30 / 04 / 2024

Ayvalık’ta bir modern köy kuruluyor!

Ayvalık’ta bir modern köy kuruluyor!

Bir grup sanatçının Ayvalık’ta bir köyün yenilenmesi için büyük bir çalışma yapıyorlar. Alaçatı’yı Alaçatı yapan sanatçılar, galeri sahipleri ve gurme mekanlar, artan kiraları daha fazla kaldıramayıp Küçükköy’ü keşfettiler ve yer satın almaya, restore etm



Bir grup sanatçının Ayvalık’ta bir köyün yenilenmesi için büyük bir çalışma yaptıklarını duydum. Sanatçılardan birine, Sadri Alışık Akademi’de sinema bölüm başkanı olan video sanatçısı Eray Dinç’e sordum; işte aktardıkları:


“Yeniçarohori, Küçükköy’ün ilk adı. Biz de bu ismi tercih ettik. Alaçatı’yı Alaçatı yapan sanatçılar, galeri sahipleri ve gurme mekanlar, artan kiraları daha fazla kaldıramayıp Küçükköy’ü keşfettiler ve yer satın almaya, restore etmeye başladılar. Şu anda 90’dan fazla mekan restore ediliyor ve bir modern köy yaratılıyor.


İçinde sanat galerilerinin, tasarım butiklerin, gurme restoranların, lounge ve caz mekanlarının, butik otellerin olduğu bir yere dönüşüyor.

Hasat şenliklerinde köyü tanıtacağız ve mayıs 2016’da en az 25-30 mekanla açılışı yapacağız. Köyün meydanında sinema atölyelerinin olacağı, sanat ve tasarım kitaplarının satılacağı, gelen hocaların üst kattaki odalarda kalabileceği, sanat projelerinin geliştirildiği bir köy kıraathanesi de olacak. Adı da Kıraarthane.”

Alaçatı’nın bugünkü halinin mimarları tümden oraya gider mi, gitmez sanırım. Ama ilginç bir hareket ve yenilik mi, güzel mi? Kesinlikle!


Nilay Örnek/Sözcü


Geri Dön