30 / 04 / 2024

Bakan açıkladı: TOKİ konutlarında memura öncelik

Bakan açıkladı: TOKİ konutlarında memura öncelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Toplu Konut İdaresi konutlarında memurlara, lojmanlarda engelli kamu çalışanlarına öncelik verileceğini duyurdu.



Milyonlarca memur ve emekli memuruna zamla birlikte 6 müjde daha geldi. Memur ve memur emeklisine 2 yıllık zam teklifini güncellemke için teklif veren hükümet, 6 önemli müjdeyi de verdi. Buna göre  TOKİ  konutlarında memurlara öncelik hakkı tanınacak, 3600 ek gösterge gelecek, Mobbing İzleme Kurulu'nda memur temsilcisi de olacak. 

Hükümet memur ve memur emeklisine zam teklifini 2024 senesi için yüzde 15+10 olarak güncellerken, 6 önemli müjde peş peşe sıraladı. 

Ahaber'de yer alan detaylara göre, Toplu Konut İdaresi konutlarında memurlara, lojmanlarda engelli kamu çalışanlarına öncelik sağlanacak, birinci derece memurların tamamına 3600 ek gösterge verilecek, disiplin affı çalışması gerçekleştirilecek, Mobbing İzleme Kurulu'nda memur temsilcisi yer alacak, görevde yükselme sınavları düzenli aralıkla düzenlenecek, yıllık izinler dışında hac izni sağlanacak.

Bakan açıkladı: TOKİ konutlarında memura öncelik

HÜKÜMET TEKLİFİ 2 PUAN ARTTI

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisi kapsayan 2024-2025 dönemi mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin 3. toplantısı dün gerçekleştirildi.

Toplantıya, Kamu İşveren Heyeti, Türkiye Kamu Sen, Memur-Sen, KESK ve hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri katılım gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin 2. zam teklifini açıkladı.

2024 yılında ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 olarak açıklandı.

Böylece hükümet tarafından verilen teklif her iki 6 aylık dilimler için birer puan artırılmış oldu. Hükümetin 2025 senesi için ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5 olan teklifi ise değişmedi.

Bakan açıkladı: TOKİ konutlarında memura öncelik

ZAMLI ARTIŞ YÜZDE 57'YE ULAŞIYOR

Bakan Işıkhan, 2024 Ocak'ta enflasyon tahminleri baz alındığında kamu personeline yüzde 43'e ulaşan bir artış beklendiğini, 2024'ün 2. 6 aylık dönem zammıyla kümülatif artışın yüzde 57'yi bulduğunu kaydetti.

Tekliflerinde enflasyon oranı, ekonomik büyüme, kamu maliyesinin sürdürülebilirliği gibi faktörleri baz alındığını söyleyen Işıkhan, bu teklifle memur ve memur emeklilerinin satın alma gücünü artırmayı, yaşam standartlarını iyi bir noktaya taşımayı hedefliediklerini aktardı.

Bütçenin yeniden dağıtımında tüm paydaşları düşünerek büyük bir hassasiyet ve denge içinde hareket etmeye özen göstermeye çalıştıklarının altını çizen Işıkhan, Sadece mali değil sosyal haklara ilişkinde çok sayıda teklifin olduğunu anımsattı.

Bakan Işıkhan, 11 hizmet kolunda 323 madde üzerinde uzlaşmaya varıldığı, memurlar için kazanım sayılacak çok sayıda madde yer aldığını söyledi.

Bakan açıkladı: TOKİ konutlarında memura öncelik

MİLYONLARCA MEMURA KONUT VE EK GÖSTERGE

Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vaatleri arasında bulunan 1. dereceye tüm kamu görevlilerine 3600 ek göstergenin getirilmesi konusunda yetkili konfederasyonla beraber çalışma yapacaklarını duyurdu.

Yaklaşık 18 yıldır kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affedilmesine dair bir çalışma olmadığını belirterek, "Bu konuda yetkili konfederasyonla belirli şartlarda bir çalışma yapacağız" diyen bakan Işıkhan, "Kamu kurum ve kuruluşlarında görevde yükselme sınavlarının belli sürelerde ve düzenli aralıklarla yapılması hususunda da yine çalışmalarımızı işbirliği içerisinde sürdüreceğiz" dedi.

Bunun yanında Mobbing İzleme Kurulu'nda sendika temsilcilerinin yer alması, memurlara senelik izinleri haricinde hac izni verilmesi hususunun getirileceğini söyleyen Bakan Işıkhan, "TOKİ konutlarında evi olmayan memurlara öncelik verilmesi, engelli memurlara kamu lojmanlarında kolaylık sağlanması konusunda yakın istişare içinde bulunacağız" diye konuştu.

Bakan açıkladı: TOKİ konutlarında memura öncelik

SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK?

Memur-Sen toplu sözleşme görüşmeleri öncesi 2024 sense 3'er aylık dönemler halinde toplam yüzde 70 zam talebinde bulundu. 2025 yılı için de yüzde 25 ve yüzde 15 olmak üzere toplam yüzde 50 maaş artışı istedi.

Hükümet ve sendikalar arasında anlaşma sağlanmaması halinde 22 Ağustos tarihinde yeni teklif masaya gelecek. Tarafların bu tarihte de anlaşamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Heyeti'ne gidilecek. 30 Ağustos tarihine kadar anlaşma olmazsa hakem heyetine gidilecek ve yeni zam oranı belirlenecek.

Kur Korumalı Mevduata verilen destek ekonomik yardımları yakaladı!

TOKİ 11 ilde 69 arsayı yüzde 35 peşinat 48 ay vadeyle satışa çıkardı! İller peş peşe sıralandı; Ankara, İstanbul, İzmir

Ziraat GYO, İstanbul'da konut imarlı 2 adet arsayı 360 milyon TL'ye satın aldı!


Geri Dön