28 / 04 / 2024

Bakan Özhaseki'den kentsel dönüşüm açıklaması: Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli! 

Bakan Özhaseki'den kentsel dönüşüm açıklaması: Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki,  "Yüzyılın Dönüşümü İstanbul" programında konuştu ve "Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli" diyerek kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Özhaseki'nin o açıklamaları...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Yüzyılın Dönüşümü İstanbul" programında önemli açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı programda konuşan Bakan Özhaseki, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ve deprem için önlem alınması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin yapı stokunun risk altında olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, bu anlamda kentsel dönüşüm çalışmalarının son derece önemli olduğunu belirterek, 1 milyona yakın depreme dayanıklı konut yapılacağını dile getirdi. 

Bakan Özhaseki den kentsel dönüşüm açıklaması: Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli! 

BETONARME YAPILAR 1 SENEDE, KÖY EVLERİ 8 AYDA TESLİM 

Açıklamasına Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini anımsatarak başlayan Bakan Mehmet Özhaseki, "Malumunuz Türkiye Himalayalardan başlayıp Alplere doğru süren çizgide deprem riski taşıyan 5. ülkeden birisi şeklinde kabul ediliyor. Ülkemizde aletli ölçümün başladığı 1920'den itibaren, son yüzyılda gerek karalarımızda, gerekse denizlerimizde meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetli deprem sayısı 230'dan çok" diye konuştu. 

Yalnızca ana karada yaşanan depremin ise 60 civarında olduğunu aktaran Özhaseki, "Hayatını kaybedenlerin sayısı 130 bin. Topraklarımızın yüzde 61'i ve nüfusumuzun da yüzde 70'den fazlası bu bölgelerde bulunuyor. Şu an bile Türkiye'de 485 civarında fay hattı bulunuyor. Maddi hasar tabii çok fazla ama manevi zararın ise telafi edilebilir, ölçülebilir bir tarafı bulunmuyor" ifadelerini kullandı. 

Kahramanmaraş ikiz depremlerinde karşılaşılan manzaranın korkunç olduğuna dikkat çeken Özhaseki, "11 şehrimizde 680 bin konut, 170 bin civarında da iş yeri yıkıldı. 50 bin kardeşimizi de toprağa verdik. Kahramanmaraş depreminden sonra yaptığımıza gelince; bugüne kadar 210 bine yakın ihaleler gerçekleştirdik. Konutlar ve iş yerlerinin inşaatı sürüyor. 50 bin köy evimizi çelik karkastan yapmaya başladık. Bunlar da inşallah 6-8 ay sonra tamamlanmış olacak" açıklamasında bulundu. 

Özhaseki, Yerinde dönüşüm için başvuru yapanların sayısının da 251 bin olduğunu söyledi ve " İnşallah betonarme yapıları 1 sene içinde, köy evlerini de 8 ay içerisinde teslim edeceğiz" şeklinde konuştu. 

Bakan Özhaseki den kentsel dönüşüm açıklaması: Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli! 

Bakan Özhaseki, Türkiye'nin yapı stokunun birçoğunun risk altında olduğuna dikkat çekerek, "Deprem bir doğa gerçekliği. Hayat alameti aslında. Onun olmadığı ortamlar ölü ortamlar. Ona engel olamayız, gücümüz yetmez. Onunla savaşamayız, yeniliriz. Fakat onu anlayıp, ona uygun önlemlerle hayatımızı idame ettirebiliriz" dedi ve konutların iş yerlerinin sağlam yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Bakan Özhaseki, "Fay hatlarından ve sıvılaşmış zeminlerden uzaklaşmış kendimize emin konutlar yapabiliriz. Önlem alabiliriz. Kadim kentlere sahibiz. Yüzlerce yıllık tarihi eserlerimiz bulunuyor. Ülkemizin yapı stokunun çoğu, üzülerek söylüyorum; 1950'den sonra göçlerle beraber büyük kentlere gelen insanlarımızın kaçak evlerinden oluşuyor. Bu binaların çoğu da risk altında. Bu işin bir tek yolu bulunuyor. Kentsel dönüşüm" diye konuştu. 

