Ayşegül Çakıcı: İstanbul dikey genişleyecek!
Efektif Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş.'nin Satış ve Pazarlama Müdürü Ayşegül Çakıcı İstanbul'un gelecek 10 yılda dikey gelişeceğini söylüyor
Bu gün ilk sinyallerini veren bir teoriye göre İstanbul'un 10 yıllık süreçte, özellikle merkezde dikey olarak genişleyeceği ve ileri derecede yayılacağı iddia ediliyor! Bu iddiaları dile getiren ise İstanbul'da gayrimenkul değerlendirme işi yapan Efektif Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş.'nin Satış ve Pazarlama Müdürü Ayşegül Çakıcı.
Çakıcı'ya göre İstanbul gelecek 10, hatta 50 yılda ileri boyutta genişleyecek ve bir metropol olarak farklı ulaşım çözümlerine kavuşacak. Çünkü İstanbul kara ve deniz ulaşım imkanlarının bir arada olduğu önemli bir kent. Kentin yöneticileri bu çeşit zenginliğini değerlendirirken özel sektörde hava ulaşımında yeni yollar açmaya çalışıyor. Bu çalışmalar kentteki yapılaşmanın yönünü ve yoğunluğunu önemli derecede etkiliyor. İstanbul harici diğer büyük şehirlerde de özellikle AVM çözümlerinde fonksiyonelliğin ön plana çıkacağı bir yoğunluğun göze çarpacağı beklentisinde olan Çakıcı'ya göre Ankara'da diplomatik imaj sürerken bir yandan da sektörel zenginlik ile yeni gelişme alanlarında yapılaşmalar artacak. Ofis, karma projeler ve açık hava konseptleri ağırlık kazanacak.
50 yıl önce kurt iniyordu, şimdi MİA
Türkiye'de, hatta İstanbul'da bu önümüzdeki 50 yıllık projeksiyon sorusuna cevap arandığında böyle bir dinamik insan yapısı olan bir ülkede geleceği tahmin etmek zor tabii ki. Örneğin 50 yıl önce Levent'e kışın kurtların indiği söylentilerini hatırlamak gerekiyor. Levent bugün İstanbul'un merkezi iş alanı (MİA) olarak kabul edilen bir bölgesi. 50 yıl önce kurtların dolaştığı caddede şimdi arsa sahibi olmak için yüz milyonlarca doları gözden çıkaran dünya devleri yarışıyor.
Çarpık kent İstanbul, New York ile yarışacak!
Dünyada çarpık kentleşmenin en yoğun olduğu şehirlerden birisi olan İstanbul, her şeye rağmen 10 yıl sonra New-York ile yarışacak ve dünyanın nabzının attığı metropol olacak. Gelir oranının azalmasına rağmen İstanbul konut, finans ve ticaret merkezi haline gelecek.
Bu süreç zarfında Ankara, İzmir, Mersin, Antalya gibi şehirler de, İstanbul'un şu andaki durumunu almaya başlayacak. Efektif'ten Çakıcı'ya göre Bu kentlerde başta turizm iyileştirilmeli, ardından çarpık kentleşmeye izin verilmemeli. Gelişmekte İstanbul'un hemen arkasında yer alan bir illerde doğa kirliliğine meydan verilmeden yeni havaalanları ve modern konutlar inşa edilmelidir.
Sahne çevreci binaların olmalı!
Sanayi devrimi başladığında dünyanın sahip olduğu kaynakların hiç bitmeyeceği zannediliyordu. Hatta ‘bir gün hava ve su biter mi?' sorusu hiç kimsenin aklına bile gelmiyordu. Artık 200 yıl sonra havanın ve suyun hesabını yapıyoruz. Bu mantıktan hareket ettiğimizde konutta ve inşaatta yakın gelecekte yeşil binalar (green house) kavramı sektöre damgasını vuran en önemli gündem maddelerinden birisi olacak.
