22 / 12 / 2024

Az katlı bahçeli konutlar küçülerek büyüyor!

Az katlı bahçeli konutlar küçülerek büyüyor!

Özellikle metrekaresi küçük, az katlı bahçeli konutlar ya da müstakil konutlara eğilim arttı. Bu beklentiler doğrultusunda yeni projeler de üretilmeye başlandı.



Covid-19 salgını, konut sektöründe hem talebin, hem de projelerin yönünü değiştirdi. Az katlı, bahçeli konutlara ilgi salgınla birlikte hızlı arttı.

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; özellikle metrekaresi küçük, az katlı bahçeli konutlar ya da müstakil konutlara eğilim artarken, yeni projeler de bu beklentiler doğrultusunda oluşturuluyor. Korona salgınıyla birlikte ev tercihleri değişirken, müteahhitler de yeni sürece göre konum almaya başladı. Müteahhitlik firmaları camları açılabilen, asansör kullanılmadan çıkılabilen, balkonlu, bahçeli, az katlı ve hatta mümkünse orman içinde projeler geliştirmeyi önceliğine koydu.

Konseptin aksı değişti

Böylece yeni konsepte uygun az katlı projelerinin tanıtım tarihlerini öne çekmeye başladılar. Talebe uygun bu projelerin ise yılsonuna doğru satışa çıkacağı, gelecek yıldan itibaren ise varlığım daha fazla hissettireceği öngörülüyor.

Yakın geçmişte üç kata kadar çıkan büyük metrekareli villalar gözden düşmüştü. Yeni dönemde küçük metrekareli az katlı ve müstakil evler öne çıkıyor. Küçük metrekare tercihinde, site içindeki konutların aidatları ve ısınma ile bakım da önemli rol oynuyor.

Çalışma odası ile mutfağa kiler geliyor

Salgın konutların dışında olduğu gibi içinde de değişimlere neden olacak. Evden çalışmaya bağlı olarak çalışma odası önemli hale gelirken, artık evlerin içine çalışma odasının eklenmesi söz konusu olacak. Böylece bir çocuklu aileler 2+1 ev yerine içinde çalışma odası da olan 3+1 evleri tercih edecek.

Evden geçirilen uzun süreçler geniş mutlakları da ihtiyaç olarak ortaya çıkardı. Bu nedenle konut içlerinde mutfaklar da büyüyecek. Ayınca olası salgınlar, sokağa çıkma yasakları, doğal beslenme istekleri ve tahılların saklanması ihtiyacı da mutfağa kilerleri ekleyecek.

Az katlı bahçeli konutlar küçülerek büyüyor!

Dap Yapı yeni sürece hızlıca hazırlanan şirketler arasında. Yeni süreçle ilgili değerlendirme yapan Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Artık yüksek katlı binaların dönemi yüzde 100 olmasa da bana göre kapandı” derken, “Bundan sonra en fazla 10 katlı, insanların yürüyerek, asansörü kullanmadan çıkabilecekleri evleri tercih edecekler. Sitelerde oturuyorsa buralarda küçük çalışma alanları olacak belki de” dedi.

Sağlık kurulu oluşturuldu

Yılmaz, “Bizler de artık bunlara göre çözüm geliştireceğiz. Mesela Çekmeköy Ormanköy adıyla yeni projeye başlayacağız. Hem orman için de az katlı hem de şehir içi gibi yaşama imkanı sunan bahçeli bir proje olacak. Bu projeyi gelen taleplere göre içinde doktorların olduğu bir sağlık kuruluyla birlikte yeniden değiştirerek daha fazla az katlı binaların olduğu bir projeye dönüştürdük. Çalışma odaları ekledik. Yetişkin ağaç getirerek ayrıca bir orman alanı da yapacağız” dedi.

Sahil kasabası havasında

Az katlı bahçeli konutlar küçülerek büyüyor!

İnsanların evde daha fazla zaman geçirmesine bağlı olarak evlerin büyüyeceğini ifade eden Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da, “Daire içleri büyüyecek. Özellikle toplu alışverişlerin artması erzak depolama ihtiyacı mutfaklarda erzağın konulacağı bir depolama alanı ihtiyacı ortaya çıkardı” dedi.

Şehir dışında bahçeli proje arayışları olduğunu kaydeden Babacan, “Bu amaçla ilk olarak Beylikdüzü Kavaklı’da yeni konsepte uygun olarak proje geliştireceğiz. Sahil kasabası havasında olacak bu projeyi daha gerilerdeyken öne aldık. 2021 başında bu projeye başlayacağız. Yani az katlı bahçeli projeler önceliğimiz olacak” dedi.

