21 / 07 / 2024

Bagfaş fabrikası inşaatı bitmeden 370 bin ton gübreyi şimdiden ihraç etti!

Bagfaş fabrikası inşaatı bitmeden 370 bin ton gübreyi şimdiden ihraç etti!

Bagfaş, üretime geçmeden 200 bin ton granül nitratlı gübrenin satılması için Transammonia ile anlaşmasından sonra, Almanya merkezli BayWa ile de 170 bin tonluk gübrenin ihraç edilmesi için anlaşmaya vardı.




MART ayında 660 bin tonluk gübre üretim kapasitesine sahip yeni fabrikanın temelini atan Bagfaş, üretime geçmeden 200 bin ton granül nitratlı gübrenin satılması için Transammonia ile anlaşmasından sonra, Almanya merkezli BayWa ile de 170 bin tonluk gübrenin ihraç edilmesi için anlaşmaya vardı. Yapılan anlaşmayla 1923 yılında Münih’te Türk Caddesinde kurulan bir firma olan BayWa’ya, Bandırma’dan gübre ihraç edilecek olmasının kendilerini sevindirdiğini ifade eden Bagfaş Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Gençer, “Firmanın Türk Caddesi’nde ve Cumhuriyet’in kurulduğu tarihte kurulması bizim için de güzel bir tesadüf oldu” dedi.   

140 milyon Euro’luk yatırımla 2015’te bitirilmek üzere Bandırma’da yeni bir gübre fabrikası yatırımı yapan Bagfaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Gençer, “Kalsiyum nitrat gübresi stratejik bir gübre halini aldı. Dünyadaki tesisler hep eski teknikle çalışan tesisler. Onun için böyle yeni bir teknolojiyle, yeni bir tesisle çıkarılacak mamulü büyük firmalar ‘hoşgeldin’ diyerek karşılıyor” dedi. Yıllık 35 milyon Euro’luk ihracat anlaşması imzaladıklarını dile getiren Gençer, “170 bin ton gübre Almanya, eski Yugoslavya ülkeleri ve bazı Avrupa ülkelerine gönderilecek. İlk anlşmadan elde edilecek gelir 65 milyon dolardı. Daha fabrika açılmadan toplam 370 bin tonluk anlaşma imzalandı” diye konuştu. 


BAĞIMSIZLIĞI SAĞLADIK


Yıllık cirosu 14 milyar Euro olan BayWa’nın Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Josef Krapf da Bagfaş’ın ürünlerini son teknoloji ve kaliteli olduğu için tercih ettiklerini belirtti. Tarım, inşaat ve enerji alanında faaliyet gösterdiklerini anlatan Krapf, “Bir çiftçinin ihtiyacı olacak herşeyi karşılamaya çalışıyoruz. 30 senedir Avrupa da kurulan ilk kalsiyum nitrat tesisi olduğu için bu yeni ürünle mutlaka bağlantı kurmak istedik. Bu yeni bağlantıyla beraber kısıtlarımızı da aşmış olduk. Bize mal sağlayan şirketlerden de bağımsızlaşma yolunda rahatlığa ulaştık” dedi.


Türkiye’den destek sağlayacağız


TÜRKİYE’nin tarım açısından son derece önemli bir ülke olduğunu anlatan Doktor Josef Krapf, “Türkiye özellikle yaş meyve ihracatında çok önem verilmesi ve unutulmaması gereken bir ihracat merkezi konumunda bulunuyor. Yeni Zelanda da çok büyük bir meyve dağıtım şirketinin satın alma işlemleri bitti. Onun şirketimize getirdiği ivmeyle beraber dünyada çok sayılı meyve dağıtıcılarından biri haline geldik. Türkiye’den de bu konuda destek almayı planlıyoruz” dedi.


Hürriyet


Geri Dön