11 / 05 / 2024

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Avrupa'da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı. Peki Avrupa ülkesinde hangi şehirlerde fiyatlar arttı, ne kadar oldu? İşte detaylar...



Almanya

Almanya'da gayrimenkul piyasasındaki 84 milyona yaklaşan nüfus baskının hafiflemesi için yaklaşık 700 bin yeni konuta ihtiyaç duyuluyor. Almanya'daki konut açığı, artan inşaat maliyetleri, yüksek faiz ve mülteci akını sebebiyle 20 senenin en yüksek seviyesine ulaşıyor.

Söz konusu konuya ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar, birçok alanda inşaat yatırımlarının daha az cazip olduğunu ve son aylarda inşaat fiyatları ve faiz oranlarındaki sert yükselişin pek çok inşaat projesini olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Gayrimenkul uzmanlarına göre, yükselen inşaat maliyetleri, artan faiz oranları, yeni konut inşaatındaki düşüş ve ülkeye mülteci akını, konut açığının 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oluyor.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş sonrası Ukraynalıların Almanya'ya gelmesinin 200 bin ek konut talebi oluşturduğu kaydediliyor. Berlin'de eyalet hükümeti kira artışlarına ilişkin protestolar nedeniyle binlerce konutun emlak şirketlerinden alınıp kamulaştırılması için referanduma gitti. Eyalet hükümetine tavsiye niteliği taşıyan bu referandumda 240 binden çok apartman dairesinin kamulaştırılması için seçmenlerin yüzde 56,4'ü "evet" oyu kullandı.

Kiraların en çok arttığı başkent Berlin'de ise nüfusun çoğunluğu kirada yaşıyor. Berlin'de ortalama kiralar 2010 yılından bu yana yüzde 100’den fazla artış gösterirken, yeni dairelerin metrekaresi en az 26 avrodan kiraya veriliyor.

Avrupa da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

Fransa

Fransızların aylık en önemli harcamasının başında kira geliyor.

Başkent Paris’te artan konut fiyatları yıllar içinde, dar ve orta gelirli aileleri daha çok banliyölere iterken, kiralık konut bulmak için gerekli şartlar zorlaştı.

Fransa merkezli yardım kuruluşu Abbe Pierre Vakfı’nın 1 Şubat’ta yayımladığı rapor, ülkede 2022 itibarıyla 4,15 milyon kişinin barınma sorunuyla boğuştuğunu ya da insanlık dışı şartlarda yaşadığını ortaya koydu.

Rapora göre, Fransa’da evsizlerin sayısı 300 bine çıktı ve bu oran 10 yılda yüzde 140 artış gösterdi.

Fransa Başkanı Elisabeth Borne geçen hafta arzın yetersiz kaldığı bölgelerde, tüm vatandaşların konutlara erişimini kolaylaştırmak istediğini dile getirdi.

Borne, bu kapsamda Fransız hanelerin krediye daha kolay ulaşabilmesi için bankalarla görüşeceğine değindi. Fransız Başbakan ayrıca yüzde 0 faizle kredinin gelişimini daha görünür kılacaklarını açıkladı.

İngiltere

Avrupa'da konut kısıtı ve kira artışlarının en fazla yaşandığı ülkelerden biri olan İngiltere'de, ortalama bir konut kirası bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,4 artarak 1190 sterline yükseldi.

İngiliz online emlak şirketi Rightmove verilerine göre, başkent Londra'da ortalama konut kirası aynı dönemde yüzde 14 artışla aylık 2 bin 501 sterlinle tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

İngiltere emlak piyasasında kiralanabilir konut sayısı ise 2019'daki seviyenin yüzde 46 altında.

Homelet Kira Endeksi'ne göre, kiralanabilir konutlar için verilen teklifler çoğunlukla ev sahiplerinin istediği fiyatın üzerine çıkıyor ve ev sahipleri bir konut için çok sayıda teklif alıyor.

Endeks, piyasada kiralanabilir konut sayısında kısa vadede büyüme beklenmediğinden fiyatlardaki artışın süreceğini öngörüyor.

Avrupa da konut arz ve talebindeki dengesizlik kira fiyatlarını arttırdı!

İspanya

İspanya'da ise her geçen sene artan konut sorununa karşı önlem arayan hükümet, ülke demokrasi tarihinde ilk defa kira artışlarına müdahale etti.

Mecliste kabul edilen konut tasarısı gereği, şu ana kadar TÜFE'ye göre belirlenen kira artışları 2023 yılında yüzde 2, 2024 yılında yüzde 3 ile sınırlanacak. Öte yandan iki yıldan fazla boş kalan konutların emlak vergileri yüzde 150'ye varan oranlarda artırılacak.

Boş daire sahiplerine ilişkin sert baskılara rağmen fiyatlar artmaya devam ediyor. Diğer yandan Başbakan Pedro Sanchez, gençlere ve ekonomik olarak zor durumda olanhanelere uygun fiyatta kiralanması için üç ayrı projede toplam 113 bin konut inşa etme sözünde bulundu.

İspanya'da konut sorunu en çok göç alan, turistlerin ve öğrencilerin yoğun olduğu Madrid ve Barselona kentlerinde yaşanıyor.

Bu kentlerde sadece 1 oda kirasının 500-600 avro arasında olduğu ve oda kiralarına talebin geçen seneye oranla yüzde 40 arttığı hesaplanıyor.

Danışmanlık şirketi EY'nin verilerine göre Barselona'da kira fiyatları geçen sene yıllık yüzde 36 ile ülkedeki diğer şehirlere kıyasla daha keskin bir artış gösterdi.

Online emlak şirketi İdealista verilerine göre ise, Şubat 2022-Şubat 2023 arasında kira bedellerinde ülke genelinde ortalama yüzde 8,7'lik artış kaydedildi ve metrekare fiyat 11,7 avroya kadar çıktı.

Ülkede konut satış fiyatları ise ortalama yüzde 3,8 yükelirken, Madrid'de bu oran yüzde 6,5 seviyesinde. İspanya'da metrekare satış fiyatı 3 bin 176 avro, Madrid'de ise 3 bin 995 avroya kadar çıkıyor.


Geri Dön