11 / 05 / 2024

Bakan Kirişci müjdeyi verdi! Deprem bölgesinde hayvan dağıtımı başlıyor!

Bakan Kirişci müjdeyi verdi! Deprem bölgesinde hayvan dağıtımı başlıyor!

Ülke genelindeki hayvancılığın yüzde 17'sinin depremlerden etkilenen illerin oluşturduğuna dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, hayvansal üretimde üreticilerin uğradığı zararı telafi etmek için hayvan dağıtımına başlayacaklarını açıkladı.



"Bugün itibarıyla yıkılan ahır ve ağıl, 11 ilimizde 16 bin 975 iken Kahramanmaraş'ımızda da 2 bin 985 olarak tespit edilmiş durumda" olduğunu söyleyen Kirişçi ,"Telef olan 8 bin 101 büyükbaş hayvanın 2.228'i Kahramanmaraş'ta. Küçükbaş olarak da 70. 806 hayvandan 21.450'i Kahramanmaraş'ta. Kanatlı hayvanlarla ilgili çok büyük bir kaybımız yok il olarak ama hasarlı arılı kovan noktasında 13.691 arılı kovanımızın 3.223'ü Kahramanmaraş'ta tespit edilmiştir" dedi.

Afet bölgesinin hayvancılığın yüzde 17'sini oluşturduğunu bundan dolayı da 11 il adına önemli bir sorumluluklarının olduğunun farkındaolduklarını ifade etti. 

Bakan Kirişçi hayvansal üretimde üreticilerin uğradığı zararların tamamını telafi etmek için hayvan dağıtımına da yakında başlayacaklarını vurguladı.

Depremden etkilenen çiftçilerin hayvansal üretime yönelik ihtiyaçlarının giderildiğini ve bundan sonra da gidermeyi sürdüreceklerini söyleyen Kirişci, bu kapsamda 16 bin ton yem ve 16 bin 539 hayvan çadırı dağıtımı yaparak 130 bin ton süt toplandığını açıkladı.

Bakan Kirişci müjdeyi verdi! Deprem bölgesinde hayvan dağıtımı başlıyor!

Kirişci, çiftçilerin üretime devam etmeleri için "Sen Üret Yeter" sloganını hayata geçirdiklerini ve çiftçilerin her zaman yanlarında olduklarını aktararak, "2022' yılından itibaren biz desteklemelerin bir bölümünün ayni olarak yapılmasını gündeme getirdiklerini ama 11 ilimizde depremin kendi doğası gereği, depremden kaynaklı olarak üreticilerin bir telaşa girmemesi adına bunu tekrar 11 ilimiz için nakdiye çevirdiklerini kaydetti.

Kirişçi böylelikle de 1 yıl boyunca alacakları tüm destekleri de öne çekerek peşin olarak ödemiş olduklarını ve 11 ilde toplam 8,2 milyar liralık destek verdiklerini hatırlattı. Türkiye geneli verilen desteğin de 57,6 milyar liraya ulaştığını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın arı yetiştiriciliği ve bal üretimi ile ilgili desteklerinin olduğunu anımsatan Kirişci, aynı anda 4 iklimin yaşandığı bir coğrafyanın merkezinde yer alan afet bölgesindeki binbir çeşit bitkinin arıcılığı önemli hale getirdiğini vurguladı.

Kirişci, bölge ekonomisi içinde arıcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin kendileri için vazgeçilmez olduğuna değinerek,  Bütçesini ayarladık ve yüzde 100 hibeli olarak şeker dağıtımının kararını aldık. 12 ilimizdeki 10 bin 328 arıcımızın 1 milyon 340 bin arılı kovanı için 5 bin ton besleme şekeri dağıtımına 28 Nisan itibarıyla başladık. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta 1180 arıcımızın sahip olduğu yaklaşık 105 bin kovan için 7,2 milyon lira değerindeki toplam 424 ton şeker dağıtımını hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz."

TOKİ Kırklareli projesi yarın ihaleye çıkıyor! Tek bir ilçeye 111 konutluk yeni proje geliyor!

İstanbul'da kiralık ev fiyatları ortalama 13 bin TL oldu! Kiralar, hem asgari ücreti hem de açlık sınırını solladı!

1,3 milyon yolcuya hizmet verecek Büyük İstanbul Tüneli 2028'de hizmete açılacak!


Geri Dön