27 / 04 / 2024

Ayvalık Cunda Köprüsü'nün temeli atıldı!

Ayvalık Cunda Köprüsü'nün temeli atıldı!

Ayvalık'ta, Cunda ve Lale adalarını birbirine bağlayacak Cunda Köprüsü'nün temeli atıldı.Köprün 300 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde olacak.



Kuzey Ege'nin önemli turizm merkezlerinden Ayvalık'ta, Cunda ve Lale adalarını birbirine bağlayacak köprü için temel atma töreni düzenlendi.


Törende konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ilçede uzun yıllardır konuşulan ve hayali kurulan Cunda ve Lale adalarını birbirine bağlayacak olan taş köprünün temelinin atılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


Köprünün Ayvalık'ın mimarisine uygun bir model olan ve Ayvalık halkının da yapılan anketlerde oy verdiği taş eksenli köprü olarak inşa edilecek olmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Gençer, Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin, Ayvalıklıların yıllardır hayalini kurduğu köprüyü inşa etmek için aylardır hummalı bir çalışma temposu içerisinde olması nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ile projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da yıllardır konuşulan Cunda Köprüsü meselesini çözdüklerini söyledi.


Balıkesir'in "Büyükşehir" statüsüne geçmesinin önemine değinen Uğur, "Balıkesir'in çok geniş bir coğrafyaya sahip olduğu hepimizin malumudur. Kurulduğu ilk günden bu yana Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yapılanmasını tamamladı ve kısa sürede Balıkesir genelinde dev yatırımları yapar hale geldi." dedi.


29 Ekim'e kadar tamamlanması sözü alındı

Köprünün 300 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde olacağını kaydeden Uğur, köprünün yaklaşık 10 milyon liraya mal olacağı bilgisini verdi.


Lale adası ile Cunda adası arasında bulunan Türkiye'nin "ilk boğaz köprüsü"nü de genişleterek modern bir hale getireceklerini belirten Ahmet Edip Uğur, amaçlarının Ayvalık'ı turizm alanında Türkiye'nin bir numarası yapmak olduğunu belirtti.


Uğur, konuşmasının sonunda köprüyü yapacak olan firmanın yetkilisini yanına çağırarak, normalde 6 Aralık 2016'da bitmesi öngörülen köprü inşaatının, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na kadar tamamlanması sözünü aldı.


Köprü, Ayvalık'ın tarihi mimarisine uygun olarak taş köprü halinde yapılacak. Bu sayede hem bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilçeye ve adalara daha çok ilgi göstermesi hem de ulaşımın daha rahat sağlanması hedefleniyor.


AA



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BALIKESİR'in turizm kenti Ayvalık'ı, Lale Adası'na bağlayacak ve 9 milyon 750 bin liraya mal olacak köprünün temeli törenle atıldı. 


Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nce yaptırılan, mimari projesi internet ortamı üzeriden halk oylamasıyla belirlenen ve bölgenin doğal taş malzemesiyle kaplanacak 'Taş Eksenli' adlı köprünün temeli bugün törenle atıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Ak Partili Başkanı Ahmet Edip Uğur, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, AKP İl Başkanı İlker Orkan, Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, AK Partili Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan, AK Partili Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürü Mustafa Bayram, AKP İlçe Başkanı Hakan Kayaalp ve vatandaşlar katıldı. 


Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, köprünün ilçe mimarisine uygun olması ve halka sorularak yapılması kadar iç denizdeki sirkülasyonu sağlama açısından da önemli olduğuna değindi. Gençer, "Daha temiz deniz ve temiz doğa için fayda getirecek aynı zamanda buradan Edremit Körfezine çıkacak teknelerin daha hızlı ulaşmasına imkan tanıyacaktır. Sirkülasyonun tek yönlü olması mümkün değil. Dalyan boğazının da derinleştirilmesi gerek. Şu an 4.5 metrede 8 metrede olmalı. Kanalizasyon çalışmaları da bittiği takdirde iç denizi rahat kullanacağız, kirletmeyeceğiz" dedi. 


İlçede balık çiftlikleri kurulmak istendiğine dikkat çeken Başkan Gençer, "Ayvalık bir tabiat cenneti, işte böyle büyük yatırımlar yapılıyor. Yalnız bir balık çiftliği yapılıyor. Ayvalık'ta balık çiftliği olmaz. Bakanlığımızdan ve milletvekillerinden isteğimiz kıyılarımızda kirliliğe neden olacak balık çiftliklerini gözden geçirsinler" diye konuştu.   


