22 / 12 / 2024

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı. Peki Avrupa ülkesinde hangi şehirlerde fiyatlar arttı, ne kadar oldu? İşte detaylar...



Avrupa'nın büyük şehirlerinde konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırırken, yüksek enflasyon ve faiz oranları ile artan inşaat maliyetleri konut tedarikini daha da kötüye girmesine neden oluyor.

Avrupa da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Londra

Bazı ülkelerde halkın büyük yoğunluğunun kirada oturduğu Avrupa kıtasında hükümetler uygun fiyatlı evler ve kira artışını frenleyerek çözümler yapmaya çalışmasına rağmen, yüksek seyreden enflasyonun kira ve konut fiyatlarını baskılamaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı kurum olan Eurofound'un araştırmaları kapsamında özellikle özel sektör kiracıları konut güvensizliğine neden olurken bunların yüzde 46'sı yükselen kira fiyatlarını karşılayamayacağı için 3 ay içinde konaklama yerlerinden ayrılmak zorunda kalabileceklerini öngörüyor.

Alışılmışın dışında yüksek enflasyon, faiz oranlarındaki yükseliş ve artan inşaat maliyetleri konut sıkıntısını daha da kötüye gitmesine neden oluyor.

Gayrimenkul yatırımına yüksek enflasyon ivme kazandırırken kıtada bazı hükümetler kira artışlarını durdurarak uygun fiyatlı konutlarla konut sıkıntısına çare bulmaya planlıyor.

Bu arada, yüksek enerji fiyatları ve kira artışları sebebiyle, kıtada büyük şehirlerde kirada yaşayan ailelerin konut ve ısınma için yaptıkları harcamalar bazı şehirlerde aylık gelirlerinin yüzde 50’sini kapsıyor.

Ukrayna'dan göç ile son aylarda muazzam bir şekilde artan kiralık ev piyasası üzerindeki baskı Almanya’nın başkenti Berlin gibi büyük şehirlerde kiralık daire arayanların aylarca sürecek bir stres testine hazırlıklı olması gerekiyor.

Berlin'den Londra'ya Avrupa'nın pek çok kentinde aileler, yüksek fiyatlarından dolayı ev sahibi olmayı "imkansız" görüyor.

Avrupa ülkelerinde yüksek enerji, kira ve gıda fiyatlarının etkisiyle kabaran yaşam maliyetleri, grev ve protestoları beraberinde getiriyor.

Ayrıca, Avrupa'da daha fazla insanın yüksek kirada sıkışıp kalmasının siyasi kutuplaşmalar ve daha büyük eşitsizliklere yol açması endişeler arasında bulunuyor.

Avusturya

Konuta olan talep sıkışıklığı nedeniyle kiraların keskin şekilde arttığı başkent Viyana'da apartman dairesi için metrekare başına kiralama maliyeti 17 ila 20 arasında farklılık gösteriyor.

Viyana'da ortalamanın altında kazancı olan çok sayıda vatandaş devlet destekli belediye konutlarında yaşarken, bekleme süresinin giderek uzadığı bu konutlar için kayıtlar son 3 senede yüzde 26 arttı.

Avrupa da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Danimarka

Danimarka, kurumsal yatırımcıların gayrimenkul satın alırken kiraları önemli ölçüde yükselmesini zorlaştırmak için yasalarını değiştirirken, hükümet üç sene önce "Blackstone Yasası" olarak adlandırılan yasayı kabul ederek, kira artışlarını engellemeyi amaçladı.

ABD'li emlak devi Blackstone, önceki yıllarda Danimarka'da on binlerce kiralık daire satın almıştı. Kısa süre sonra, kiracılar onarım çalışmalarının eksikliğinden ve yüzde yüzleri aşan ağır kira artışlarından şikayet etti. Grup ayrıca kiracıları kıdem tazminatı ödeyerek kira sözleşmesini feshetmeye ikna etmeye çalıştı.

Blackstone Yasası artık, ev sahiplerinin mülkü satın aldıktan sonraki beş yıl boyunca kirayı artırmasını yasaklıyor.

Yasa Danimarka'da aşırı kira maliyetlerine karşı bir "dönüm noktası" olarak kutlandı. Blackstone, şirketin Kopenhag'ın kira piyasasının sadece yüzde 0,5'ini oluşturduğunu belirtti.

Bu hamleye rağmen, şehirdeki konut kısıtı ortadan kalkmadı. Danimarka'da hali hazırda uygun fiyatlı konutlar için de bir kota getirilmesi ve yeni binalardaki dairelerin yüzde 25'inin makul fiyatlarla kiralanması planlanıyor.

İşte diğer ülkeler ve başkente yaşanan konut sıkıntıları...


Geri Dön