28 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: 2015 yılında sürekli kurdele keseceğiz!

Aziz Kocaoğlu: 2015 yılında sürekli kurdele keseceğiz!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Milliyet Gazetesi'ne verdiği röportajda "2015 yılında sürekli ihale yapacağız, sürekli temel atacağız ve kurdelelerimizi de keseceğiz..." diyor.



Milliyet Gazetesi'nin  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 2015 hakkındaki röportajı şöyle:


2015'in ilk "Egenin Renkleri"ne İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu konuk ettik. Bizlere, "İzmir gibi güzel bir yıl" dileyen başkan sorularımıza içtenlikle cevap verdi. 


Başkan; öncelikle yeni yıl mesajınızı alayım.


Başkanlıkta 10 senem doluyor. 

2015'te biz sürekli ihale yapacağız, sürekli temel atacağız. 2015 yılının önce İzmir'de olmak üzere ülkede ve dünyada barış içinde geçmesini, adaletin tecelli ettiği bir yıl olmasını, herkesin sağlıkla, esenlikle, mutluluk içinde yaşayabildiği bir yıl olmasını diliyorum. 


2014 nasıl geçti? 


30 Mart seçimlerinden sonra 7 ay yeni stratejik planımızı yaptık. Bunların yapılabilirliğini, kaynaklarının bulunması, yeni bağlanan yerlerin ihtiyaçlarını, neler yapılması gerektiğini, tespitlerimizi yaptık. Arkadaşlar yoğun bir şekilde projeler üzerinde çalıştı. İZBAN Torbalı hattını bitirdik. Fuar inşaatı son hızla devam ediyor. Kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Arıtma çalışmalarımız devam ediyor. 


Önce hangi kurdele kesilecek? 


Türkiye'nin en büyük fuarı Gaziemir'de kuruluyor, fuarın kurdelesini 25 Mart'ta mermer fuarıyla birlikte keseceğiz. İZBAN Torbalı hattı açılacak. Birçok da temel atılacak. Tramvayın ve yeni opera binasının temellerini atacağız. Büyük Körfez Projesi'ne başlayacağız. Homeros Bulvan'na bağlantılı yolları bitireceğiz. 

Kenti ayağa kaldırmak, kentin ihtiyaçlarını karşılamak için çok sayıda kamulaştırma yapacağız. 

İşimiz çok.


Fuar alanına nasıl gidilecek


İzban Esbaş İstasyonu'na bağlantı yapacağız. Tramvayda eleştirileri dikkate alarak güzergahı Mithatpaşa'ya aldınız. Ama iki konuda diretmeyi sürdürüyorsunuz. Biri aktarmalı sistem. Aktarmalı sistemde iyileştirme ve çalışmalar yapılır ve yeni hatlar eklenir. Aktarmalı sistem indi-bindiden başka bir şey değil. 


Alsancak'ın 12 numaralı otobüsü kalkacak mı? 


Hatların isimlerine numaralarına takılmayın. 

Önemli olan yolcunun 90 dakikada gideceği yola en kısa zamanda ulaşmasıdır. Aktarmalı sistemin sonuna kadar arkasmdayım ama iyileştirerek. Haziran'da başladık iyileştire iyileştire gidiyoruz. Dünya metropollerinde şehir merkezlerinde otobüsler olmuyor. 

Otobüsün içinde 2-3 kişi oturarak kentin merkezinden geçilmiyor. Uygun yerde inecek ve metrolara bineceksin, uygulama dünyanın her tarafında böyle. 


Evet öyle ama oralarda metrolar vızır vızır çalışıyor. İkinci konu Karşıyaka stadının yeri. "Ben bilirim"mi diyorsunuz? 


Hiçbir şeye diretmiyorum, ben bilirim demiyorum. Örnekköy'ü verdim orası olmaz dendi. Bir Allah'ın kulu neden olmazı söylemedi. Gerekçesi açıklansın. Bak biz Yalı'ya neden olamayacağının gerekçelerini açıklıyoruz. Karşıyaka yöneticileri gelip "Başkan senin Çiğli'de 4 dönüm bir yerin var. Oraya yapalım stadı" dediler. Olabilirliğini gördük ve "Buyurun gelin kardeşim" dedik. "Yalnız benim otobüs garajı ve atölyesine ihtiyacım olacak o zaman Örnekköy'deki yerleri bize verin" dedik. On gün oldu. Ne kulüpten bir ses var ne de Bakanlıktan. İlla Yalı'ya yapılacakmış. Efendim Yalı'ya mı yapacaklar, buyursunlar yapsınlar. Herkes stat konuşurken İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Bornova Belediyesi'nin arazisine stat yapıyoruz. Herkes konuşuyor biz iş yapıyoruz, vazifemiz olmamasına rağmen ESHOT 450 milyon zarar ediyor. Eski başkanlar bizim zamanımızda ESHOT zarar etmezdi diyor? 