"BORÇLANARAK YAPIYORUZ AMA AYVALIK'A HELAL OLSUN" 

 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da köprünün 73  fora kazık üzerine inşa edileceğini, üzerinde 2 metrelik bisiklet yoluyla 3.3 metrelik 3 ayrı yol olacağını söyledi. Başkan Uğur, "Yaptırdığımız çalışmalarda 6 ay içinde Ayvalık Körfezi'nin suyu tamamen değişiyor. 35 santimetrelik bir medcezir etkisiyle suyu devamlı yenilenen ve Ayvalık'ın bütün sahillerini temizleyerek giden bir akıntı olacak. O zaman inşallah Ayvalık kenarındaki butik otellerde denize girme imkanı olacak. Ayvalık korkmayacak. Boğaz köprüsü bu taş köprü yanında oyuncak. Merak etmeyin onu da yaparız. Sonra boğazın derinleştirilmesi de var. Onu da yaparız. Ayvalık bizim. Biz Ayvalık'ı seviyoruz ve bu bölgemizin turizmin merkezi yapmaya karar verdik. İki aylık turizm değil, 12 ay ziyaret edilecek bir yer halin gelsin. Borçlanarak yapıyoruz ama Ayvalık'a helal olsun" dedi. 


Konuşmaların ardından kurban kesilip dualar edilerek köprü temeli atıldı.


Sözcü



Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’un kamuoyuna sunduğu vizyon projeler arasında yer alan Ayvalık Cunda Köprüsü’nün temeli görkemli bir törenle atıldı. Köprü 29 Ekim’de hizmete girecek


Ayvalık Körfezi'nde denizin de temiz olmasını sağlayacak olan Cunda Köprüsü, halka sorularak yapılan anket neticesinde taş eksen modeliyle hayat bulacak. İhale aşamalarının ardından köprünün temel atma töreni Ayvalık Gönül yolu girişinde yapıldı. Törende, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un yanı sıra AK Parti Milletvekili Mahmut Poyrazlı, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, AK Parti İl Başkanı Dinçer Orkan, AK Parti il ve ilçe başkan ve yöneticileri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.


Doğal taşlardan yapılacak


Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Ayvalık'ta uzun yıllardır konuşulan ve hayali kurulan Cunda Adası ve Lale Adası'nı birbirine bağlayacak olan taş köprünün temelinin atılacak olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Gençer, ilçenin doğal taşlarından yapılacak olan köprüyü kazandıran Başkan Uğur, arkadaşları ve onunla çalışan tüm ekibe teşekkür etti.


Çalışmalar sürecek


AK Parti Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı ise, Ayvalık'ın sadece Balıkesir'in değil, Türkiye'nin turizm açısından en önemli merkezlerinden ve doğasıyla dünyanın en güzel köşelerinden biri olduğunu kaydederek, "Balıkesir'in her bir köşesine gittiğimizde Büyükşehir Belediyesi'nin dokunduğunu, en ücra köşelerine kadar her mahallesine ulaştığını görüyoruz. 30 Mart itibarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Balıkesir'in büyükşehir olması için almış olduğu kararın da ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anlamış bulunuyoruz. Balıkesir genelinde siyaset gözetmeden yapılan çalışmaların süreceğinden hiç kimsenin en ufak şüphesi olmasın. Bu kapsamda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Belediyesi'nin ortaklaşa yapacakları çalışmalarla ilçemize iyi hizmetlerin geleceğine inancım tam" dedi.


1 yılda 50 milyonluk yatırım


Ayvalık'ta yaptıkları Gönül Yolu Köprüsü'nün 300 metre uzunlukta, 20 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde olacağını kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise, yaklaşık 10 milyon liraya mal olacak köprünün yanı sıra ilçeye sadece bu yıl içinde yapacakları yatırımın 50 milyon lirayı aşacağını kaydetti.

Ayvalık ile Cunda Adası'nı birbirine bağlayan tek yolun Gönül Yolu olmadığını, bunun yanı sıra Lale Adası ile Cunda Adası arasında bulunan Türkiye'nin ilk boğaz köprüsünü de genişleterek modern bir hale getireceklerini kaydeden Uğur, amaçlarının Ayvalık'ı turizm alanında Türkiye'nin bir numarası yapmak olduğunu da sözlerine ekledi.


29 Ekim'de bitirilecek


Uğur konuşmasının sonunda ihaleyi kazanıp köprüyü yapacak olan firmanın yetkilisini yanına çağırarak normalde 6 Aralık 2016 tarihinde bitmesi öngörülen köprü inşaatının, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na kadar tamamlanmasının sözünü aldı. Daha sonra Başkan Uğur'un talimatıyla inşa için denize dolgu ve temel atma çalışmasına başlandı. Yaya, bisiklet ve 3 şerit araç yoluyla projelendirilen, ihale bedeli 9 milyon 750 bin lira olan köprünün temel atma törenine ilçe halkı da büyük ilgi gösterdi.


Yeni Asır


Geri Dön