Bab'da DEAŞ'ın yıktığı ecdat yadigarı caminin restorasyonunda son aşamaya gelindi!
Vakıflar Genel Müdürü Ertem yaptığı açıklamada, Suriye'de DEAŞ tarafından ağır hasar verilen, ecdat yadigarı El Bab Ulu Cami'nin restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindiğini söyledi.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye Arap Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan El Bab Ulu Cami'nin, iç savaşta DEAŞ bombardımanına maruz kalarak ağır hasar gördüğünü dile getirdi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Genel Müdürlüğün talimatı üzerine Gaziantep Bölge Müdürlüğü teknik personelinin Haziran 2017 tarihinde camide gerekli incelemeleri yaptığını dile getiren Ertem, "Ecdat yadigarı caminin gelecek nesillere aktarılması ve daha fazla zarar görmemesi için acilen müdahalede bulunup, restore etmeye karar verdik." diye konuştu.
Teknik çalışmalar ve proje işlemlerinden sonra Mart 2018 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen restorasyona ilişkin çalışmaların Nisan 2018 tarihinde başladığını dile getiren Ertem, restorasyonun ihale bedelinin 10 milyon 393 bin 815 lira olduğunu da söyledi.
Ertem, şöyle konuştu:
"Suriye'deki iç savaşta terör örgütü DEAŞ'ın ağır hasar verdiği, bazı bölümleri yıkılan, bazı bölümleri de ibadete kapatılan Ulu Cami'de Genel Müdürlüğümüzce başlatılan restorasyon çalışmaları yüzde 99 oranında tamamlandı. Bu, Suriye'de gerçekleştirdiğimiz ilk restorasyon çalışması. Vakfın iyilik ve barış elini ecdadımızın bir yadigarına daha dokundurmanın memnuniyetini duyuyoruz."
El Bab Ulu Cami
12. yüzyılda Selçuklu mimarisiyle hayata geçirilen Ulu Cami, Memlüklüler döneminde (744/1343) yenilendi.
Caminin harim kısmı kıble duvarına paralel iki şahin biçiminde uzanıyor. Her bölümün üzeri onar kubbe ile örtülü olan caminin, revaklı avlusunun ortasındaki şadırvan da Osmanlı döneminde eklendi.
Diğer bir taraftan Vakıflar Genel Müdürlüğünce, Suriye'de bulunan Nebi Huri Türbesi ve Camisi ile Ömer Bin Hattab Camisi'nin de eski haline kavuşturulması için çalışmalar yapılıyor.