27 / 12 / 2024

Ayasofya'nın 162 yıl önceki restorasyonunun çizimleri ortaya çıktı!

Ayasofya'nın 162 yıl önceki restorasyonunun çizimleri ortaya çıktı!

Ayasofya’nın son restorasyonu İtalyan mimar Fossati’ye yaptırıldı. O çizimler 162 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. “Aya Sofia Constantinople” adını taşıyan ve sadece 15 adet bastırılan orjinal eserin bir nüshası Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde mevcut..



Ayasofya’nın son restorasyonunu yapan İtalyan mimar Fossati’nin 162 yıl önceki çizimleri o yıllardaki İstanbul’a ışık tutuyor. Padişah Abdülmecid döneminde Ayasofya’da kapsamlı restorasyon çalışması gerçekleştiren İtalyan mimar Fossati’ye ait çizimler, 162 yıl sonra Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nden gün yüzüne çıkarıldı. 


“Aya Sofia Constantinople” adını taşıyan ve 162 yıl önce sadece 15 adet bastırılan orjinal eserin sadece bir nüshası Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde bulunuyordu. Sarayburnu Kitaplığı tarafından o tek nüshanın replikası bastırıldı. Fossati’nin 162 yıl önce yaptığı çizimler ile eserinde yeralan resimler, İstanbul’un o dönemki durumuna da ışık tutuyor. Özellikle Ayasofya’nın ana girişindeki ahşap evlerin görüntüsü dikkat çekiyor. 

‘Gözleri kamaştırıyor’

Fossati, 162 yıl önce “Ana İbadet Mekanının Doğuya Bakan Manzarası” başlığı altında kaleme aldığı görüşlerinde ise Ayasofya’yı anlatırken, şu ifadelere yer veriyor: “Kapı dehlizinden çıkıldığında, karşımıza Ayasofya’nın muhteşem ana ibadet mekanı çıkmaktadır. Mekânın büyüklüğü o derece ihtişamlı ki insanın gözlerini kamaştırıyor. Dünyada hem yüksek, hem geniş ve buna rağmen uyumlu olan başka bir bina bilmiyorum. İşte burası Allah’ın evidir… Kubbeler ve iri sütunların mozaiklerinde İslam inancına uygun olarak altın yaldızlarla maskelenen Peygamberler, Azizler ve Melek figürleriyle diğer imajlar görülür.”

 

‘Saray mimarı’ unvanını aldı

İsviçre’de dünyaya gelen Gaspare Fossati 1822-1827 yılları arasında Milano Brera Akademisi’nde mimarlık eğitimi aldı. Fossati mezun olduktan sonra, 1833’e kadar Roma ve Rönesans eserlerini inceleyerek, çeşitli kazılarda bulundu. 1833 yılında Rusya’ya giden Fossati, 3 yıl sonra Petersburg’da ‘Saray Mimarı’ unvanını aldı. 1831’de Beyoğlu yangınında kül olan Rus Çarlığı’nın İstanbul’daki elçilik binasını yeniden inşa etmek için 1837’de İstanbul’a gönderilen Fossati, 1858’e kadar İstanbul’da kaldı. Son kapsamlı Ayasofya restorasyonu da mimar Gaspare Fossati tarafından gerçekleştirildi. 


Milliyet


Geri Dön