22 / 11 / 2024
fuzul

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı. Peki Avrupa ülkesinde hangi şehirlerde fiyatlar arttı, ne kadar oldu? İşte detaylar...




Yunanistan

Yunanistan’da 2009 senesi sonrası yaşanan ekonomik krizle birlikte 2010’lu senelerde emlak satış fiyatlarında ve kiralarda ciddi düşüş gözlenirken, son senelerde bu durum tersine döndü.

Yunanistan’da yayımlanan Ekonomi Postası (OT) gazetesinin haberine göre, ülkede son 5 senede kira fiyatlarındaki artış yüzde 30’u aştı.

Haberde, 2023 senesi içerisinde bu artışın devam ederek, yüzde 3 ila yedi arasında seyredeceği ifade edildi.

Eurostat’ın 2023 tarihli raporuna göre, Yunanistan, 2021 yılında harcanabilir gelirinin yüzde 40'ından fazlasını kira, su, ısınma gibi harcamalara verenlerin toplam nüfus içerisindeki oranı değerlendirildiğinde, şehirlerde yüzde 32,4 ile, kırsal alanlarda ise yüzde 22 ile Avrupa Birliği (AB) genelinde ilk sırada yer aldı.

Kısa süreli kiralama yöntemi ise, Yunanistan’daki kira fiyatlarındaki artışın sebeplerinden biri olarak görülüyor.

Özellikle kriz döneminde başta başkent Atina olmak üzere merkez bölgelerden ucuz fiyata satın alınıp, tadilatla yenilenen evlerin turizm amaçlı kısa süreli kiraya verilmesi, uzun vadeli ev kiralamak isteyenler için arzın azalmasına ve kiralarda artışa neden oluyor.

Avrupa da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Hollanda

Hollanda'da en çok göç alan, öğrencilerin ve turistin yoğun olduğu Amsterdam, Utrecht, Lahey ve Rotterdam gibi şehirlerde yaşanan konut sıkıntısı devam ederken, hükümetin artan konut ihtiyacını karşılayamaması her yıl protestolara neden oluyor.

Konut kısıtına karşı geniş çaplı protestoların yapıldığı Amsterdam'da oda kiralama talebi özellikle Kovid-19 salgını sonrası hızla arttı. Şehirde bir oda kirası 800-900 avro seviyesinde.

İçişleri ve Kraliyet İlişkileri Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede 2022 itibarıyla 315 bin olan konut ihtiyacının gelecek yıllarda artacağı öngörülüyor.

Hükümet 2036'ya kadar 1 milyon 26 bin yeni konut yapmayı hedeflerken, hükümetin önceki yıllarda hedeflediği yıllık 100 bin yeni konut hedeflerine ulaşamaması sebebiyle konut piyasasındaki krizin artacağı tahmin ediliyor.

Ülkede devletten sosyal konut kiralama sırası ortalama 7 yılda geliyor. Bu süre Landsmeer'de 22 yılı, Amsterdam'da yaklaşık 14 yılı bulabiliyor.

Amsterdam yönetimi, konut şirketleriyle birlikte hazırladığı geniş ölçekli bir planla sorunu kontrol altına almayı ve kooperatif konut yapımına daha fazla odaklanarak, kiraları yeniden düzenlemeyi ve aileler, gençler ve yaşlılar için daha fazla yaşam alanı oluşturmayı planlıyor.

2040'a kadar konut sıkıntısını ortadan kaldırmayı hedefleyen Hollanda’da, yeni konutların inşasına ek olarak, Airbnb gibi şirketlerin üçüncü şahıslara ev kiralamalarına ve dairelerini boş bırakan ev sahiplerine karşı daha sıkı önlemlerin alınması da düşünülüyor.

Son 10 sene içinde Amsterdam nüfusunun 100 bin artarak 883 bine ulaşmasıyla emlak fiyatları neredeyse iki katına çıkarken, 2030'a kadar sadece mülteciler ve evsizler için 10 bin ila 15 bin arasında konut açığı olacağı tahmin ediliyor.

Şırnak Gabar Dağı'nda keşfedilen yeni petrol rezervi heyecanla karşılandı!

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisini açıkladı! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilere resmen son dakika müjdesi! Hem enflasyon farkı hem de refah payı verilecek!


Geri Dön