28 / 04 / 2024

Türkiye’nin en kalabalık mahallesi açıklandı: Nüfus açısından 4 şehirden daha büyük! 

Türkiye’nin en kalabalık mahallesi açıklandı: Nüfus açısından 4 şehirden daha büyük! 

Diyarbakır’ın merkez Bağlar İlçesine bağlı Bağcılar Mahallesi'nin nüfusu, son 10 senede gelişen kentleşmenin yanı sıra verimli tarım arazilerinin de imara açılmasıyla beraber hızla yükseldi. İşte ayrıntılar...



Diyarbakır'ın merkez İlçesi Bağlar ilçesindeki Bağcılar Mahallesi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan güncel rakamlara göre nüfus bakımından bazı illeri geride bıraktı.

Nüfusu 143 bini geçen mahallenin Ardahan, Bayburt, Gümüşhane ve Tunceli'den de büyük olduğu belirlendi. ;Sözcü Gazetesi'nden Özgür Cebe'nin haberine göre; özellikle son 10 senede gelişime açık olan verimli tarım arazilerinin de içinde bulunduğu yer aldığı ada ve parsellerin arazi toplulaştırmasının ardından yeni imar nazım planıyla birlikte imara açılmasıyla Bağcılar bölgesinde yoğun konut yapılaşması yaşandı. 

Türkiye’nin en kalabalık mahallesi açıklandı: Nüfus açısından 4 şehirden daha büyük! 

PAMUK VE BUĞDAY EKİLİ ARAZİLER İMARA AÇILDI 

Açık arazilerde binaların yükselmesi ve 6 Şubat depreminin ardından bölgeye yoğun bir nüfus kaymasıyla beraber mahalle statüsündeki olan Bağcılar bölgesi bazı illerin nüfusunu geride bırakan duruma ulaştı. 

Konut fiyatlarının merkez Kayapınar ilçesi ile kıyaslandığında daha uygun olduğu ve orta direğin tercih nedeni sayılan Bağcılar Mahallesine yaşanan deprem felaketinden sonra merkez Bağlar ilçesinde ağır hasar gören Şeyh Şamil, Mevlana Halit, 5 Nisan, Yunus Emre ve Kaynaptepe Mahallelerinden de yoğun bir nüfus göçü oldu. 

Yeni yerleşim alanı olduğu için binaların daha güvenli olması sebebiyle vatandaşlar tarafından yoğun göçe maruz kalan Bağcılar Mahallesinin yakın zamanda nüfusunun 200 bin seviyesine yaklaşmasıyla beraber Bağlar'dan ayrılarak mahalle statüsünden çıkarılıp Diyarbakır'ın Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir İlçesinden sonra 5. Merkez ilçesi statüsüne kazandırılacağı belirtildi. 

TÜİK tarafından açıklanan rakamlarına göre Türkiye'nin en kalabalık mahallesi olarak kayıtlara geçen Bağcılar bölgesi 10 sene öncesine kadar pamuk, buğday ekili arazilerden meydana geliyordu. 

Türkiye’nin en kalabalık mahallesi açıklandı: Nüfus açısından 4 şehirden daha büyük! 

EN KALABALIK MAHALLELERDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye'nin en kalabalık mahallelerinde 1. Sırada 143 bin ile Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi Bağcılar mahallesi bulunuyor. 

Ayrıca, 2. Sırada İstanbul Beylikdüzü'ndeki Adnan Kahveci Mahallesi 112 bin, 3. Sırada İstanbul Başakşehir'deki Kayabaşı Mahallesi 109 bin, 4. Sırada İstanbul Küçükçekmece'deki Atakent mahallesi 104 bin, 5 sırada ise yine Diyarbakır'ın Kayapınar İlçesinin Fırat Mahallesi 91 bin nüfusla ilk 5'e yerleşiyor. 

Depremlerin ardından nüfusun arttığı o ilçede imar ve inşa çalışmalarına bir yenisi eklendi: 40 km'lik yol yatırımı!

TOKİ yüzde 25 peşinat ve 96 ay vadeyle 2+1 konut satacak! Başvurular yarın başlıyor!

24 Kasım'da öğretmenlere yüzde 50 indirim! Bakan Uraloğlu'ndan son dakika 'Öğretmenler Günü' açıklaması!


Geri Dön