04 / 05 / 2024

Aziz Torun: Konutta maket sorununu 'sigorta' çözecek!

Aziz Torun: Konutta maket sorununu 'sigorta' çözecek!

Kuveyt'te yapılacak Gayrimenkul Zirvesi için bugün toplantı yapan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, mağduriyetlerle ilgili olarak Kuveyt Türk Ticaret Ateşeliği'ne bir şikayet gelmediğini söyledi...



GYODER Başkanı Aziz Torun Kuveyt'teki Gayrimenkul Zirvesi'nin ertelenmesinin mağduriyetten kaynaklanmadığını söyledi.

Kuveyt'te 17-18 Eylül 2013 tarihlerinde yapılacak Gayrimenkul Zirvesi için Türk firmaları son hazırlıklarım yaparken, Kuveyt Ekonomi Bakanlığı, vatandaşlarının mağdur edilmemesi için katılımcı firmaları teker teker analiz etmek üzere fuarı erteleme karan aldı.
Konuyla ilgili bugün toplantı yapan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, mağduriyetlerle ilgili olarak Kuveyt Türk Ticaret Ateşeliği'ne bir şikayet gelmediğini söyledi.
Bu tür fuarların yeteri kadar katılım azlığı ya da katılan firmaların kimliği nedeniyle iptal edilebileceğini dile getiren Torun, "Türkiye'den aldığı gayrimenkul nedeniyle mağduriyet yaşayanlar olup olmadığını Ticari Ateşeliğimize sorduk. Onlardan bu konuda kendilerine yansıyan bir şey olmadığı cevabım aldık" şeklinde konuştu.

Problemin çözümü" Bitirme Sigortası'nda

Bu konuda belki münferit olaylar olabileceğini kaydeden Torun, şu anda Türkiye'de var olan maketten satış sisteminin mağduriyedere müsait olduğunu söyledi. MüteYabancıların Türkiye'den gayrimenkul alırken dikkat etmeleri gereken konuları içeren bir rehber hazırladıklarını söyleyen Aziz Torun, vergi, hukuk, idari işlerle ilgili konuları içeren rehberin bireysel yatırımcılara dağıtılacağını söyledi.
Mütekabiliyet Yasası'yla birlikte yabancıya mülk satışının önünün açıldığını aktaran Torun, "Ancak süslü maketlerle gelecekte mağdurların olmaması için sektöre 'İnşaat Bitirme Sigoıtası'nın getirilmesi gerekir. Gümrük Ticaret Bakanlığı Tüketiciyi Koruma Yasası kapsamında bu düzenlemeyi yapıyor. Meclisin açılmasıyla birlikte meclise gelecek ilk kanun olmasını bekliyoruz. Böylece maketten satış yapan geliştiricinin İnşaat Bitirme Sigortası olacak. Dolayısıyla daire alan kişi sigortayı soracak. Sigorta ile inşaat yarım kalırsa sigorta şirketi projeyi tamamlayacak" dedi.

Özellikle İran, Suriye, Irak gibi ülke vatandaşlarının uluslararası arenada çok fazla iş yapmamaları nedeniyle işin acemisi olduğunu anlatan Torun, "Gösterişli satış ofislerine gittiklerinde oradaki ortama aldanıp alım yapabiliyorlar. Bu nedenle mağduriyetlerin olmaması için yasanın biran önce çıkması gerekir" açıklamasını yaptı. Sigorta şirketlerinin bireysel alcının ulaşamadığı ruhsat, şirketin mali gücü, projeyi bitirip bitiremeyeceği gibi bilgüere ulaşarak sigorta yaptığını veya yapmayacağım belirten Torun, ulusal ve uluslar arası sigorta şirketlerinin yapacağı İnşaat Bitirme Sigortası'nın bu işin çözümü olacağım söyledi. Torun, böylece yabancı yatınmcılann sigortaya bakarak yatırım yapacağını kaydetti.

Gayrimenkul mükemmel bir ihracat kalemi

Gayrimenkulün muhteşem bir ihracat kalemi olduğunu, cari çağı kapatmada önemli bir unsur olduğunu belirten Torun, "Çünkü en büyük girdisi arsa. Arsa da bizim taşımız toprağımız. Dolayısıyla ithalata dayalı olmayan kalıcı bir yatırım. Daireyi alan aidatı ödemek için, mobilya almak için döviz bozduracak. Bu nedenle sektörün durumu yasalarla sağlamlaşünlmalı" dedi. İstanbul'un Moskova'dan daha ucuz muhteşem bir şehir olduğunu vurgulayan Torun, şöyle konuştu: "Bu insanların buradan daire almaması için bir neden yok. Buna zarar verecek olumsuzluklara izin vermemeliyiz."

Dünya

Geri Dön