30 / 06 / 2024

'Babamdan aylık bağlatsam engelli aylığım kesilir mi?' sorusuna yanıt

'Babamdan aylık bağlatsam engelli aylığım kesilir mi?' sorusuna yanıt

Engelli aylığı alan kişi SGK kurumlarından herhangi birinden aylık bağlatması durumunda engelli aylığı almaya devam eder mi? Evde bakım aylığı kesilir mi? İşte yanıtı...



Cevap: 2022 sayılı Kanun’un 2’nci maddesi hükmünce; sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar engelli aylığından yararlanamıyor. Babanızdan aylık bağlattığınızda, engelli aylığınızın kesilmesi gerekir. Babanızdan bağlatacağınız aylık, hane içindeki kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarını, asgari ücretin net tutarının üçte ikisinin (bugün için 3 bin 666 liranın) üstüne çıkartırsa evde bakım aylığı da kesilir.

2022 SAYILI KANUNA GÖRE KAÇ ÇEŞİT AYLIK BAĞLANIYOR?

Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılıyor. 2022 sayısı kanun kapsamında 5 çeşit aylık bağlanıyor. Yaşlı aylığı, yüzde 40-69 Arası engelli aylığı, yüzde 70 ve Üzeri engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı ve silikozis aylığı. Silikozis aylığı için yeni başvuru alınmıyor. Ancak silikozis aylığı almaktayken vefat eden vatandaşların yakınlarının devreden silikozis aylığı başvuruları kabul ediliyor.

ENGELLİ AYLIĞI ALMA ŞARTLARI NEDİR?

Engelli aylığından faydalanmak isteyen kişinin rapor oranı en az yüzde 40 olması gereklidir. Engelli aylığına başvuracak kişi 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olmak durumundadır. Engelli aylığı alacak kişinin 65 yaşından büyük olması halinde en az yüzde 70 oranında engelinin bulunması şartı aranır.  Engelli maaşı almak için kişinin engelli olması dışında, çalışmaması veya emekli olmaması, nafaka bağlanmamış veya bağlanabilecek durumda olmaması ve hane içinde kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gereklidir.

EYT düzenlemesine binlerce çalışanı ilgilendiren ve çok merak edilen o madde konulacak mı?

Kadroya geçecek bütün sözleşmelilerin emeklilik hesabında bilmesi gereken kritik nokta

 


Geri Dön