27 / 12 / 2024

Ayasofya cami restorasyon çizim

Ayasofya cami restorasyon çizim

Ayasofya’nın son restorasyonu İtalyan mimar Fossati’ye yaptırıldı. O çizimler 162 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. “Aya Sofia Constantinople” adını taşıyan ve sadece 15 adet bastırılan orjinal eserin bir nüshası Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde mevcut..

Ayasofya Camii'nde restorasyon çalışmalarına başlandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kapsamlı restorasyon çalışmalarına başlandı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi restore ediliyor!

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restore edildiğini açıklayan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, restore çalışmalarında gelişmiş tekniklerin kullanıldığını dile getirdi.

Şanlıurfa Eyyüp Nebi Cami ve Külliyesi'ndeki restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Şanlıurfa Viranşehir'de yer alan Eyyüp Nebi Camii ve Külliyesi'nde bir süre önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Esadiye Cami restorasyonla ayağa kaldırılıyor!

Elazığ'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki tarihi Harput Mahallesi'nde Artuklu dönemi 800 yıllık Esadiye Cami, 4 senedir süren restorasyon çalışması ile yeniden ayağa kaldırılıyor

Sakarya Orhan Cami’deki restorasyon çalışmaları tamamlanıyor!

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Orhan Cami’de devam eden restorasyon çalışmaları için Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ile görüştüğünü söyledi.

Sümela Manastırı ve Trabzon Ayasofya Camii açıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sümela Manastırı 2. Etap Açılış Töreni ve Trabzon Ayasofya Camii Restorasyon Sonrası Açılış Töreni'ne video konferansla katıldı.

Türkiye'den UNESCO'ya Ayasofya taahhüdü!

Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov Ayasofya ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Türkiye'nin Ayasofya'nın restorasyon çalışmalarında UNESCO ile yakın işbirliği yapmayı kabul ettiği öğrenildi.

Sümela Manastırı ve Ortahisar Ayasofya Camisi açıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sümela Manastırı 2. Etap Açılış Töreni ve Trabzon Ayasofya Camii’nin restorasyon sonrası gerçekleştirilen açılış törenlerinde konuştu.

Trabzon Ayasofya Camisi bugün açılıyor!

Trabzon'da bulunan Ayasofya Cami'sinin restorasyonunda sona gelindi. Ayasofya Camisi'nin açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans katılımıyla yapılacak...

Trabzon'daki Ayasofya Camisi salı günü açılıyor!  

Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasından sonra Trabzon’da, 7 yıl önce müzeden camiye dönüştürülerek restorasyonuna başlanan Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi de salı günü açılıyor. Trabzon’daki Ayasofya, 1964’te camiden müzeye çevrilmişti.

86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı!

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453 yılından 1934 yılına kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kılınan cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı.

Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak!

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, İstanbul'un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak...

Murat Kurum'dan 'Ayasofya Cami' açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada "Ayasofya'mızı inşallah 24 Temmuz'da cuma namazıyla tüm İslam alemine kazandırmış olacağız. Allah'a hamdediyoruz." diye konuştu.

Ayasofya cami restorasyon çizim Haberi

Ayasofya cami restorasyon çizim

Ayasofya’nın son restorasyonunu yapan İtalyan mimar Fossati’nin 162 yıl önceki çizimleri o yıllardaki İstanbul’a ışık tutuyor. Padişah Abdülmecid döneminde Ayasofya’da kapsamlı restorasyon çalışması gerçekleştiren İtalyan mimar Fossati’ye ait çizimler, 162 yıl sonra Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nden gün yüzüne çıkarıldı. 


“Aya Sofia Constantinople” adını taşıyan ve 162 yıl önce sadece 15 adet bastırılan orjinal eserin sadece bir nüshası Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde bulunuyordu. Sarayburnu Kitaplığı tarafından o tek nüshanın replikası bastırıldı. Fossati’nin 162 yıl önce yaptığı çizimler ile eserinde yeralan resimler, İstanbul’un o dönemki durumuna da ışık tutuyor. Özellikle Ayasofya’nın ana girişindeki ahşap evlerin görüntüsü dikkat çekiyor. 

‘Gözleri kamaştırıyor’

Fossati, 162 yıl önce “Ana İbadet Mekanının Doğuya Bakan Manzarası” başlığı altında kaleme aldığı görüşlerinde ise Ayasofya’yı anlatırken, şu ifadelere yer veriyor: “Kapı dehlizinden çıkıldığında, karşımıza...