Bakan Özhaseki den kentsel dönüşüm açıklaması: Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli! 

Riskli yapıların dönüşümünün tek yolunun Kentsel Dönüşüm olduğuna vurgu yapan Bakan Özhaseki, "Sizin talimatlarınızla yasa 2012'de çıktı. Bu yasa çerçevesinde ülkemizin genelinde 2 milyon 200 bin kadar konut ve iş yeri yenilendi. Bu kapsamda 400 binin civarında inşaat sürüyor. Ayırdığımız bütçe 480 milyar Türk Lirası. İstanbul'da, 6 milyon konut, 1,5 milyon kadar da işyeri bulunuyor. 600 bin konutun en riskli konumda olduğunu söylememiz gerekiyor. Bir an önce yenilenmesi gerekli" açıklamasında bulundu.  

İstanbul'un ticaretin, sanayinin, turizmin, finansın merkezi olduğuna dikkat çeken Mehmet Özhaseki, "2012 yılında çıkan yasayla 800 bin yapı yenilendi, 171 bin de devam ediyor. Fakat bu 11 senelik süreçte gördük ki; çok hızlı hareket edemiyoruz. Önümüzü kesen engeller mevcut. Yasal bir takım önlemlerin alınması lazım. Özellikle yapılan her iyi şeye engel olmaya çalışan odalarımız, derneklerimiz, bazı ideolojik gruplar var. Buna engel olan insanların İstanbul diye bir dertleri bulunmuyor, Türkiye diye bir dertleri de bulunmuyor" ifadelerine yer verdi. 

Bakan Özhaseki den kentsel dönüşüm açıklaması: Ülkemizin yapı stokunun çoğu riskli! 

İSTANBUL'UN DÖNÜŞÜMÜ NASIL OLACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki konuşmasını, "Önce Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızı hayata geçirdik. Marmara bölgesi ile ilgilenecek özel bir birim, tüm Türkiye ile ilgilenecek ikinci bir özel birim, bir de kaynak hazırlayacak üçüncü bir birim kurduk. Sonra da bize engel teşkil eden insanların hoşuna giden o yasaları hızlıca değiştirdik. Gerek deprem bölgesi için, gerekse İstanbul için, 'Bütçeyi dert etmeyin, devam edin' dediniz. Bunun için çok büyük bir pay ayırdınız. Bunun için teşekkür ediyorum. Bize 3 sene içinde orta vadeli bütçede 479 milyar lira pay ayırdınız. Kentsel dönüşümdeki tüm engeller kaldırıldı. Bu kampanya ile en az 350 - 400 bin konut yenilenecek. Yüzde yüz anlaşma sağlayan konut sahibi bağımsız birim olarak 70 binin üzerinde. Tespit ettiğimiz rezerv alanlarda en az 400 bin konut daha inşa edeceğiz. Nereden baksanız 1 milyona yakın yepyeni, sağlam, depreme dayanıklı konutları ve iş yerlerini yapacağız. Bugün Pendik'ten bağlantı yaparak temsilen 17 yapıda 261 bağımsız bölümün yıkımını yapacağız. Bağcılar'da temsilen tören yapacağız, 3 bin 37 adet konutun temellerini atıyoruz. Ayrıca yüzde yüz anlaşma sağlayan 100 binada oturan 500'ü aşkın hak sahibimizle de sözleşme imzalayacağız, onlar da Üsküdar'da hazır olacaklar" diyerek tamamladı. 

TOKİ Eyüpsultan projesinin ihalesi yarın! İstanbul'da 637 konutluk yeni proje!

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar? 2024 kentsel dönüşüm kira desteği kaç TL?

Jeoloji Mühendisinden ezber bozan İstanbul depremi açıklaması: 5 ile 6.7 büyüklüğü arasında...


Geri Dön