05 / 05 / 2024

Ayasofya restore edildi!

Ayasofya restore edildi!

Ayasofya'nın restorasyon çalışmaları son buldu.



İstanbul'da restorasyon nedeniyle 17 yıldır Ayasofya Müzesi'nin içinde bulunan 520 metrekare genişliğinde, 55 metre yüksekliğindeki 180 tonluk iskelenin son parçaları söküldü.

Bir yıldır devam eden kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda Ayasofya'nın güzelliği ortaya çıktı. İskelenin son parçaları, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ve müze müdürü Haluk Dursun'un katılımıyla yapılan basın toplantısında söküldü.

- Hürriyet -

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ayasofya 17 yıl sonra iskelesiz

Restorasyon çalışmaları nedeniyle Ayasofya Müzesi'nin içinde 17 yıldır bulunan 520 metrekare genişliğinde, 55 metre yüksekliğindeki 180 tonluk iskelenin son parçaları söküldü. İstanbul

2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın 3.3 milyon lira ödeneğiyle bir yıldır süren restorasyon sonucunda iskelesiz Ayasofya'nın tüm güzelliği ortaya çıktı.
Çalışmalar kapsamında 17 yıldır Ayasofya Müzesi'nin içinde bulunan 180 ton ağırlığındaki demir iskelenin son parçaları, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç ve Ayasofya Müzesi Müdürü Haluk Dursun'un katılımıyla dün yapılan basın toplantısında söküldü. Toplantıda konuşan Avdagiç, restorasyon çalışmaları sürerken yaşanan önemli bir keşif olan Serafim figürünün müzeyi yeniden dünya gündeminin üst sıralarına taşıdığını ve Ayasofya'nın derin tarihinin bir kez daha gözler önüne serildiğini söyledi.
Avdagiç, müzenin kuzeydoğu kubbesinde yer alan ve 160 yıl sonra gün yüzüne çıkarılan 700 yaşında olduğu tahmin edilen altı kanatlı melek yüzünün (Serafim), iskele engeli olmadan, ilk günkü ihtişamıyla ziyaretçileri karşılayacağını belirtti. 
Mustafa Küçük/Milliyet

Ayasofya'nın yüzü gözü açıldı

Restorasyon nedeniyle Ayasofya Müzesi'nin içinde 17 yıldır bulunan 520 metrekare genişliğinde, 55 metre yüksekliğindeki 180 tonluk iskelenin son parçaları pazartesi günü söküldü. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın 3.3 milyon lira ödeneğiyle bir yıldır sürdürdüğü çalışmalarla, Ayasofya Camii iskelesiz haliyle ortaya çıktı.
Ayasofya'daki çalışmaların ikinci aşamasını galeri katının onarımı oluşturacak. Ayrıca I. Mahmut Şadırvanı ve Sıbyan Mektebi'nin restorasyonları da bu kapsamda yapılacak. Dünyanın en büyük hat levhaları kabul edilen her biri 7.5 metre çapındaki 8 adet levhanın bakım ve onarımı ile Ayasofya'nın aydınlatmasını sağlayan kandillerin restorasyonu ve makuserlerin restorasyonu da yapılacak. Ayrıca Ayasofya cephe acil onarım işi kapsamında Ayasofya Bilim Kurulu'nun denetiminde gerçekleştirilecek cephe restorasyonu ile uzun yıllardır yapıya zarar veren çimento esaslı derzler ve sıvalardan yapı arındırılacak.
Mustafa Küçük/Radikal


Geri Dön