11 / 05 / 2024

Bakan Özhaseki: Bundan sonra sıfır toleransla önümüze bakmalıyız!

Bakan Özhaseki: Bundan sonra sıfır toleransla önümüze bakmalıyız!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yönetmeliklere uygun olarak inşa edilen binaların, Kahramanmaraş merkezli depremlerden çok az hasarla çıktığına değinerek, sıfır toleransla hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.



"Sıfır toleransla önümüze bakmalıyız"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 1999 yılında yaşanan depremden sonra çıkarılan yönetmeliklere uygun yapılan binalarda hasarın yok denecek kadar az olduğuna değinerek, "Yönetmeliklerdeki standartlara uygun biçimde zemin etüdüne dikkat edilmiş, statik çözümlemeleri yapılmış, mimarlık mühendislik bilgileri doğrultusunda taviz verilmemiş ve yapım hatası olmamışsa neredeyse hiçbir şey olmadı. Benim bu söylediklerimin tersine davranılmışsa karşımıza felaketler çıktı. Bu yeni durumdan da bir ders çıkarmamız gerekiyor. 1999 yılında bir ders çıkarıldı ve yönetmelikler buna uygun olarak değiştirildi. Bundan sonra belki yeni birtakım tedbirler alarak sıfır toleransla önümüze bakmamız icap ediyor." diye konuştu.

Bakan Özhaseki: Bundan sonra sıfır toleransla önümüze bakmalıyız!

Yönetmeliklere uygun olmayan binaların aldıkları hasara da değinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Nasıl oluyor da bazen belediyelerde göz yumuyoruz, bazen müteahhitlerin para hırsıyla yanlış işler yaptıklarını görüyoruz fakat çok ses çıkarmıyoruz, bazen yapı denetimlerinde hata oluyor, bazen zemin etütlerine dikkat edilmiyor. Bunları Kkmseyi suçlamak için söylemiyorum ama sanki bir müşterek, müteselsil suçluluk var gibi işler yapılıyor ve bunlara göz yumuluyor. Bundan sonra böyle bir hatanın yapılmaması gerekiyor. Bundan büyük bir ders almamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Yaptığı açıklamada belediye başkanlığı döneminde yönetmeliklere uygun olmayan binalara göz yummadığını ve yıktırdığını dile getiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanlarına, "Hepimize sorumluluklar düşüyor. Bir taraftan biz bakanlık olarak elimizden geleni yapacağız, planlamalar yapacağız, ana kriterleri ortaya koyacağız, plan notları düşeceğiz fakat uygulayacak sizlersiniz." dedi.

Bakan Özhaseki: Gaziantep İslahiye'deki 399 konutun yapımında önemli aşama katettik!

24 ilin gürültü eylem planı tamamlandı: Tam 65 bin 601 metrekare gürültü bariyeri yapılacak!

Deprem bölgesinde 850 bin bağımsız birim yapılacak! Bakan Özhaseki son rakamları verdi!


Geri Dön