Efektif Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürü Ayşe Çakıcı'ya göre Türkiye için bu kavram yeni. Sektörün lokomotifi olan İstanbul'da bu alanda çok kısıtlı girişimler bulunmakla birlikte 10 yıllık süreçte yeşil bina konseptleri standart haline gelecek. Ayrıca alternatif enerjiler ile (rüzgar, su vb.) üretilen çözümler ve yeni ulaşım alternatiflerinden söz edilebilir. Özellikle site içinde akıllı ev sistemleri teknolojiye paralel olarak gelişecek, aileye ve özellikle kadına daha çok zaman bırakacak pratik ve teknolojik donanımı yüksek projeler ön planda olacaktır. Zaman çok değerli olacağı için ailelere kalacak zamanın artırılması en büyük hediye olacaktır.
Home Office… Ne zaman?
50 yıl sonra, eve ve işe ulaşım sorunu “home office” kavramının gelişmesiyle ortadan kalkacak, bireysel kapasiteler ve üretim gücü revaçta olacak. Binalar ve siteler yerine daha çok modern kuleler inşa edilecek. Nüfus artışı nedeniyle konut alanları daha pratik olarak değerlendirilecek. 1+1, 1+0 gibi konutlarla bu gün ayak seslerini duyduğumuz projeler büyük kentlerde konutları küçültmeye devam edecek.
Gelecekte nereler değerlenecek?
Binlerce yıldan bu yana kent merkezleri her zaman değerli oldu. Hayatın hızlanmasına rağmen ulaşım imkanlarının bollaşması ve ucuzlaması dahi bu gerçeği değiştirmeye yetmedi. Evet, kentler büyüdü ama kent merkezleri değerini asla kaybetmedi. Bir gayrimenkul değerlene uzmanı olarak Ayşe Çakıcı'ya bu soruyu yönettiğimizde aldığımız cevapta bu yönde oldu. Alternatif enerji kaynaklarının üretimine bağlı olarak bir odaklanma olacağı düşüncesinde olan Çakıcı'ya göre kentlerin değerlenmesinde en önemli unsur kuşkusuz politika. Yönetimi elinde tutanların alacağı kararlar ve ihtiyaçlar doğrultusunda hangi bölgelerin değerleneceği kendini belli ediyor. Bununla birlikte eski değerlere geri dönüş olacağı ve şehir merkezlerinin daha değerli ve pahalı olacağını da akıldan çıkarmamak gerekiyor.
Efektif 50 yıl sonra nerede olacak?
Efektif Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. gayrimenkul sektöründe genç ama sektörü bilen ve inşaat geçmişi olan bir firma olarak hedeflerini çok yüksek tutuyor. 10 yıllık süreç içinde firmanın hedefi öncelikle GYO olarak marka değerini sağlamlaştırmak... Müşteri sadakati yaratabilecek boyutta güven sağlamak, B ve üstü gelir grubuna yönelik nitelikli konut üretiminde pazar oyuncuları arasında lider olmak ve pazar payının büyük oranını elinde tutabilen sayılı firmadan biri olmak.
Efektif, 50 yıllık süreçte profesyonel kadrosu ile yurt dışına açılmayı ve GYO çerçevesinde gayrimenkul sektöründe kalıcı projeler yaratmayı amaçlıyor. Ayrıca zaman içinde çevreyle tamamen dost, yenilenebilir ve dönüştürülebilir enerji çözümleriyle yaşanabilir, nefes alan mekânlar yaratmakta projeleri arasında.
Çıkış noktasını kalite anlayışının insana zaman kazandıran yaşanabilir mekanlar yaratmak olduğu düşünüldüğünde Efektif Gayrimenkul bu paralelde hem tasarım hem uygulama anlamında hedeflerini çok yüksek tutuyor. Bu bağlamda kendi kendini yönetebilen ev sistemleri, sürdürülebilir bir planlama anlayışı ve çevresel değerlerin yüksek standartlara sahip olduğu projeler oluşturmak Efektif'in elli yıllık projeksiyonu içinde yer alıyor.
Milliyet