Bakan Kirişci resmen açıkladı! Çiftçiye ne ektiğini bildirme zorunluluğu geliyor!
Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren yeni bir düzenleme geliyor. Yapılacak düzenlemeyle bir yıl ekilmediği belirlenen araziler ekilecek ve arazi sahibine kira ödenecek. Aynı zamanda üreticilere tarlasına ne ektiğini bildirme zorunluluğu da getiriliyor. İşte ayrıntılar...
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, konuyla ilgili açıklamasında, ekilmemiş arazilerin dikkatle izleneceğinin altını çizerek. Kirişci, 1 sene boş kaldığı belirlenen arazilerin ekilmesinin sağlanacağına ve arazi sahibine kira ödeneceğine dikkat çekti.
Türkiye Gazetesi'nden Ömer Temür'ün haberine göre; düzenlemeyle beraber planlı tarıma geçiş için de atın atılmış olacak. Bu çerçevede, üreticilere tarlasına ne ektiğini bildirme zorunluluğu getirilecek. Aynı zamanda bitkisel üretim için uygulanan sözleşmeli tarım modeli hayvancılık için de uygulamaya alınacak.
Bakan Kirişci, mevzuat çalışmalarında sona geldiklerine vurgu yaptı ve "Mirasçılar arasındaki uyuşmazlık ya da kırsaldan kente göç nedeniyle ekim alanlarının boş kalmasına izin vermeyeceğiz. Kullanım hakkıyla mülkiyet hakkını birbirinden ayıracağız" ifadelerini kullandı ve bir tarlanın bağ ya da bahçenin bir sene boş kalmış olabileceğine ancak bunun 2'nci, 3'ncü seneden itibaren boş kalmasına izin vermeyeceklerini aktardı.
"Bir rayiç kira bedeli üzerinden o vatandaşlarımızı da mağdur etmeden, onun yanı başında üretim faaliyetinde bulunan vatandaşımıza ‘burayı ekip biçin’ diyeceğiz" açıklamasında bulunan Kirişci, bu şekilde atıl alanların üretime kazandırılacağının altını çizdi.
Kirişci, "Arsanız var, arsanızın üzerine ne olursa olsun bir bina inşa etmek istediğinizde 40 yerden izin alıyorsunuz ama aynı arsaya ağaç diktiniz, buğday ektiniz, arpa, yulaf yetiştirdiniz, Tarım İl Müdürlüğüne, ilçe müdürlüklerimize sorma mecburiyetiniz yok" değerlendirmesinde bulundu ve birinin bir faaliyette bulunup bildirmediği, diğerinin de bu üretim faaliyetinden haberdar olmadığı bir uygulamada nasıl yönetim olacağını sorguladıklarına ve bunun bir mevzuat açısından zorunluluk haline getirildiğine dikkat çekti.