27 / 04 / 2024

Ayçiçek yağında çıldırtan indirim! Bu fiyat kaçmaz!.. Yetişen alır 

Ayçiçek yağında çıldırtan indirim! Bu fiyat kaçmaz!.. Yetişen alır 

Ayçiçek yağına yapılan indirimlerin ardı arkası kesilmiyor bir indirim de Migros'tan geldi. 5 litre ayçiçek yağının satış fiyatı 134 TL'ye kadar geriledi.  İşte indirime ait merak edilen tüm ayrıntılar.



Ayçiçek yağı, ayçiçeği tohumlarından ( Helianthus annuus ) preslenmiş uçucu olmayan yağdır . Ayçiçek yağı, kızartma yağı olarak gıdalarda ve yumuşatıcı olarak kozmetik formülasyonlarda yaygın olarak kullanılır .

Ayçiçek yağı esas olarak bir çoklu doymamış yağ olan linoleik asit ve bir tekli doymamış yağ olan oleik asitten oluşur . Seçici ıslah ve üretim süreçleri yoluyla , farklı oranlarda yağ asitleri üretilir.  İfade edilen yağın nötr bir tat profili vardır. Yağ, büyük miktarda E vitamini içerir.


Standart bitki ıslah yöntemleriyle, temel olarak sırasıyla ayçiçek yağındaki baskın tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar olan oleik asit ve linoleik asit miktarlarını değiştirmek için çeşitli ayçiçek yağı tohumları geliştirilmiştir. Ayçiçek yağı zengin bir E vitamini kaynağıdır

Ayçiçek yağında çıldırtan indirim! Bu fiyat kaçmaz!.. Yetişen alır 
2017 itibariyle, genom analizi  ve yağ üretimini artırmak için hibrit ayçiçeklerinin geliştirilmesi, ayçiçek yağı ve ticari çeşitlerine yönelik daha fazla tüketici talebini karşılamak için geliştirilme aşamasındadır. 

2018'de Ukrayna ve Rusya birlikte dünyadaki ayçiçek yağı üretiminin %53'ünü oluşturuyordu.

Ayçiçek yağı ücretleri geçtiğimiz sene büyük ölçüde zam alan temel gıda ürünlerinden bir tanesi olurken,
 ayçiçek yağına gelen büyük seviyede zamlar pek çok vatandaşın geçim  mücadelesi ile karşı karşıya kalmasına sebep olmuştu.


Geri Dön