söz konusu fiyat, Cuma günkü kapanış fiyatına kıyasla Türkiye saati ile 14:30'da yüzde 13,5 düşüşle 98,17 euroya geriledi, Haziran'dan beri en düşük seviye.

Fiyat düşüşü, alışılmadık ılıman hava koşullarından ve birçok ülkede yüzde 95 oranındaki gaz deposu dolum seviyesinden kaynaklanıyor ve bu da kış aylarında enerji arzına ilişkin endişeleri hafifletiyor.

Enerji krizinden en çok etkilenen Almanya'da gaz depolama tesislerinin yüzde 95'in üzerinde kapasite kullanımı ile planlanandan daha hızlı dolduğu belirlendi.

Buna ek olarak, AB ülkelerinin TTF'de doğal gaz tavanı getirme çabaları ve Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatının artması ihtimali, kışın gaz kıtlığına ilişkin endişeleri hafifletti.

İşte diğer ayrıntılar...

Avrupa’nın savaş nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar enerji fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) yeni bir rapor açıkladı.  Uluslararası Para Fonu’ndan açıklanan rapora göre önümüzde ki yıl Avrupa'nın rekor düzeyde enerji fiyatlarıyla karşı karşıya kalabilir.

YAŞAM MALİYETLERİ ARTACAK

Yüksek enerji fiyatlarına işaret edilen raporda, 2022 ve 2023 yıllarında Avrupa'daki yaşam maliyetinin de yüzde 7 ila 9 oranında artacağı tahmin ediliyor.

IMF, gelişmiş AB ülkeleri ekonomilerinde 2022'de enflasyonun yüzde 8,3 olacağına, 2023'te ise yavaşlayarak yüzde 6,2'ye düşeceğini ileri sürdü. Doğu Avrupa ülkelerinde ise enflasyon oranlarının 2022'de yüzde 13,3, 2023'te ise yüzde 11,8 oranında artacağı iddia edildi.

“ BU KIŞ ZOR , 2023 KIŞI DAHA DA ZOR ”

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Alman Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'nın bir süre enerji kriziyle mücadele etmek zorunda kalacağını aktardı.

"Bu kış zor olacak ancak 2023 kışı daha da kötü olabilir" ifadesini kullanan Gopinath, enerji krizinin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını, Almanya'nın buna hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Tam 22 banka açıkladı! İş Bankası, QNB Finansbank, ING, Yapı Kredi, TEB, Ziraat, Halkbank, HSBC, Vakıfbank...
1 Ocak 2023 emekli maaşı netleşiyor! En düşük emekli maaşı kaç TL olacak?
12 bankada peş peşe deprem! Denizbank, İş Bankası, ING, Yapı Kredi, QNB Finansbank, TEB, Halkbank, Vakıfbank...