25 / 12 / 2024

Ayasuluk Kalesi ziyarete açıldı!

Ayasuluk Kalesi ziyarete açıldı!

Efes Müze Müdürlüğü'nün 1990'lı yıllarda yaptığı kazılar sonucu Efes'in atası olduğu ortaya çıkan Ayasuluk Kalesi, ziyarete açıldı. Restorasyonu 7 yıl süren kalenin yeni bir cazibe merkezi olması bekleniyor...



Efes Müze Müdürlüğü'nün 1990'lı yıllarda yaptığı kazılar sonucu Efes'in atası olduğu ortaya çıkan Ayasuluk Kalesi, ziyarete açıldı. Restorasyonu 7 yıl süren kalenin yeni bir cazibe merkezi olması bekleniyor.


Efes Müze Müdürlüğü'nün 1990'lı yıllarda yaptığı kazılarda Efes'in atası olduğu ortaya çıkan Ayasuluk Kalesi, 2007’den beri süren restorasyon çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açıldı. Efes'in M.Ö. 1050'de Yunan kolonistler tarafından kurulduğu sanılıyordu. Ancak yapılan kazılar, Efes'in tarihini tamamen değiştirdi. Ayasuluk'un Yunan kolonistlerce değil, Anadolu'daki topluluklarca kurulan ilk yerleşim noktalarından biri olduğu anlaşıldı.


BAŞKENT BİLE OLMUŞ


Kazılarda, Ayasuluk Kalesi'nin Hitit İmparatorluğu döneminde bir krallığa başkentlik yaptığı bile ortaya çıktı. Bunun ardından kazı çalışmaları yoğunlaştırıldı. 2007'den beri Pamukkale Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalara Selçuk Belediyesi de destek verdi. Kalenin sur duvarları onarıldı, kale içerisinde yer alan Aziz Jean Anıtında (bazilika) kazı ve onarım çalışmaları yapıldı. Kale, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 18 Mart tarihli yazısıyla ziyarete açıldı. Ayasuluk, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ve en çok gelir elde edilen müzeleri arasında yer alan Efes Müze Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösterecek. 


YENİ GÖZDESİ OLACAK


Kale, Efes Müze Müdürlüğü'ne bağlı düzenlenmiş örenyeri olarak faaliyet gösterecek. Efes Örenyeri'ni geçen yıl 1 milyon 848 bin kişi ziyaret etmiş, 40 milyon TL gişe geliri bırakmıştı. Ayasuluk Kalesi'nin ziyarete açılmasıyla Efes'e olan ilginin artması bekleniyor. 


VOLKAN YANARDAĞ/ Akşam Gazetesi 


Geri Dön