28 / 04 / 2024

Hüseyin Altaş: AVM’lerin kapalı kaldığı dönemde kira alınmaması Avrupa’da ilk!

Hüseyin Altaş: AVM’lerin kapalı kaldığı dönemde kira alınmaması Avrupa’da ilk!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "7. Perakende Teknolojileri Konferansı”nın ilk webinarında yaptığı konuşmada AVM’lerin kapalı kaldığı dönemde perakendeciden kira alınmamasının Avrupa'da ilk olduğunu söyledi.



Kategori Mağazacılığı Derneği  KMD'nin “Perakende Teknolojiyi Konuşuyor” temasıyla düzenlediği “7. Perakende Teknolojileri Konferansı”nın ilk webinarı “Yeni Normal Ne Getirecek?” başlığı altında gerçekleştirildi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre önemli iş insanlarının bir araya geldiği webinarda parekende sektörüne dair değerlendirmeler yapıldı.

İlk olarak konuşma yapan Kategori Mağazacılığı Derneği  (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, pandemi döneminde  tüketici ihtiyaçlarının karşılanmasında operasyonlarını kesintisiz sürdürdüğünü söyleyerek, perakende işletmelerinin en önemli yatırımı olan insan kaynağının bu dönemde daha da hayati değer taşıdığını vurguladı. 

Hüseyin Altaş: AVM’lerin kapalı kaldığı dönemde kira alınmaması Avrupa’da ilk!

Devlet, bütçenin izin verdiğinin daha ötesinde destek verdi 

Tınastepe'nin ardından konuşma yapan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu da perakendede çok büyük değişimler olduğunu söyledi. Yeni trendlere adapte olunması gerektiğini belirten Özpamukçu temassız ödeme, sosyal medya, canlı yayınla alışveriş sistemlerinin dünyada kullanılmaya başlandığını, bu konuda Türkiye’deki perakendecilerin de gözünü açması gerektiğini belirtti. Özpamukçu, perakendenin mücbir sebep kapsamına alınan ilk sektörlerden olduğunu vurgulayarak, devletin, bütçenin izin verdiğinin daha ötesinde destek verdiğini ifade etti. 

Ertelenen taksit ve vergi,  SGK prim borçlarının ötelenmesi gibi beklentilerin bulunduğunu söyleyen Özpamukçu, kısa çalışma ödeneğinin devam etmesine yönelik taleplerin geldiğini söyledi. 

Hüseyin Altaş: AVM’lerin kapalı kaldığı dönemde kira alınmaması Avrupa’da ilk!

Tedbirlerin alınması halinde radikal önlemler alınacağını söyleyen Özpamukçı ikinci kapanmayı olası görmediğini açıkladı. 

Tescilli Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Stamati ise, “Efsane Cuma” kampanyasına yakın fiyatlarla yaz ürünleri satıldığını belirterek, dijital çözümler sayesinde müşterilere evlerinde ulaştıklarını ve satışları artırmaya çalıştıklarını söyledi.

Hüseyin Altaş: AVM’lerin kapalı kaldığı dönemde kira alınmaması Avrupa’da ilk!

"AVM’lerin kapalı kaldığı dönemde perakendeciden kira alınmaması Avrupa’da ilk ve tektir"


Gerçekleşen webinarda son olarak konuşma yapan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş ise perakende sektörü için büyük değeri olan alışveriş merkezlerinin, gerek oluşturduğu istihdam gerekse yatırım büyüklüğü olarak genel ekonomiye önemli katkısı bulunduğunu aktararak, “AVM’lerin kapalı kaldığı süreçte perakendeciden kira alınmaması Avrupa’da ilk ve tektir. Bununla gurur duyuyoruz” dedi

Kira konusuna "terzi dikişi" bir sistem ile yaklaştıklarını belirten Altaş, “Perakendecinin, AVM’nin durumuna, bulunduğu yere, giriş çıkış oranlarına göre çözümler üretiyoruz. Pandemi uzadığı sürece bu şekilde devam etmesinde fayda var. Alışveriş merkezi yatırımcılarının döviz kredilerinin TL’ye dönülmesi talepleri bile zorlaşıyor. AVM’lerin kira sözleşmelerine döviz bazında müdahale edildi, doğrudur, ülke ekonomisi için gereklidir, kabul ediyoruz ama aynı şekilde bunun bankalardan olan kredilerde de edilmesi lazım. Biz bu zorluklar içerisinde nasıl perakendecinin yanındaysak, eğer bu çözülürse onun katbekat perakendecinin yanında olacağız.” şeklinde konuştu. 

10 oturumluk webinar serisinden oluşan 7. Perakende Teknolojileri Konferansı bugünkü ilk oturumunun ardından 10 hafta sürecek ve her çarşamba günü canlı yayında gerçekleşecek.

AVM’lerde ticari ‘kira’ tartışması!

 

 


Geri Dön