30 / 04 / 2024

Bakan Mehmet Şimşek'ten kira gelirini beyan etmeyenlere pişmanlık çağrısı!

Bakan Mehmet Şimşek'ten kira gelirini beyan etmeyenlere pişmanlık çağrısı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükelleflerin tespit edildiğini dile getirerek pişmanlık çağrısı yaptı...



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamada kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükelleflerin tespit edildiğini dile getirerek, "Beyanname doldurmayanlar, vergi dairelerinden yazı gelmeden pişmanlık hükümlerinden yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde ceza kesilmiyor." ifadelerini kullandı. 

Bakan Mehmet Şimşek, kira gelirlerine ilişkin beyan döneminin sona ermesinden sonra gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Gelir İdaresi Başkanlığının, mükelleflerin vergide gönüllü uyumunu artıran uygulamaları başlattığını kaydeden Bakan Mehmet Şimşek, bu senenin başından itibaren, kira geliri elde edip beyanname vermesi gereken mükelleflerin tespitine ve bilgilendirilmesine yönelik birçok çalışma yapıldığını kaydetti.

Bakan Mehmet Şimşek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu kapsamda ilk olarak bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idareleri başta olacak şekilde çok sayıda kurumdan elde edilmiş olan bilgiler kullanılarak gerçekleştirilen analizler neticesinde, kiraya verildiği tespit edilmiş olan yaklaşık olarak 1,5 milyon konut nezdinde fiili denetim çalışması başlatıldığını dile getirdi.

Açıklamasında vergi dairesi çalışanlarının tek tek ziyaret ettiği konutlarda, konut sahibine, kiracıya ve kira tutarına ilişkin bilgilerin kayıt altına alındığını dile getiren Bakan Mehmet Şimşek, bu kapsamda 400 binden fazla adreste fiili kontrol gerçekleştirildiğini de kaydetti.

Bakan Mehmet Şimşek ten kira gelirini beyan etmeyenlere pişmanlık çağrısı!

BEYANNAME SAYISI ARTTI

Bakan Mehmet Şimşek, ayrıca açıklamasında Dijital Vergi Dairesine eklenen "Kira Bildirim Formu" üzerinden de kiracıların kiralamış oldukları konut ve iş yerlerine ilişkin bilgileri hızlı ve kolay şekilde Başkanlığa iletmelerine imkan tanındığını hatırlatarak şöyle konuştu: "Başkanlık, beyan döneminin başlangıcı olan 1 Mart tarihinden önce beyanname vermesi gereken ile beyan dönemi içinde beyanname vermeyen 1 milyondan çok mükellefe bilgilendirme ve hatırlatma için kısa mesajlar gönderdi. Beyan dönemi boyunca vergi dairelerinin dışında alışveriş merkezlerinde kurulmuş olan stantlar aracılığıyla da mükelleflerin beyannamelerini kolayca verebilmeleri sağlandı."

Söz konusu bu beyanname döneminin sonuçlarına ilişkin de bazı detaylar paylaşan Bakan Mehmet Şimşek, "5 Nisan 2024 tarihinde sona eren beyan dönemi içinde kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan gelir elde etmiş olan toplamda 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi. Söz konusu mükellefler tarafından verilen beyannameler ile 399,2 milyar TL matrah ve 126,9 milyar TL vergi beyan edildi." dedi.

Bakan Mehmet Şimşek, geçen senenin mart ayında 1 milyon 423 bin mükellefin 192,4 milyar TL matrah ve 63,2 milyar TL vergi beyan ettiğini hatırlatarak, geçen seneye oranla beyanname sayısında yüzde 27, matrahta yüzde 107 ve hesaplanan vergide yüzde 101 artış gerçekleştiğini kaydetti.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu sene beyanname sayısı ile beyan edilen matrah ve vergi tutarlarının, Hazır Beyan Sistemi'nin hayata geçirildiği 2016'dan bugüne kadarki en yüksek sayı ve tutar olduğunu dile getiren Bakan Mehmet Şimşek, şunları dile getirdi: "Gelir İdaresi Başkanlığı beyan döneminin sona ermesinden sonra kira, ücret ve değer artışı kazancı kaynaklı gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefleri tek tek tespit etti. Bu mükellefler, haklarında cezalı işlem yapılmak üzere en kısa zamanda vergi dairelerine gönderilecek. Gelir elde etmelerine rağmen beyanname doldurmayanlar, vergi dairesinden herhangi bir yazı gelmeden Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık hükümlerinden faydalanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlıkla beyanname verildiği zaman ceza kesilmiyor. Beyanname, Hazır Beyan Sistemi ile internetin bulunduğu her yerden verilebiliyor ve vergi de yine bu sistem üzerinden banka kartı veya kredi kartı ile çevrim içi olarak ödenebiliyor."
 

Konut fiyatları düşüyor: Londra fiyatına ev satılırsa olacağı buydu!

Bu şehirlerde ücretsiz arsa dağıtılıyor! Resmen açıklandı!

Uzun süredir yatırımcısını güldürmeyen hisseler! Eğer sizin de elinizde bu hisselerden varsa aman dikkat!


Geri Dön