01 / 01 / 2025

Avrupa'dan gayrimenkul alan Türklere oturma izni!

Avrupa'dan gayrimenkul alan Türklere oturma izni!

Türkiye’den ayrılan ve ayrılmak isteyen vatandaşların sayısı hızla artıyor. Maddi imkanı iyi olan Türk vatandaşları “Altın Vize” kapsamında Avrupa'dan gayrimenkul alıp AB oturumuna sahip oluyor.



Türkiye’den ayrılmak isteyen vatandaşlar için yeni bir imkan sağlanıyor. Maddi imkanı iyi olan Türk vatandaşları “Altın Vize” kapsamında Avrupa ülkelerinde gayrimenkul satın alıp AB oturumuna sahip oluyor.

Euro News'tan Servet Yanatma'nın haberine göre, Göçmenlik hukuku danışmanlığı sağlayan hukuk büroları Türk vatandaşlarının taleplerine uygun Avrupa’da oturum fırsatları sağlıyor. Altın Oturum (Golden Residency) olarak bilinen program kapsamında Portekiz ve İspanya olmak üzere AB ülkelerinde oturuma izni alınabiliyor. Son bir yılda 5-10 kadar Türk vatandaşının Yunanistan’da, 10 kişinin de Portekiz’de bu yolla başvuru yaptığı belirlendi. Yatırım ve danışmanlık firmaları daha çok kâr ettikleri için gayrimenkul satışı içeren Altın Vize’ye yoğunlaşıyor.

Şartlar ülke ve kişiye göre değişiyor

Londra merkezli uluslararası avukatlık bürosu Garth Coates’ten AB Göçmenlik Hukuku Uzmanı Tamer Ulay programdan yararlanmanın koşullarını anlattı. Coates, şu ifadeleri kullandı: “Ülkesine, başvuran kişinin özelliklerine ve başvuru amaçlarına göre Golden Residency (Altın Oturum) programının başvuru koşulları farklılık gösterebiliyor. Ancak en temel koşullardan olan maddi yeterlilik koşulu her ülkede mevcut. Bir başka ifade ile, maaş dışında aylık en az 1200 euro civarında garanti gelir olması veya en az 50 bin euro nakit paraya sahip olunması veya (iş kuracaklar için) yapılacak işin gereklerini yerine getirecek kadar sermayeye ve bilgi birikimine veya eğitime sahip olunması gerekiyor.”

Başvurulara göre kurum veya işyerinde çalışarak elde edilen gelir kabul edilmeyip, emekli maaşı, kira geliri, faiz geliri, borsa geliri ve şirket kar payı gelirleri kabul görüyor.

Kalıcı oturum ve vatandaşlık mümkün

Altın Oturum programında, kalıcı oturum ve/veya vatandaşlık başvurusunda bulunulabiliyor. Başvuru için ülkede yaşama süreci değişiyor. Programa göre, Portekiz’de 5 yıl, İspanya’da 10 yıl ve Yunanistan’da ise 12 yıl içinde vatandaşlık başvurusunda bulunmak mümkün.

Şartları Altın Vize’den farklı

Gayrimenkul satın alınması veya belirli miktarda yatırım karşılığına sağlanan Altın Vize’ye (Golden Visa) göre Altın Oturum’un şart ve hakları değişiyor. Altın Vize için değeri en az 250 bin ile 500 bin euro arasında değişen fiyatlarla gayrimenkul satın almak zorunlu hale geliyor. Altın Oturum’da oldukça düşük maliyetlerle yatırım yaparak, hatta herhangi bir yatırım yapmadan oturum izni alınabiliyor.

Altın Vize'nin bazı dezavantajlarını anlatan Tamer Ulay, şu ifadeleri kullandı: “Altın Vize’de oturum izni alındıktan sonra gidilen ülkede yaşama zorunluluğu bulunmazken Altın Oturum’da yılda 4 ay ile 6 ay arasında yaşama zorunluluğu bulunuyor. Altın Oturum, oturum izni alınacak ülkede yaşamayı düşünen veya en azından yılın 4 ile 6 ayını yaşayarak değerlendirmeyi düşünenler için ideal bir seçenek.”

Portekiz’e Türkiye’den 10 başvuru

Portekiz’de Göçmenlik Hukuku Avukatı Rui Teixeira, Rodrigues ülkesindeki Altın Oturum için gayrimenkul satın alma veya yatırım zorunluluğu olmadığını yıllık 18 hafta oturum koşulu bulunduğunu söylüyor. Program hakkında konuşan Rodrigues “Kesinlikle [hukuki zemini bulunuyor]. Zaten hukuki zemini olmadan başvurmaya hakkınız olmaz” ifadelerini kullandı.


Geri Dön