Aziz Kocaoğlu RES projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu!
Kısa adı RES olan rüzgar enerjisi santrallerinde planlama hatalarının büyük olduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu; Kimse enerji yatırımına karşı değil, dedi.
Kısa adı RES olan rüzgar enerjisi santrallerinde planlama hatalarının büyük olduğuna dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kimse enerji yatırımına karşı değil. Ama siz doğru planlama yapmayıp rüzgar türbininizi vatandaşın hayvan damının dibine, köyünün yakınına koyarsanız, gidecek başka yeri olmayan vatandaş da ister istemez karşı çıkacaktır. Nereye rüzgar türbini dikildiğini taşeron firmadan gayrısı bilmiyor. Kağıt üzerinde birisi planlıyor. Köyün orada ağılı mı var, damı mı var haberi yok! Dolayısıyla bu enerji yatırımlarının yerel yönetimlerle birlikte planlanması lazım” diye konuştu.
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın “2013 Çevre Ödülleri” toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, önemli açıklamalarda bulundu. Rüzgardan enerji üreten tesislerinin yapılmasını desteklediklerini ancak bu projelerin yanlış planlamalar nedeniyle kamuoyunda kabul görmediğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, “RES’i destekliyoruz. Çünkü düğmeye bastığımız zaman elektriğe, enerjiye ihtiyacımız var. Ama bunların planlamasında bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Karaburun’da, Urla’da RES’e niye karşı çıktılar, bileniniz var mı? Yanlış planlamadan dolayı karşı çıktılar. Kimse enerji yatırımına karşı değildir. Eğer siz doğru planlama yapmayıp rüzgar türbininizi vatandaşın hayvan damının dibine, köyünün yakınına koyarsanız, gidecek başka yeri olmayan vatandaş da ister istemez karşı çıkacaktır” dedi. Hiçbir yöneticinin, planları doğru yapmak kaydıyla enerji yatırımlarına karşı olmadığına dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:
“Öyle bir yerde planlıyorsunuz ki, öyle yerde RES ya da balık çiftliği kuruyorsunuz ki, olmuyor! Ben açıkça söylüyorum, nereye rüzgar türbini dikildiğini taşeron firmadan gayrısı bilmiyor. Kağıt üzerinde birisi planlıyor. Köyün orada ağılı mı var, damı mı var haberi yok! Lisans alan kişi onu taşerona havale ediyor. Taşeron da bir an önce işimi yapayım, paramı alayım gideyim diye bakıyor. Bu enerji yatırımlarının yerel yönetim ile birlikte planlanması lazım. Ankara’nın İzmir’i Büyükşehir Belediyesi kadar bilmesi mümkün değil. Büyükşehir Belediyesi’nin de Aliağa’yı Aliağa Belediyesi kadar bilmesi mümkün değil. Yani yerelin görüşünün nazarı dikkate alınması, yerelle paydaş olarak konuların paylaşılması gerekir.”
Böyle olmaması lazım
Başkan Aziz Kocaoğlu iki çevre projesi konusunda yaşadıkları sıkıntıları da dile getirerek şunları söyledi:
“Evsel atık bertarafı için yer arayış çalışmalarımız, yılan hikayesini misli misli geçmiştir. Ve sürekli nereye bakarsak bakalım olmadı. Gökdere’ye baktık, siyasete kurban gitti. Taşkesik’e baktık, siyasete kurban gitti. Parayı bulmuşuz, kaynağı bulmuşuz, teknolojiyi geliştirmişiz ve sürekli izliyoruz ama proje kaldı. Bunun böyle olmaması lazım. Bizim bulduğumuz yerler, bu kentin Büyükşehir bürokrasisi olarak, aklı ve bilimi rehber alarak bulduğumuz yerlerdir. Ve ilgililere götürüp anlattığımız, su akışından tutun da zemin etütlerine varıncaya kadar yaptığımız çalışmaların sonucundadır. Çevre konusunda yapamadığımız sadece bu yatırımımız kaldı. Yapacak gücümüz var. Sadece yer sorununun çözülmesini talep ediyoruz. Gerekirse arazisini satın almaya yani kamulaştırmaya hazırız. Dünyada ses getirecek en önemli çevre dönüşüm projelerinden biri olmaya aday Büyük Körfez Projemiz ise ÇED izni bekliyor. Gerekli izni alıp sirkülasyon kanalları açtığımızda, ülkemizi ve kentimizi çevre konusunda apayrı bir yere oturtarak en üste çıkaracağız. Bu konuda her türlü hazırlığımız bitti. TCDD ile beraber ihaleye çıktık ve bitti. Şu anda Çevre Bakanlığı’ndan ÇED raporunu bekliyoruz.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi