15 / 05 / 2024

Ayçiçek yağı şeker un et süt makarna pirinç bulgura devlet desteği mi geliyor? 20 üründe sabit fiyat iddiası

Ayçiçek yağı şeker un et süt makarna pirinç bulgura devlet desteği mi geliyor? 20 üründe sabit fiyat iddiası

Son 3 aylık dönemde zaman zaman vatandaşın almakta zorlandığı kimi zaman raflarda tükenen kimi zaman vatandaşın dükkan önünde kuyruğa girdiği ürünlere devlet desteği mi geliyor. Gündeme gelen son iddia hayata geçerse bu sorunun cevabı 'Evet' İşte detaylar...



OSMANLI'DA UYGULANAN NARH SİSTEMİNİN BENZERİ

Basına yansıyan haberlerde ekonomi yönetiminin 20 temel gıda ürünü belirleyip bunların fiyatını belli bir seviyede tutmayı amaçladığı ifade ediliyor. Zincir marketlerle bu hususta görüşmeler yapıldığı, marketler nezdinde oluşacak zararın bizzat kamu tarafından karşılanacağı bir plan üzerinde duruluyor. Buna "narh sistemi" deniyor. Geçmişte hem ülkemizde hem de dünyada denenmiş ama kalıcı anlamda bir yararı görülmediği gibi gerek bütçede yarattığı tahribat gerekse de narh konulan ürünlerin üretilme motivasyonun azalması nedenleriyle olumsuz karşılanmış. Özellikle de 70'li yılların ortasında stagflasyon sorunu yaşayan ABD'de bu uygulama hayata aktarılmıştı. Ekonomistler ülkemizde zaten var olan KKM (Kur Korumalı Mevduat Sistemi) ile mevduatta farkın devlet tarafından ödenmesine ilaveten temel gıda ürünlerinde de farkın devlet tarafından ödenmesi bütçe üzerindeki yükü daha da büyütebileceğine dikkat çekiyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön