19 / 07 / 2024

Ayasofya cami son restorasyon

Ayasofya cami son restorasyon

Ayasofya’nın son restorasyonu İtalyan mimar Fossati’ye yaptırıldı. O çizimler 162 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. “Aya Sofia Constantinople” adını taşıyan ve sadece 15 adet bastırılan orjinal eserin bir nüshası Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde mevcut..

Son dakika: Ayasofya'da yeni dönem! Ayasofya Camii kapatıldı mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığından son dakika Ayasofya açıklaması yapıldı. Bakanlık 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren UNESCO’nun tavsiyesi ile ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçeceklerini duyurdu.

Ayasofya Camii'nde restorasyon çalışmalarına başlandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kapsamlı restorasyon çalışmalarına başlandı.

Taksim Cami açılışa hazırlanıyor!

4 sene önce temeli atılan Taksim Cami açılışa hazırlanıyor. Cami Ramazan'ın son Cuma'sında ibadete açılacak. 

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi restore ediliyor!

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restore edildiğini açıklayan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, restore çalışmalarında gelişmiş tekniklerin kullanıldığını dile getirdi.

Taksim Cami ramazanın son cuması ibadete açılıyor!

Taksim'de temeli 4  sene önce atılan ve son hazırlıkların yapıldığı cami, ramazan ayının son cuma günü ibadete açılıyor.

Taksim Cami'nin inşaatı tamamlanıyor! 

Taksim'de temeli 4 sene önce atılan ve ramazan ayının son Cuma'sında açılması planlanan Taksim Cami'de çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. 

Gaziosmanpaşa'da 4 caminin inşaatında son aşamaya gelindi!

Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından yapımı devam eden 4 cami inşaatında çalışmalar son aşamaya geldi. Camilerin Ramazan'da ibadete açılması bekleniyor.

Taksim Cami'nin inşaatında son durum ne?

Taksim Meydanı'nın en özel köşesinde, tramvay yolunun hemen başındaki Taksim Camii'nde inşaat kalışmaları hızla devam ediyor. 43 yıldır hayali kurulan, bu yılın sonunda ibadete açılması planlanan caminin son hali görüntülendi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kiev cami projesi açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, soydaşları için konut inşası projesi ve Kiev'de cami inşası projesi kapsamındaki çalışmaların sürdüğünü aktararak, bugün bu çalışmalarla ilgili son durumu değerlendirdiklerini dile getirdi.

Trabzon Ayasofya Camisi bugün açılıyor!

Trabzon'da bulunan Ayasofya Cami'sinin restorasyonunda sona gelindi. Ayasofya Camisi'nin açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans katılımıyla yapılacak...

Trabzon'daki Ayasofya Camisi salı günü açılıyor!  

Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasından sonra Trabzon’da, 7 yıl önce müzeden camiye dönüştürülerek restorasyonuna başlanan Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi de salı günü açılıyor. Trabzon’daki Ayasofya, 1964’te camiden müzeye çevrilmişti.

86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı!

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453 yılından 1934 yılına kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kılınan cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı.

Ayasofya Camisi yarın açılacak!

Ayasofya Camisi'nin, yarın kılınacak cuma namazı ile 86 sene sonra yeniden ibadete açılması öncesinde son hazırlıklar tamamlanıyor...

Ayasofya cami son restorasyon Haberi

Ayasofya cami son restorasyon

Ayasofya’nın son restorasyonunu yapan İtalyan mimar Fossati’nin 162 yıl önceki çizimleri o yıllardaki İstanbul’a ışık tutuyor. Padişah Abdülmecid döneminde Ayasofya’da kapsamlı restorasyon çalışması gerçekleştiren İtalyan mimar Fossati’ye ait çizimler, 162 yıl sonra Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nden gün yüzüne çıkarıldı. 


“Aya Sofia Constantinople” adını taşıyan ve 162 yıl önce sadece 15 adet bastırılan orjinal eserin sadece bir nüshası Başbakanlık Osmanlı arşivlerinde bulunuyordu. Sarayburnu Kitaplığı tarafından o tek nüshanın replikası bastırıldı. Fossati’nin 162 yıl önce yaptığı çizimler ile eserinde yeralan resimler, İstanbul’un o dönemki durumuna da ışık tutuyor. Özellikle Ayasofya’nın ana girişindeki ahşap evlerin görüntüsü dikkat çekiyor. 

‘Gözleri kamaştırıyor’

Fossati, 162 yıl önce “Ana İbadet Mekanının Doğuya Bakan Manzarası” başlığı altında kaleme aldığı görüşlerinde ise Ayasofya’yı anlatırken, şu ifadelere yer veriyor: “Kapı dehlizinden çıkıldığında, karşımıza...