07 / 05 / 2024

Bakan Kirişci'den çiftçilere müjde üstüne müjde! Mazot ve gübre desteği 3 kat artıyor! Kaç lira destek ödenecek?

Bakan Kirişci'den çiftçilere müjde üstüne müjde! Mazot ve gübre desteği 3 kat artıyor! Kaç lira destek ödenecek?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, milyonlarca çiftçinin sık sık araştırdığı mazot ve gübre desteği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Mazot ve gübre desteği kaç lira oldu? İşte Bakan Kirişci'nin o açıklamaları...



Cumhurbaşkanlığı kararıyla hazırlama aşamasına gelen bir diğer çalışmaya değinen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "2021 yılı mahsulüne ait biz mazot ve gübre desteklerini son dönemde biraz daha hızlandırdık, biraz daha öne çektik. Buna rağmen desteklerin mart ayının sonunu bulduğunu hepiniz biliyorsunuz. Biz bunu veriyorduk ama martı buluyor" dedi ve Mart sonunun bile görüldüğünü belirtti. 

Yeni uygulama ile mazot ve gübre desteklerini 6 ay öne çekerek, çiftçilere Ziraat Bankasının vereceği bir kart üzerine ayni olarak, nakdi olarak değil, ayni olarak kullanabilecek bir meblağı yükleyeceklerini aktaran Kirişci, "Sadece o kartla mazot ve gübre alacaksınız. Bir uygulamamız bu" ifadelerini kullandı.

Bakan Kirişci den çiftçilere müjde üstüne müjde! Mazot ve gübre desteği 3 kat artıyor! Kaç lira destek ödenecek?

Bir diğer uygulamanın da yüzde 83-84 enflasyon olan bir ülkede, çiftçilere sıfır faizli kredi kullandırılması olduğunun altını çizen Bakan Kirişci, bu kredinin limitinin 100 bin Türk Lirası olduğunu, şimdi ise bu limitin 200 bin Türk Lirası'na yükseltileceğini belirtti. 

Kirişci, "Daha önce o 100 bin lirayla ilgili bunu ayni nakdi kullanacaksın diye bir zorunluluk yoktu. Ama şimdi onun da limitini artırdıktan sonra, 200 bin liraya çıktıktan sonra onun da 100 bin liralık kısmını yine karta yükleyeceğiz. Onun da yine ayni olarak kullanılmasını sağlamış olacağız" diye konuştu. 

Bakan Kirişci den çiftçilere müjde üstüne müjde! Mazot ve gübre desteği 3 kat artıyor! Kaç lira destek ödenecek?

Çiftçilere daha önce 22 lira mazot desteği ve hububatta dekar başına 20 lira da gübre desteği verildiğinin altını çizen Bakan Kirişci, "Bunlar 42 liraya tekabül ediyordu. Şimdi mazotu 75 liraya, gübreyi de 46 liraya çıkarıp toplam dekar başına mazot gübre desteğini de 121 bir liraya yükseltiyoruz ve üç kat arttırmış oluyoruz" açıklamasında bulundu. 

Kirişci, tarımda planlamanın önemli olduğuna ve sözleşmeli üretim modelinin kapsamının genişletileceğine dikkat çekti ve bu kapsamda da bir mevzuat düzenlediklerini dile getirdi. "Bu mevzuat düzenlemesiyle de biz hakiki manada bir sözleşmeli modeli, özellikle de üreticinin hak ve hukukunu koruyan, kollayan herhangi bir şekilde bir suistimale neden olmayan..." diyen Kirişci, tarım ülkesi olan Türkiye'nin "tarım kanunu"nun olmadığını, AK Parti ile tarım kanununun yasalaştığının altını çizdi.

Mazot ve gübre desteği kaç lira oldu? Mazot ve gübre desteği ne zaman hesaplara yatacak? Çiftçiler şimdi bakın!

Emekli promosyonlarında zam depremi! Kızışan yarışa Ziraat, Halkbank, Vakıfbank da giriyor! Peş peşe açıklandı!

Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yattı! Tam 2,1 milyar TL'lik Ekim desteği ödendi! Hemen bakın!

İŞKUR 9 ayda 1 milyon kişiyi yeni işle buluşturdu!


Geri Dön