Ayder Yaylası'ndaki statü değişikliğine mahkemeden dur kararı!
Ayder Yaylası’nın düşürülen koruma statüsüne yapılan itiraz kapsamında yürütmeyi durdurma kararı alındı ve değişikliğin geri dönülmez sonuçlara neden olacağı belirtildi. İşte ayrıntılar...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kirlettik, rezil ettik" dediği Ayder Yaylası için yeni bir yargı kararı verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Rize Çamlıhemşin’deki “Ayder Yaylası Doğal Sit” alanının koruma statüsünü 4 Kasım 2022 tarihinde “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” şeklinde tescil edildi.
Bu şekilde bölge “turizm ve yerleşimlere izin veren alanlar” sınıfı kapsamına dahil edildi. Bakanlığın yaylada yapılaşmayı artıracağı ifade edilen tesciline ilişkin “olur”u da yargıya taşındı.
BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre; Rize İdare Mahkemesi’nde görülen davada 25 Aralık 2023 tarihli bilirkişi raporunda, statü değişikliğinin kamu faydası taşımadığının ve bölgede yapılaşmayı artıracağının altı çizildi.
Rize İdare Mahkemesi, 49 vatandaş tarafından açılan davada, "İşlemin uygulanması halinde, yapılaşma işlemlerine başlanabilecek olması sebebiyle telafisi güç zararların oluşacağo ortadadır" diyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi.
9 Şubat'ta alınan kararda statü değişikliğinin neden olacağı sorunlar da tek tek açıklandı. İşte o sorunlar:
- Ayder Yaylası’nda hidrojeolojik açıdan oluşacak problemler belirsiz.
- Statü değişikliği jeoturizme olumsuz etki edecek.
- Yapılaşma dünya çapındaki nadir doğal yapısının, hayvan popülasyonlarının zarar görmesine neden olacak. Ekosistem ve faunaya da olumsuz etki edecek.
- Statü değişikliği bölgedeki konaklama, alışveriş yeri, lokanta ve otopark sayısını yükseltecek. Mevcut karayolunu genişletme ihtiyacı doğuracak, daha fazla katı atık ve atıksuyu üretimine sebep olacak. Bu durum doğal yapıyı bozacak.
- Yapılaşmanın yayılması, doğal değerlerin zarar almasına ve sürdürülebilir turizm açısından da olumsuzluklara neden olacak.
Rize Çamlıhemşin’de yer alan Ayder yaylasında, “kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi” vaadiyle 2019 yılında TOKİ eliyle başlatılan kentsel dönüşüm çalışması sürdürülüyor. Davanın avukatlarından İbrahim Demirci, "TOKİ, Ayder için 4-5 senedir imar planı hazırlıyor. Fakat bir türlü yürürlük kazandırmadı. Bütünü kapsayacak bir plan yerine, Ayder içinde parsel bazında imar planları yapılıyor. En son kamusal işlevi olan alanda otel için imar planı değişikliğine gidildi" ifadelerini kullandı.
Mahkeme tarafından burası içinde yürütmeyi durdurma kararı verildi, dava sürüyor. TOKİ, koruma statülerini düşürüp, alanı genişletmeyi istiyor. Sit değişikliği için alınan yürütmeyi durdurma kararı bu açıdan önem arz ediyor.
TOKİ'den hiç evi olmayan dar gelirliye 3 bin 500 yeni konut müjdesi! 6 şehirde 9 yeni kampanya! JPMorgan CEO’sundan ticari gayrimenkul uyarısı: Daha büyük sorunlar yaşanacak! |