Bağımsızlık Köyü hizmete giriyor!
İstanbul Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında olan ve geçen yıl Kemerburgaz'da temeli atılan "Bağımsızlık Köyü" hizmete giriyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında yer alan ve geçen sene Kemerburgaz'da temeli atılan bağımlılıkla mücadele ve takip merkezi "Bağımsızlık Köyü"nün inşaatında sona gelindi.
Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Eyüpsultan Belediyesinin kurulacağı alanı tahsis ettiği köyün tüm altyapı hizmetleri, bungalov evler ve seralar belediye ekipleri tarafından tamamlandı. Çevre düzenlemesine başlanan rehabilitasyon merkezi açılış için gün sayıyor.
Terapi bahçesi projesi, yürüyüş yolu ve eğitimlerin verileceği bölgeye ulaşım da yine Eyüpsultan Belediyesi tarafından sağlanacak.
- İstanbul'da bir ilk
"Bağımsızlık Köyü'nde Değişim Seninle Mümkün" sloganıyla inşa edilen proje, İstanbul'da bir ilk olma özelliğine sahip. Bağımsızlık Köyü Projesi ile bağımlılıkla mücadelede tüm çocuk ve gençlerin rehabilitasyonunun sağlanması, bu kişiler arasında girişimcilik kültürünün geliştirilmesi, istihdam edilmeleri yoluyla mega kent İstanbul'un sosyoekonomik kalkınmasına katkı sunmaları hedefleniyor.
Bağımsızlık Köyü, bugüne kadar benzeri olmayan eğitim, uygulama, atölye ve rehabilitasyon bölümleriyle dikkati çekiyor.
Kemerburgaz'da, yeşillikler içinde 14 bin 970 metrekare alanda hayata geçirilen merkezde birçok atölye çalışması yapılacak. Ayrıca drama ile etkin eğitim, beden dili, çiçek aranjmanı, yemek yapımı, yaratıcı drama ve müzik atölyeleri eğitimleri de sunulacak. Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle yürütülecek proje eğitimlerini de üstlenen Eyüpsultan Belediyesi, Bağımsızlık Köyü'nün eğitimci kadrosunu da belirledi.
- Türkiye'de tarımla terapinin resmi kurumlarda kullanılacağı ilk proje
Bağımsızlık Köyü'nde, madde bağımlılarının, park, bahçe ve koruların bakımı, organik tarım ve sebze fidesi üretimi alanlarında eğitimler almalarına imkan sunulacak. Bağımlılıkla mücadele eden kişiler için bu terapi bahçesi de tedavinin önemli bir ayağı olmuş olacak.
Terapi bahçesi, huzur veren yürüyüş yolları ile farklı tarzda oturma alanlarından meydana geliyor. Bağımlılar, bu terapi bahçesinde hem 5 ay sürecek sigara, alkol ve madde bağımlılığı müdahale programını alacak hem de doğa ve bitkiler arasında vakit geçirme imkanı bulacak.
- " 21. yüzyılın asıl problemlerinden bir tanesi de bu"
Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, tamamlanmak üzere olan ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlanan Bağımsızlık Köyü'nde incelemeler yaparak, yetkililerden bilgiler aldı.
Başkan Deniz Köken, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, seçim vaatlerinden biri olan projeyi tamamlamak üzere olduklarını belirtti.
Köyün adını "bağımlılık" değil, "bağımsızlık" olarak belirlediklerini dile getiren Köken, şunları söyledi:
"Ülkelerin hürriyeti önemlidir, ama bireylerin hürriyeti daha önemlidir. İnsanlar ne kadar hür olursa ülke de o kadar hür olur. Hürriyet, sadece birinin esareti altına girmemek değil, bir şeyin, bir maddenin bağımlısı olmamaktır. 21. yüzyılın asıl problemlerinden bir tanesi de bu. Bugün çocuklarımız sadece madde bağımlısı değil, birtakım yayınların, televizyonun, internetin, telefonun bağımlısı. Bunların hepsi ileride gelişmeyen, üretemeyen bir nesil haline gelirler. O yüzden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı ve Eyüpsultan Belediyesi olarak çok orijinal bir proje ortaya koyduk."
Başkan Köken, dünyayı etkisi altına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle proje inşaatının bir süre uzadığını fakat Temmuz ayında hizmete açmayı planladıklarını belirtti.
Eyüpsultan Belediyesinin projenin ev sahibi olduğunu dile getiren Köken, şöyle konuştu:
"Projenin 3 ortağından biriyiz. 3 yıllık bu proje bittiğinde burası tamamen bizim kullanım alanımızda olacak. Daha başka şehirlerde buna benzer bağımlılık merkezleri yapmıştık. Ama burası neslinin ve bu dönemin en önemli ve tek projesi. Nereden bu proje aklıma geldi? Seçim çalışmaları sırasında sorunları tespit ederken, 3 ve 4. sırada bu tür sorunlar geldi. Anneler özel olarak görüşmek istediler, cebime notlar bıraktılar. Notlar yazdılar. Bu bizi ciddi olarak endişelendirdi ve o yüzden projelerimiz arasında önemli bir yere geldi. Gelen talep ve şikayetler üzerine bu projeyle ilgili bir çalışma ihtiyacı hasıl oldu."
Köken, Denetimli Serbestlik Müdürülüğünün belirlediği 14-29 yaş arası kişilerin Bağımsızlık Köyü'nde terapi göreceğini ve konunun uzmanlarından destek alacaklarını da söyledi.
Avrupa'da doğa ve tarımla terapinin madde bağımlılığında başvurulan bir yöntem olduğunu söyleyen Köken, "Yani katlettiğimiz doğayı terapi olarak kullanacağız. Şu an rezervde 800 hasta var. Sadece hapse atmak çözüm değil onu oradan tedavi yöntemi ile hayata tekrar kazandırma modeli en iyi uygulama." dedi.