Avrupa'dan verimli konutlara 350 milyon euroluk destek!
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ( EBRD) kentsel dönüşüm sürecinde konutların enerji verimli olarak yapılmasını sağlamak için Türkiye ' ye 350 milyon euroluk fon ayırdı...
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası( EBRD) kentsel dönüşüm sürecinde konutların enerji verimli olarak yapılmasını sağlamak için Türkiye'ye 350 milyon euroluk fon ayırdı. Konuyla ilgili bilgi veren Altensis Projeler Koordinatörü Emre Ilıcalı, bankanın bu fonu Türkiye'deki bankalar veya finans kuruluşları aracılığıyla kredi olarak vermeyi amaçladığını söyledi. 4 yıl sürecek projeyle ilgili olarak bankaların da bu konudaki teknik seçme/eleme süreçlerinde Altensis olarak rol alacaklarını kaydeden Ilıcalı "İhale şu an talep toplama teknik yeterlilik aşamasında. Bir iki ay içerisinde ticari teklifler toplanıp yıl sonuna kadar ihale süreci sonuçlanacak. Programların da oluşturulmasıyla 2014 sonu gibi krediler kullandırılmaya başlanacak" diye konuştu. Konsorsiyumun karar vermesi ile Türkiye'ye ilk etapta 350 milyon euroluk fon geleceğini ardından 10 yıl içinde bu fonun 1 milyar euroya çıkmasının amaçlandığım kaydeden Ilıcak, Avrupa ve Amerika'da bu tarz kredilerin 10 yıldan 30 yıla kadar vadeli olarak verildiğini aktardı. Ilıcalı, "İngiltere'de ise kişi yeşil bina yaptığında ya da binasını yeşil binaya dönüştürmek istediğinde devlet ilk yatırım bedelinin önemli bir kısmını karşılıyor ve düşük vadeli kredi imkanı sunuyor. Bu da muhtemelen benzer bir sisteme sahip olacak" dedi. 2008 yılından bu yana Türkiye'de binalara Leed, Breeam ve GreenStar sertifikaları alanında danışmanlık veren Altensis'in sertifikalı projelerin yüzde 70'ine danışmanlık hizmeti verdiğini aktaran Ilıcalı, "Devam eden 60'a yakın projemiz var" dedi.
Yerli yeşil sertifika konusuna da değinen Emre Ilıcalı, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ve TSE'nin bu konudaki çalışmalarının olduğunu belirtti.
ÇEDBİK'in yakın zamanda pilot projelere geçeceğini aktaran Ilıcalı uygulamada şuna dikkat çekti: "Ancak biz kuralları çıkarırken ya iç hiçbir şey yapmıyoruz ya da çok sıkı ve zor getiriyoruz. Böylesi bir durumda denetimi zorlaştırıldığı için denetimi ve takibi yapılamadığı için sıkıntılar oluyor" dedi.
Yerli sertifikanın başarılı olması için mutlaka bir marka değerinin olması ve çok kolay alınmaması gerektiğini aktaran Ilıcalı, yapı denetime benzer bir denetim sisteminin de kurulması gerektiğini kaydetti.
Yabancı, uluslararası sertifikaları soruyor
Yerli sertifikanın uluslararası sertifikalar olan Leed, Breeam ve GreenStar'ın popülerliğini düşürmeyeceğini kaydederek, "Yabancı yatırımcı gelince bu sertifikaları görmek istiyor. Ama kentsel dönüşümde yapılacak konutlarda bu sertifikalara ulaşamayanlar enerji verimliliği için bu sertifikayı kullanabilir" diye konuştu. Yabancı fonlar istediği için bazı firmaların kendilerine geldiğini aktaran Ilıcalı, "Büyükdere Caddesi'deki bazı ofis projeleri Leed sertifikası almak için bize başvuruyorlar" dedi.
Yeşil binaların kiralama sürelerini kısaltarak yüzde 10 ile 30 arasında daha yüksek fiyatlarla kiralamasına imkan sağladığını kaydeden Ilıcalı, işletme giderlerini ise yüzde 40'a oranında azalttığını belirtti.
Dünya