Bağcılar kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?
Bağcılar'da riskli alan ilan edilen altı bölgeden ikisi olan Kirazlı Mahallesi'ndeki Yuvam Sitesi ile Mahmutbey'deki 6 adet bağımsız binanın yıkımı törenine İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı...
İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bağcılarda’ki Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılan binaların önünde vatandaşlarla birlikte halay çekti.
Bağcılar'da riskli alan ilan edilen altı bölgeden ikisi olan Kirazlı Mahallesi'ndeki Yuvam Sitesi ile Mahmutbey'deki 6 adet bağımsız binanın yıkımı törenine İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Harun Karaca, Feyzullah Kıyıklık, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.
Yıkım töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, Bağcılar'ın kuruluş aşamasında ilçe başkanlığı yaptığı dönemdeki çalışmaları hatırlattı. Sokak sokak ev ev gezerek problemleri tespit ettiklerini belirten Başkan Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde başlatmış olduğu hizmet vizyonunu devam ettirdiklerini söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Dünya hızlı bir şekilde değişiyor. Böyle bir süreçte kendisini geliştiremeyenlerin gelecekle ilgili düşünceleri olmaz. Nasip olursa daha çok iş yapacağız. Bu şehri birlikte geleceğe taşıyacağız. Dünyada ulaşım bütün şehirlerin problemi. Bizim ulaşımla ilgili yaptığımız projeler dünyanın dikkatini çekiyor. Biz kendi öz bütçemizle metroları yapıyoruz.”
-Yeni Metro Hattı-
İstanbul’un ulaşım problemini metro ile çözeceklerine vurgu yapan Başkan Topbaş, Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosunun Kabataş ve Karaköy'e kadar ulaştırmayı planladıklarını söyledi. Yeni bir metro hattının daha çalışmalarının sürdürürüldüğünü belirten Başkan Topbaş "Kirazlı'dan 9 kilometrelik Kirazlı-Bakırköy-İDO İskelesi hattı. Bu da bölgenin ulaşım sorununu çözecek. Hedefimiz 2019’un sonuna kadar İstanbul’daki Metro ağını 400 kilometrenin üzerine çıkarmak. Bu bir kehanet değil. Biz verdiğimiz sözü tutarız. Biz doğruluktan şaşmadık, ilkemiz bu ülkeye hizmet etmek ve hayır duasını almak.”
-Hesap Sorun-
Depremin siyaset kabul etmeyeceğinin altını çizen Başkan Topba, Türkiye’deki herkesin Kentsel Dönüşüm’e katkı sunması gerektiğini söyledi. Başkan Topbaş bir takım çevrelerin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında farklı siyaset izlediğini belirterek, tüm Türkiye’ye şu çağrıyı yaptı: "Türkiye'deki yurttaşlarıma seslenmek istiyorum. Gitsinler kapıyı çalsınlar. 'Belediye olarak siz, kanunun verdiği yetkiyle bu değişim ve gelişimi yapabilirsiniz. Neden yapmıyorsunuz? İşte Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Bahçelievler, Ümraniye, Sancaktepe desinler. Orada nasıl oluyor, siz niye yapmıyorsunuz' diye hesap sorsunlar."
İstanbul’un deprem kuşağında bir şehir olduğunu, bilime ve teknolojiye saygı gösterilerek deprem tedirginliğinden uzak yaşanabileceğini kaydeden Başkan Topbaş, Şili’ye yaptığı bir ziyaret sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı: “Şili, en büyük depremlerin yaşandığı bir ülke. Gittiğimde Şehircilik bakanından brifing almıştım. 9 şiddetindeki depreme karşı hiçbir endişelerinin olmadığını söylüyor. Ecdadımızın eserleri ayakta duruyor. Nasıl duruyor? Çünkü bilimsel uygulama var. Deprem bizi yıkmadan biz yıkarak yaşayacağımız güvenli alanları oluşturmak zorundayız. Yoksa ah vah etmek fayda etmiyor.”
1999 Gölcük Depremi’nde bölgede kurtarma çalışmalarına katıldığını anlatan Başkan Topbaş, “Maalesef enkazdan bir bayan cesedini 8 saatte çıkartabildik. Allah korusun böyle bir afet İstanbul’u yıkar. Daha düzgün daha insani daha güvenli konutları yapımında verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi olarak açık ve hassas davranıyoruz” diye konuştu.
Yıkım öncesi mini bir konser de düzenlendi. Yıkımlar başladığında ise meydanda renkli anlar yaşandı. Başkan Topbaş, mülk sahipleriyle birlikte halay çekerek yıkımları kutladı. Yıkılan binaların yerine bahçeli, otoparkı olan ve depreme dayanıklı konutlar inşa edilecek.
İBB