02 / 08 / 2024

Avrupa'da konut piyasalarına ECB'den uyarı!

Avrupa'da konut piyasalarına ECB'den uyarı!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bünyesinde bulunan Sistemik Risk Kurulu (ESRB), Avrupa'nın 11 ülkesinde konut fiyatlarının veya hane halkı borç seviyesinin kırılganlık oluşturduğuyla ilgili uyarılarda bulundu.



Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB), Fransa ve Almanya dahil Avrupa'da kırılganlık oluşturan 11 ülkenin konut piyasasıyla ilgili uyarılar yaptı. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bünyesinde yer alan ESRB tarafından yapılan açıklama kapsamında Avrupa'da 11 ülkede konut fiyatlarının veya hane halkı borç seviyesinin kırılganlığa neden olduğunu açıkladı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; yapılan açıklamada, konut sektörünün, reel ekonominin kilit bir sektörü olduğu kaydedildi be konutun hane halkının servet ve banka kredisinin büyük bölümünü taşıdığı vurgulandı.

"UYARI" VE "HAREKETE GEÇME" ÇAĞRISI

ESRB; Belçika, Danimarka, Lüksemburg, Hollanda, Finlandiya ve İsveç ülkelerine "riskleri gidermek için harekete geçme" çağrısında bulunurken Çekya, Almanya, Fransa, İzlanda ve Norveç hükümetlerine de "daha erken müdahalede bulunması" için uyardı.

Uyarı ve harekete geçme çağrısı yapılan ülkelerin bir çoğunda durumun, konut sektöründe kırılganlıkların hane halkının borçluluk düzeyi, mortgage kredilerin artması ve borç verme standartlarının yumuşamasıyla ilgili olduğu belirtilen açıklamada, "Bazı ülkelerin konut fiyatlarının artması veya konut fiyatlarının aşırı değerlenmesiyle ilgili kırılganlıkları var." ifadeleri kullanıldı.


Geri Dön