Kimin zamanında zarar etmemiş? Saygı duyarım bu görüşlere. 

Zarar nereden geliyor? 


Kişi başı maliyetimiz 2 lira. Tam biletimiz 2 lira. 

Ücretsiz ve indirimli taşınanlarla birlikte bize gelen para adam başı 95 kuruş. 


Körfezde ne zaman yüzebileceğiz? 


ÇED raporu çıkarsa körfez temizliğine başlayacağız. Kanal açılacak, liman yolu açılacak. Büyük gemiler girecek, limanı işleten devlet para kazanacak. Sirkülasyon kanalı yapacağız, balıklar artacak, deniz ürünleri çoğalacak, suyun kalitesi artacak ve hep beraber yüzeceğiz. 


Deniz ulaşımı da istenen seviyeye gelemedi bir türlü. 


2017 yılma kadar tüm gemilerimiz gelecek. Gemilere binenler memnun, binmeyenler dışarıdan gazel okuyor. 

15 gemi olacak, 3'ü arabalı vapur. 3 ayda bir gelecek vapurlarla deniz ulaşımı çok daha farklı olacak. 

İzmir'in tanıtımında ciddi eksiklik var. Belediye bütçesinden bir pay ayrılamaz mı? 


İzmir'in tanıtımını İZKA yapıyor. İZKA'nm parasının yüzde 90'ını İzmir Büyükşehir Belediyesi veriyor.


Sağlık ve eğitim konusunda... 


81 vilayetteki tek belediye hastanesi bizde. Eşrefpaşa Hastanesi'ne yatırımı sürdüreceğiz. Eğitimde de Kent Koleji kuruyoruz. Düz lise mezunu çocukların mesleği yok. Onları eğiteceğiz, aşçılığa yetenekli ise aşçı, tornacıysa tornacı olacak. 


Kentsel dönüşüme nasıl bakıyorsunuz? 


Daha adil, daha vatandaştan yana, uygulamada kolaylık gösterecek yeni bir yasaya ihtiyaç var. Kentsel dönüşümü hızlandırmak için bu şart. 


Milletvekili adayı olacak mısınız? 


Belediye başkanı 5 yıllığına seçilir. Belediye başkanı vatandaşına taahhütte bulunur. 5 yıl boyunca sana şunları şunları yapacağım diye. Ben 5 yıl bu kentin başında kalacağım, gitmek bize yakışmaz artı bu bir sorumluluk. Bizim hiçbir zaman milletvekilliğinde gözümüz olmadı. Kişiliğimiz de buna uygun değil. 

Ama siyasette bazen bir saattele her şey değişebiliyor. Başkan adaylığında da önce olmayacağım demiştiniz? 


O durum başka. Bana verilen görevi bir sene içinde bırakıp gitmem. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığını namusumla 4 sene daha yapar, hoş seda bırakırım bundan güzel bir şey yok. 2019'da ustalık da bitiyor, ondan sonra dışarıdan usta. 

İzmir CHP'de 3 A yani siz, Alaattin Yüksel ve Ali Engin seçimleri yapıyor gibi yaygın bir kanı var. 


Milletvekilliğinde de listeleri yazacak mısınız? 


Milletvekili seçimlerinde İzmir'i şekillendirmek gibi ne niyetim var ne de gücüm. Ben delegeyle ön seçim yapılmasını istiyorum. Örgüte güvenmeyen siyasetçi olmaz. Ben belediye başkanlığı adaylığımda da ön seçim istemiştim. Genel merkezin takdiridir. İzmir'de kongre delegeleriyle yapılacak ön seçimin çok sağlıklı olacağını bir kez daha söylüyorum. 

Ben aday değilim, sadece partimin ileri gitmesini istediğim için bunu öneriyorum. Sonuçta genel merkez ne derse o olacaktır. 


Seçim sonuçları konusunda ne dersiniz? 


İzmir'de kazanırız, başka yerleri bilemiyorum. 


Sizce İzmir CHP'nin kalesi mi? 


Hiçbir yer hiçbir partinin kalesi değildir. Doğru iş yaparsan, halka hizmet edersen, halkın yaralarına merhem olursan, halk da sana oy verir. 


Milliyet


Geri Dön