27 / 04 / 2024

Aziz Kocaoğlu: İzmir metro ihalesinin iptal edilmesi haksızlık

Aziz Kocaoğlu: İzmir metro ihalesinin iptal edilmesi haksızlık

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro ihalesini iptal eden Kamu İhale Kurumu'nun çalışmalarına ilişkin olarak açıklamada bulundu



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metro ihalesini iptal eden Kamu İhale Kurumu'nun çalışmalarına ilişkin olarak, "Kurumun benzer konulardaki kararlarına baktığımızda  İzmir  Büyükşehir Belediyesine bir haksızlık yapıldığı hissiyatı içindeyiz" dedi.

Çetin Emeç Salonu'nda Üçyol-Üçkuyular metro çalışmaları konusunda verilen brifingin ardından İzmir'deki basın kuruluşlarının temsilcileriyle Fahrettin Altay-Hatay arasındaki betonlama çalışmalarını inceledi.

Kamu İhale Kurumu'nun iptal kararının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin tünele girdiğini ifade eden Aziz Kocaoğlu, çökme riski bulunan en acil bölgelerde temel ve tünel betonlama çalışması başlattıklarını hatırlattı.

Tüneldeki incelemenin ardından İzmir Kent Müzesi ve Arşivi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kocaoğlu, Kamu İhale Kurumu'nun kararını yargıya taşıyacaklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Acil bir durum söz konusu. Yağışlar artıyor, basında çıkan 'tünel çökebilir' haberleri moral bozuyor, bütün kenti huzursuz ediyor. Yargı süresince betonlama çalışmasını biz sürdüreceğiz. Kamu İhale Kurumu'nun kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı alırsak, ihaleyi son alan şirket çalışmalara devam edecek. Bizim tünelde yapılması gereken acil 45 günlük işimiz var."

Yargı sürecinin uzaması durumunda betonlama çalışmalarını sürdüreceklerini açıklayan Kocaoğlu, hedeflerinin "riski kaldırmak" olduğunu dile getirdi.

Kamu İhale Kurumu'nun ihaleyi iptal kararı almaması durumunda, ihale kapsamındaki işlerin haziran-temmuz ayında tamamlanmış olabileceğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Bunlar en riskli bölgeler. Bu 'beton çökecek' anlamına gelmiyor ama temel betonu bitmeyen tünelin çökme ihtimalinin bulunduğu vakadır. Hangi üniversiteye giderseniz gidin, onlar da 'çökme ihtimali vardır' diyecektir" diye konuştu.

Kocaoğlu, aynı hattaki Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarındaki işlerin ihalesini de 15 Ocakta yapacaklarını bildirdi.

-KAMU İHALE KURUMU'NUN KARARI-
Türkiye'de son dönemde çok ihale yapıldığını ifade eden Aziz Kocaoğlu, "Kamu İhale Kurumu'nun benzer konulardaki kararlarına baktığımızda, İzmir Büyükşehir Belediyesine bir haksızlık yapıldığı hissiyatı içindeyiz. Onun için yargıya gittik, onun için çalışmalarımızı anlatıyoruz" şeklinde konuştu.

Kamu İhale Kurumu'nun bağımsız, özerk bir kurum olduğunun altını çizen Kocaoğlu, kurum kararının yargı kararı niteliğinde olduğuna dikkati çekti.

Kurum kararına ilişkin hükümet temsilcileri ya da İzmir milletvekilleriyle herhangi bir görüşme yapmadığını kaydeden Kocaoğlu, "Ben ne hükümet temsilcilerinin ne de İzmir milletvekillerinin konuyla ilgili yapacağı bir şey olduğunu sanmıyorum. Ben de o nedenle herhangi bir görüşme yapmadım. Kime ne diyeyim? Kuruldaki 7 kişi oylamaya katılmış. Hükümet tarafından atanan 5 kişi iptal kararı vermiş, 2 meslek odası temsilcisi ihalenin bozulmamasına karar vermişler. Biz hukuki süreci sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

İzmir metrosuna ilişkin kararların "siyasi" olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Aziz Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Ben ispat edemeyeceğim şeyi konuşmam. Ben siyasete üretmek ve faydalı olmak açısından bakıyorum. Beni millet seçti. İstifa edeyim de başkası mı gelsin? Belediye başkanlarının en önemli görevi, bürokratın adil davranmasını sağlamaktır. Burada resmi kurumların il müdürlerinin İzmir'e, İstanbul ve Ankara'ya baktığı gibi bakması gerekir. Hükümetin, bürokratlarına İstanbul ve  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanlarına nasıl bakıyorlarsa, İzmir'e de öyle bakmaları konusunda uyarıda bulunmasında fayda vardır. İki defa başıma geldi, bir bakanlıkla görüşmeye gittiğimde, saatli randevumuz olduğu halde, kapıdaki güvenlik görevlileri benden kimlik istediler ve 'otur şuraya' dediler. Bunlar bir bakanlıkta oluyor.

Türkiye'de 3 büyükşehir var. Bu 3 büyükşehirin işine de evrakına da aynı nazardan bakmak hükümetin görevidir, bunu yapsın. Zaman zaman benim bürokratım da vatandaşa benim davrandığım gibi davranmıyor. Bunların ihtar, disiplin cezası gibi şeylerle kontrol edilmesi gerekiyor."

-ESNAFIN MAĞDUR OLMAMASI İÇİN-
Metronun tamamını İzmir Büyükşehir Belediyesinin yapmasının mümkün olmadığını söyleyen Aziz Kocaoğlu, metro çalışmalarının yapıldığı bölgede esnafın mağdur olmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını da ifade etti.

Tüm çalışmaların yolunda gitmesi durumunda Bornova ve ihalesi iptal edilen çalışmanın, 2010 yılının ikinci yarısında, diğer ihalesi yapılacak işlerin de 2011'in ilk yarısında tamamlanacağını dile getiren Kocaoğlu, 45 günlük betonlama çalışması süresince yargının kararının çıkmaması durumunda 2-3 ay daha betonlama çalışması yapacaklarını vurguladı.

Üçyol-Üçkuyular hattının en önemli sorununun "değişken zemin" olduğunu kaydeden Kocaoğlu, tünelin şu ana kadar neden betonlanmadığına ilişkin bir soruya da, "Niye betonlanmadığını, ihalesi feshedilen Bozoğlu firmasına sormak gerekir" şeklinde yanıt verdi.
AA


Geri Dön