Bakan Abdulkadir Uraloğlu'ndan Yap-İşlet-Devret açıklaması!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yap-İşlet-Devret projelerine ilişkin açıklama yaptı. Söz konusu projelerin hem yapım modeli, hem de finansman modeli olduğunu ifade eden Uraloğlu, her ikisini bir arada düşünmek durumunda olduklarını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Meclis’te milletvekilleri tarafından merak edilen sorularını cevapladı. Yap-İşlet-Devret projelerinin hem yapım modeli, hem de finansman modeli olduğunu kaydeden Uraloğlu, her ikisini bir arada düşünmek durumunda olduklarını ifade etti.
Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Fırat Aydoğmuş'un haberine göre; Uraloğlu yapım döneminde devletin cebinden para çıkmadığını ancak işletme döneminde karşılanmayan garantilerle ilgili mutlaka garanti verilmesi gerektiğini çünkü yabancı sermaye girişi olduğu için bunun verilmediği takdirde böyle bir yatırımı alınamayacağını söyledi.
Osmangazi Köprüsü'nün çokça konuşulduğuna dikkati çeken Bakan Uraloğlu, "7 yıl yapım süresidir, 15 sene işletme süresidir, toplam 22 senedi. Burada sadece köprünün değil, 426 kilometre otoyolu da kattığımızda 6,9 milyar dolar sadece yapım maliyeti var. Bunun finansmanını da kattığınız zaman, 15 senelik de işletme süresini kattığınız zaman bu, yaklaşık 13 milyar dolar gibi bir rakama tekabül ediyor, bizim verdiğimiz garanti ise yaklaşık 12,5 milyar dolar civarında; hesabı bu şekilde yapmamız lazım" diye konuştu.
Zafer Havalimanı’yla ilgili eleştirilere dair de değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu “Bazı olağanüstü durumlarda bunlar can simidi gibidir. Bugün yeterince kullanılmıyor olabilir ama yarın bunlara ihtiyacımız olacaktır” ifadelerini kullandı.
ANKARA-İZMİR YHT 2027 YILINDA FALİYETE GEÇECEK
Uraloğlu, bölünmüş yollarla kazaların yüzde 81 azaldığını kaydetti. Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu’nun teklif çıkmadığı için 3 defa ertelendiğini ifade eden Uraloğlu "Şimdi 3 tane teklif geldi, biz de bu tekliflerden en ekonomik olana ihale yaptık" diye konuştu. Uraloğlu, Ankara-İzmir yüksek hızlı tren hattını 2027'de tamamlamayı planladıklarını ifade etti.
HATAY HAVALİMANI'NDA SON DURUM NE?
Depremde ağır hasar alan Hatay Havalimanı ile ilgili açıklama yapan Bakan Uraloğlu, burada mevcut havalimanının hemen yakınında 4 tane yer tespit ettiklerini ama maalesef hiçbiri hava mania kriterlerine uymadığını belirterek, "Mevcut yerdeki kotu yaklaşık 4,5 metre yükselterek aynı yere yapacağız çünkü burada başka bir alternatif yok maalesef" şeklinde konuştu.
‘BOĞAZ’ GELİRİ 185 MİLYON DOLAR SEVİYESİNDE
Türk Boğazları'ndan geçen gemilerden alınan ‘Altın frank’ değerinin önce 5 kat, sonrasında da yüzde 8,3 yükseldiğini anımsatan Uraloğlu "35 milyon dolar olan gelir, bu vesileyle yıllık 185 milyon dolara çıktı" bilgisini aktardı.
İstanbul Havalimanı, viyadükler, köprüler, tünellerle ilgili depreme ilişkin çalışmalara başladıklarını ve burada iyileştirmeler yaptıklarını kaydeden Uraloğlu "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün askı halatlarının 236’sını yeniledik, 4 tanesini de önümüzdeki günlerde yenileyeceğiz. İstanbul’da, Allah korusun, muhtemel bir depremde Bakanlığımızdaki ulaştırma yapıları ana aort damarları gibi çalışacaktır" dedi.
Asgari ücretliler ile memurlar arasındaki maaş farkı 23 bin TL'yi aşabilir! SON DAKİKA!
Bu ilde yaşayanlara sosyal konut müjdesi!