28 / 04 / 2024

Aziz Torun, "Torun Center"ı anlatıyor!

Aziz Torun,

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun ile eski Ali Sami Yen stadı üzerinde yükselen Torun Center'ı konuştuk. İşte Aziz Torun'un gözünden Torun Center....



Torunlar GYO tarafından eski Ali Sami Yen stadı üzerinde hayata geçirelen Torun Center projesinde resmi satışlar başladı. Projenin tüm detaylarını Emlakkulisi.tv takipçilerine anlatan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torun Center'ın gerek lokasyonu, gerek arazisi ve kalitesiyle herkesin övgüyle bahsedeği bir proje olduğunu söyledi. Projede fiyatların dünyadaki emsallerinden oldukça aşağı olduğuna vurgu yapan Aziz Torun, şu an itibariyle rezidanslarda metrekare fiyatlarının 5 bin 200 dolar ile 8 bin dolar arasında olduğunu ve proje tamamlanıncaya kadar yüzde 40 yakın prim yapacağını söyledi....


Torun Center'ın öne çıkan özellikleri neler?

Torun Center, İstanbul'un çok önemli bir lokasyonunda Büyükdere Caddesi gibi Türkiye'nin markalaşan bir caddesinde ve geçmişte çok heyecanların yaşandığı Ali Sami Yen gibi bilinen bir yerde konumlanıyor. Yine Torun Center projemizle şehre çok ciddi bir yeşil alan kazandıracağız. Projenin önünde 19 bin metrekare peyzaj alanı var. 6 bin metrekare de iç mekanda peyzaj alanı var. Toplam 25 bin metrekare yeşil alandan söz ediyoruz. Bu da şehre, bölgeye nefes aldıracak. Herkesin övgüyle bahsedeceği farklı bir proje olacak. Torun Center toplam 3 bloktan oluşuyor. 2 tanesi rezidans bloğu bir tanesi de ofis bloğu olacak. Ayrıca yatay ofisler var. Bu da Türkiye'de bir ilk olacak. Geniş sokakları olan, önünde geniş yeşil alanları olan bir proje. 


Ali Sami Yen sadece İstanbul'da değil tüm Türkiye'de hafızalara kazınmış bir arena. Projede bu değeri yaşatmak adına bir detay yer alacak mı?

Evet. Meydanda sporu simgeleyen heykelsi anıtsal bir yapının olması konusunda mimarımızla mütakabata vardık. Bu konuda bir yarışma düzenleyeceğiz. Yarışma sonucunda jürinin seçeceği bir anıtsal yapıyı da meydana yerleştireceğiz. 


Torun Center'ın fiyat aralığı nedir?

Dünyadaki benzer şehirlere baktığımızda örneğin Londra'da şehir merkezinde bir dairenin metrekaresi 20-25 bin dolar, Paris'te 20 bin dolarlar, Moskova'da 18-19 bin dolar civarında. İstanbul ise 4 bin 500-5 bin dolar. İstanbul 28. sırada yer alıyor. Torunlar Center'da rezidanslarda metrekare fiyatlarımız 5 bin 200 dolar ile 8 bin dolar arasında değişiyor. Ofislerde ise, yatay ofisler 3 bin 900 dolar ile 4 bin 900 dolar arasında, dikey ofisler de ise 5 bin 200 ile 5 bin 900 dolar arasında değişiyor. 


Bugün lansman fiyatlarıyla sizden ofis ya da konut alan proje tamamlanıncaya kadar ortalama ne kadar prim kazanacak?

Biz bol keseden atmak istemeyiz. Zaten çok değer yaratacağını bilsek kendimize tutarız daireleri. Ama projenin özelliklerine baktığımızda yüzde 30 ile 40 arasında bir değer artışı olacağına inanıyoruz. 


Aziz Torun, "Torun Center"ı anlatıyor!


Ali Sami Yen Türkiye için önemli ama Galatasaraylılar için ayrı bir değeri var. Bu anlamda siz fanatik Galatasaylılardan bir talep bekliyor musunuz?

Herkes farklı bir nedenle projeyle bir gönül bağı kuracaktır muhakkak. Kimi lokasyonundan dolayı kimi ise sizin de dediğiniz gibi futboldan dolayı...


Bir tarafta ofisler diğer tarafta rezidanslar. Peki rezidanslar ofis bloğundaki sirkülasyondan etkilenecek mi?

Mimari marifet de zaten bu noktada kendini gösteriyor. Birden fazla fonksiyonlu proje yapıyorsan bloklardaki giriş çıkışların birbirini engellemesi lazım. Proje mimarımız Emre Arolat çok başarılı bir mimar. Tüm blokların girişlerini birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı yaptı. Bu anlamda Torun Center'ın çok başarılı bir proje olduğunu söyleyebiliriz. 


Torun Center'ı gayrimenkul sertifikası uygulaması ile halka açmayı düşünüyor musunuz?

Torunlar GYO zaten halka açık bir şirket o nedenle başka bir enstrüman kullanmaya gerek yok. Sertifika dediğimiz şey henüz oturmamış, esasları belli olmayan bir konu. Bizim zaten GYO olarak böyle bir şeye ihtiyacımız da yok. 

GYO'lara uygulanan vergi indiriminin kaldırılması gündemde. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Daha evvel gündeme gelen bir konuydu ama şu an öyle bir şey yok. GYO'ların Türkiye'de büyümesi ve sayılarının artması gerekiyor. Ekonomi bakanımızın da bu konudaki görüşleri bu. İnşaat sektörünün büyümesi için yeni GYO'ların olması gerekir. Bundan dolayı vergi konusunda yeni bir düzenlemenin yapılacağını düşünmüyorum.


Torun Center projesi borsadaki hisselerinizi nasıl etkileyecek?

Elbetteki Torunlar GYO'nun tüm projeleri önemli ama Torun Center'da çok önemli bir proje. Bulunduğu lokasyon itibariyle, toplam metrekaresi ve değeri itibariyle 1 milyarın üzerinde bir projeden bahsediyoruz. Bu da borsadaki hisselerimizi önemli ölçüde etkileyeceğini düşünüyorum. 


Satışların artık brüt değil net metrekareler üzerinden yapılmasına yönelik düzenleme üzerinde çalışılıyor şu an. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Torun Center arazisinin emsala konu olan bir şeyi var. Brüt üzerinden olacaktır, olmalıdır da. Ancak brüte ilave edilece hayali metrekareler olmamalı. Bu anlamda yapılacak olan düzenlemeyi biz destekliyoruz. Haksız bir rekabet olmasın, alıcılar da mağdur olmasın istiyoruz. Ama projenin neti ile brütü arasında ortak alanlardan, sirkülasyon alanlarından  ve asansör boşluklarından gelen bir fark olacaktır. 


Torunlar GYO'un büyüme planı nedir?

Projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Gayrimenkul sektöründe Emlak GYO'dan sonra en büyük gayrimenkul geliştiriciyiz. O nedenle yeni projelere her zaman açığız. 


Yılda şu kadar konut üreteceğiz gibi bir hedef koydunuz mu önünüze?

Gayrimenkul sektöründe en önemli konu arsa bulmaktır. Bu fabrikasyon bir iş değil. Arsa bulmadan yılda şu kadar proje üreteceğiz diyemiyoruz. En bulunmaz şey arsa, uygun arsayı bulduğumuz zaman da muhakkak proje geliştiririz. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön