27 / 04 / 2024

Bağcılar Belediyesi kamuya ait taşınmazları kira sözleşmesi olmadan kullananlara ceza kesti!

Bağcılar Belediyesi kamuya ait taşınmazları kira sözleşmesi olmadan kullananlara ceza kesti!

Sayıştay, Bağcılar Belediyesi’nin kamuya ait taşınmazlarını mevzuata aykırı şekilde kullandırdığını saptadı.  kamuya ait taşınmazları kullanan, kira sözleşmesi olmayan kişilere ceza kesildiği ancak bu kişilerin cezayı ödedikten sonra taşınmazları kullanmasına göz yumulduğu ortaya çıktı.



Sayıştay, Bağcılar Belediyesi’nin kamuya ait taşınmazlarını mevzuata aykırı şekilde kullandırdığını saptaması üzerine belediye  bu durumun halkın kullanımını engellemediği savunmasını yaptı ancak Sayıştay, diğer taşınmazlardan farklı olarak toplumun yararlanması için ayrılan park alanlarındaki otopark kullanımlarının imar mevzuatına aykırılık oluşturduğunu tespit etti.

T24’ten Ege Vural Hükümdar’ın haberine göre Sayıştay tarafından hazırlanan 2022 yılına ait raporda, Bağcular Belediyesi'nin kamuya ait taşınmazları kullanan, kira sözleşmesi olmayan kişilere ceza kesildiği ancak bu kişilerin cezayı ödedikten sonra taşınmazları kullanmasına göz yumulduğu, böylece “ecrimisil” olarak nitelenen bu yöntemle taşınmazların kullanıldığı ifade edildi.

Bağcılar Belediyesi kamuya ait taşınmazları kira sözleşmesi olmadan kullananlara ceza kesti!

PARK ALANLARI AMACI DIŞINDA KULLANILDI

Söz konusu konuyla ilgili Sayıştay raporunda şu ifadeler yer aldı: Her ne kadar taşınmazların ecrimisil karşılığı kullandırılması mevzuata aykırılık teşkil etse de, bulgudaki esas konu park alanı olarak işlevlendirilen yerlerin amacı dışında kullandırılması.

Bu nedenle, söz konusu yerlerin kiralama ihalesi neticesinde kullandırılması da mevzuata aykırılık teşkil ediyor.  Ayrıca, İdarenin firmalar tarafından otopark olarak işletilen yerlerde vatandaşın kullanımının kısıtlanmadığı ifadesi ise kabul edilebilir değil.

 Otopark olarak işletilen bu alanlarda kamunun yeşil alan kullanım imkânı bulunmamakta. Kaldı ki imar mevzuatında park alanlarında belirtilen ölçülere uymak şartıyla çay bahçesi, büfe, muhtarlık, güvenlik kulübesi ve trafo gibi kullanımlara izin verilir iken otopark kullanımı söz konusu değil.

Sonuç olarak, toplumun yararlanması için ayrılan park alanlarındaki otopark kullanımları imar mevzuatına aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle, İdare tarafından bu kullanımların sonlandırılıp, tahliyelerin gerçekleştirilmesi ve park alanlarının işlevine uygun olarak kamunun kullanımına sunulması önem arz etmekte.

Türkiye’nin en kalabalık mahallesi açıklandı: Nüfus açısından 4 şehirden daha büyük!

Bağcılar Belediyesi konut imarlı arsa satacak! İstanbul'da arsa arayanlar dikkat!

Geri Dön