03 / 05 / 2024

Avrupa’da markalar AVM'leri terk ediyor!

Avrupa’da markalar AVM'leri terk ediyor!

Avrupa’da bir devir sona eriyor. AVM’ler ve alışveriş caddelerindeki lüks mağazalar iflaslarını açıklıyor. Bunların Türkiye mağazaları da olumsuz etkilenebilir. İşte Avrupa devlerinin Kovid-19 salgınından sonraki durumları..



Avrupa'nın dev alışveriş zincirleri birer birer kapısına kilit vurmaya başladı. 

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre; koronavirüs salgını sebebiyle kapılarını açamayan ve her ay milyonlarca euro zarara uğrayan dev markalar, artık lüks alışveriş merkezleri ve alışveriş caddelerinden çekiliyor.

İşte Avrupa devlerinin Kovid-19 salgınından sonraki durumları...

Avrupa’da markalar AVM leri terk ediyor!

H&M: Tanınmış tekstil mağazaları, mağaza sayılarında radikal bir düşüşe gidiyor. 2021'de dünya çapında 350 şube kapatılacak. Türkiye ve Almanya'da kaç mağazanın etkileneceği heniz belirli değil, şimdilik sadece Almanya'da 800 işçi işinden olacak. 

ZARA: Ünlü İspanyol markasının ana şirketi Inditex'te işler karışık durumda. Dünya çapındaki 2800 mağazadan 1200'ü kapatılacak. Almanya'da da kapanmalar başladı. Türkiye'de de kapanmalar yapılabilir. Grup, online alışverişten pay almak ve buna yönelik 150 yeni yer açmayı hedefliyor. 

PİMKİE: Fransız moda zinciri, eylül ayı sonunda iflas başvurusu yaptı. Almanya'daki 75 mağazadan 40'ı kapatılacak. Online ticarete ağırlık verilecek.

DOUGLAS: Ünlü parfümeri zinciri Almanya'daki 430 mağazasının yüzde 60'ını ve Avrupa'da 2400 şubenin 500'ünü kapatıyor. kapatmanın nedeni ise mağaza alışverişi yerine artık online alışverişin yaygınlaşması olarak belirtildi.

DEPOT: Dekoratif malzemeler zinciri lüks mağaza, tasarruf programına başladı. Geçen yıl 25 mağaza kapatılmıştı, bu yıl 35 mağaza daha kapatılıyor. 

KLIER: Almanya'nın en büyük kuaför zinciriydi. Kovid-19 salgını sebebiyle iflasını verdi. İflas kararı Kasım 2020'de verildi ve 1350 kuaför salonundan 450'si kapatılıyor. Mart sonunda yeniden canlanma umut ediyorlar. 

MAREDO: Et lokantası. Arjantin biftekleriyle ünlü. Mart 2020'de iflasını istemişti. 35 restorandan 20'si kapandı. Çalışanların yarısı ayrıldı. Üç hafta önce ise yönetimden birkaç kişi dışında herkesin işine son verildi. Maredo, Kovid-19'dan sonra da kapalı kalacak gibi görünüyor. Yeni bir yatırımcı çıkmazsa, bu markanın devri de kapanacak.

PROMOD: Ünlü moda grubu Promod, geçen yıl yazın başında iflas başvurusu yaptı. Ocak 2021'de Almanya'daki 32 mağazanın tamamının kapatılmasına karar verildi. 

ESPRIT: Geçen yaz iflasını verdi ve dosyası açıldı. Almanya'daki her iki mağazadan biri kapatılıyor. 50 mağaza kepenk indirdi ve 1100 çalışan işini kaybetti. 

RUNNERS POINT: Spor ve koşu ayakkabıları zinciri, geçen yıl Mayıs'ta tüm mağazalarını kapattı. Son gelişmelerden sonra yeni bir plan da oluşturulamıyor.

GALERIA- KARSTADT- KAUFHOF: Geçen yıl kapanmanın eşiğine gelmişti. İflas davası son anda kapatıldı ama 40'tan fazla mağaza da kapandı. Yeni yapılanma ile Almanya'dan 460 milyon euro kredi geldi. Kovid-19 kapanması uzun sürerse, durum kötü ve en fazla paskalyaya kadar idare edilebilir.

Almanya'da 50 bin işletme iflas edebilir!


Geri Dön