Geniş teraslı ve havadar

Az katlı bahçeli konutlar küçülerek büyüyor!

Özak GYO da yeni trende ayale uyduranlardan. Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da şirket olarak Göktürk’te 4 katlı bir proje yapacaklarını açıklayarak “Geniş teraslara sahip olacak bu projede isteyenler kendi sebzesini yetiştirebilecek. Temmuz gibi inşaatına başlamayı planlıyoruz” dedi. Temmuz gibi satışların artışa geçmesini beklediklerini aktaran Akbalık, “Faiz oranları düştüğü takdirde insanlar ev almaya kayacak. Ev alma talebinin yanı sıra imkanı olanlar bahçeli balkonlu evleri kiralama talepleri artacak” açıklamasını yaptı.

Cathay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Alper Tuğsuz, yeşil alanı, açık çarşı konsetpli olması ve projelerinin yeni olması nedeniyle Nivo Ataköy ve Nivo İstanbul projelerine son 3 ayda çok fazla kiralama talebi aldıklarını söyledi. Firma olarak blok üzerinden geliştirdikleri projelerde ortak bir bahçe ve yaşam alanı sunabildiklerini kaydeden Lens Yaşam Yönetim Kurulu Üyesi Mert Kutlu şöyle konuştu: “Yine Kurtköy, Tuzla, Kanal İstanbul çevresi gibi İstanbul’un yeni gelişen bölgelerinde bu tarz projeleri görebileceğiz. Markalı projelerde de yap-satçıların yaptığı butik konut projelerinde de bahçeli ve balkonlu projeler ağırlık kazanacak. Yani üretilen konutların yarısının rahatlıkla bu tarz olabileceğini söyleyebiliriz.”

Az katlı projelerde uzmanlaştı

Şirketler yeni döneme uygun projeler geliştirirken, az katlı projeler ve villalara da talep arttı. Uzun dönemdir az katlı projeler alanında uzmanlaşan Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkam Salih Kuzu pandemi döneminde villa projelerine artan ilgiye dikkat çekti. Eskiden insanların villa istemelerine rağmen şehir merkezine uzak olmaları neticesinde daha mesafeli davrandığını aktaran Kuzu, “Ancak salgınla birlikte eve kapanmalar ve sokağa çıkma yasağı sonrası bize olan talepler arttı. 65 yaş üstü eve kapanmasına rağmen ve hafta sonları sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen geçen yılın aynı dönemine göre villa satışlarımız arttı. Hali hazırda Ömerli’deki Dekar Kıyı Bahçe ve Bahçeşehir’de Aşmalı Bahçe Şehir projelerinde satışlarımız devam ediyor. 2020 yılında da Kemerburgaz’da yeni bir bahçeli ev projesine başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

İlgi ulaşım kolaylığı olan çeperlere olacak

Binalar kadar salgının değişim yaratması beklenen bir başka alanı ise kent merkezleri olacak. Özellikle İstanbul’un sıkışık alanları olan kent merkezleri salgından olumsuz etkilenecek alanlar arasında gösteriliyor, iş alanlarına yakınlık nedeniyle önemli konumda olan merkezi iş bölgeleri yerine, evden çalışma sürecinin yaygınlaşmasıyla çevre bölgelerin, hatta Anadolu’daki kentlerin yükselmesi öngörülüyor. Buna bağlı olarak İstanbul’un çevresinde otobana kolay çıkışın olduğu, metro yada toplu taşıma ile gelinen güzergâhların çevresi yeni konut alanları olarak tasarlanacak.

Agra Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen, özellikle İstanbul’da artan bu ihtiyaç için şehrin çeper bölgelerinin değerlendirilebileceğini söyledi. Şen. “Kanal İstanbul hattında, yatay projeler ağırlık kazanacak. İstanbul’un gelişen bölgelerinde bu tarz projeleri hayata geçirecekler. 2020’nın sonunda bu projeler başlar” dedi.

Bahçeli evlerde öne çıkan 5 trend

1. Üç dört katlı, geniş metrekareli villaların yerini daha küçük metrekareli evler alıyor.
2. Komşuluk ilişkilerim geliştirmek için ikiz villa konsepti ve ortak alan oluşturuluyor.
3. Şehirden kopuk villa yerine merkezi ulaşım noktalarına yakınlık öne çıktı.
4. Daha az enerji tüketen, akıllı, çevreci ve sağlıklı binalar gözde oldu.
5. Hobi bahçeleri her projenin ayrılmaz parçası haline geldi.


Geri Dön