28 / 04 / 2024

JPMorgan CEO’sundan ticari gayrimenkul uyarısı: Daha büyük sorunlar yaşanacak! 

JPMorgan CEO’sundan ticari gayrimenkul uyarısı: Daha büyük sorunlar yaşanacak! 

Ticari gayrimenkullerin kriz yaratma potansiyeli bir süredir gündemde yer alıyor. JPMorgan CEO’sundan ticari gayrimenkuller ile ilgili önemli bir açıklama geldi. İşte ayrıntılar... 



JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, ticari gayrimenkul piyasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. CNBC’ye konuşan JPMorgan CEO’su Jamie Dimon yüksek faiz oranlarıyla bağlantılı daha düşük düşük değerlemelerin kriz olmadığına, bunun bilinen bir şey olduğuna dikkat çekti. 

"Eğer resesyon yaşamazsak refinansmanla, daha fazla sermaye koyarak bu problemin çözülebileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullanan Jamie Dimon, faizlerin artması ve resesyon yaşanması halinde gayrimenkullerde sorunların olacağını, bazı bankaların diğerlerine göre gayrimenkuller açısından daha büyük sorun yaşanacağını belirtti. 

JPMorgan CEO’sundan ticari gayrimenkul uyarısı: Daha büyük sorunlar yaşanacak! 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; ABD’de New York Community Bancorp’un ticari gayrimenkullere bağlı krediler için analist beklentilerinin 10 katı karşılık vermesi ve temettü ödemesi gerçekleştirmemesi üzerine ticari gayrimenkullerin kriz yaratma potansiyeli tartışmalara neden olmuştu. 

Jamie Dimon da yükselen temerrüt oranlarının uzun süren düşük faiz döneminin ardından bir “normalleşme sürecini” yansıttığına vurgu yapıyor. 

JPMorgan CEO’sundan ticari gayrimenkul uyarısı: Daha büyük sorunlar yaşanacak! 

Bunların yanı sıra dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 2023 senesinin son çeyreği kapsamındaki Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi (TGFE) rakamları ilk kez duyuruldu. 

Merkez Bankası tarafından açıklanan son dakika verilerine göre, Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi, 2023'ün son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,5, senelik bazda nominal yüzde 98,2 ve reel olarak yüzde 21,8 yükseliş kaydetti. 

Türkiye geneli değerlendirildiğinde, geçtiğimiz senenin  son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 13,1 artış gösteren Dükkan Fiyat Endeksi, bir önceki senenin aynı dönemine göre nominal yüzde 98,9, reel olarak da yüzde 22,2 yükseldi.  

Ayrıca, 3 büyük kent için TGFE değişimi değerlendirildiğinde, geçen senenin 4'üncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de endeks, sırasıyla yüzde 9,4, yüzde 14,5 ve yüzde 13,6 artış kaydedildi. 

Endeks değerleri bir önceki senenin aynı çeyreğine göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 80,9, yüzde 110,2 ve yüzde 110,1 arttı. 

Gram altın uçmadı resmen fırladı! Yeni rekor! 1 gram bile altını olanlar yaşadı! 27 Şubat 2024 altın fiyatları 

'Misafir vergisi geliyor' ve 'Emekli maaşlarında refah payı kesintisi' iddialarına yalanlama geldi!

Deprem bölgesinde sene sonuna kadar 200 bin konut daha teslim edilecek!


 


Geri Dön