28 / 04 / 2024

Bakan Özhaseki’den TOKİ’ye övgü: ‘Küçümsenen, dalga geçilen TOKİ, depremde sınıfı geçti’

Bakan Özhaseki’den TOKİ’ye övgü: ‘Küçümsenen, dalga geçilen TOKİ, depremde sınıfı geçti’

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Toki eliyle 20 yılda 38 bin sosyal donatı ve 1 milyon 305 bin sosyal konut inşa edildiğini söyledi. Özhaseki, "Küçümsenen, dalga geçilen TOKİ sınıfı geçti" dedi.



Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Sunumda, TOKİ’nin deprem sürecinde sınıfı geçtiğini söyleyen Özhaseki, 81 ilin tamamında, 898 şantiyede halihazırda 240 bin 634 konut ve sosyal donatının inşasının devam ettiğini aktardı.

"KÜÇÜMSENEN, DALGA GEÇİLEN  TOKİ  SINIFI GEÇTİ"

Özhaseki, Bakanlıklarına bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulduğunu hatırlatarak, bu düzenlemeyle kentsel dönüşüm sürecine yeni bir soluk getirdiklerini ifade etti.

TOKİ eliyle 20 yılda 38 bin sosyal donatı ve 1 milyon 305 bin sosyal konut inşa edilip, 5 milyon vatandaşı konut sahibi yaptıklarını paylaşan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok şükür son deprem sürecinde de gördük ki daha önceden biraz küçümsenen, bazen dalga geçilen TOKİ sınıfı geçti. İnsanların da gururu oldu. 81 ilin tümünde, 898 şantiyede halihazırda 240 bin 634 konut ve sosyal donatının inşasını sürdürüyoruz. 250 bin Sosyal Konut Projesi çerçevesinde inşa edilmesi planlanan konut sayısı 266 bin 973'tür. Bugün itibarıyla 61 bin 210 konutun ihalesi gerçekleştirildi. Geri kalan sosyal konutlara ilişkin çalışmalar sürüyor. İlk İşyerim projesi çerçevesinde, Türkiye çapında farklı il ve ilçelerde toplam 40 adet proje yürütüyoruz."

Bakan Özhaseki’den TOKİ’ye övgü: ‘Küçümsenen, dalga geçilen TOKİ, depremde sınıfı geçti’

Yapı denetim faaliyetlerine yönelik bilgi veren Özhaseki, Türkiye çapında 469 bin işe ait 800 milyon metrekare inşaat alanının denetiminin sürdüğünü, mimar ve mühendislerden 15 bin 500'ünün aktif olarak bu denetimlerde görev aldığını paylaştı.

Denetim faaliyetlerinin Bakanlıktan belgeli 2 bin 250 yapı denetim kuruluşu tarafından yürütüldüğünün altını çizen Özhaseki, inşaatlarda kullanılan betondaki hata, kayıp ve kaçak oranlarının sıfır ya da sıfıra en yakın hale getirilebilmesi için betonun çip ile takibi için Elektronik Beton İzleme Sistemi'ni 2018 yılında uygulamaya başladıklarını kaydetti. Özhaseki, "Bu tarih itibarıyla 5 senelik süreçte tamamlanan 405 bin bina ile yapımı süren 469 bin inşaattan toplam 33 milyon adet taze beton numunesi alınarak deneye tabi tutulmuştur” ifadelerini kullandı.

Mevzuatta gerçekleşen değişikliklere ilişkin bilgi veren Özhaseki, müteahhitlerin sınıflandırıldığını ve aynı zamanda, kendi aralarındaki grup ve yeterliliklere göre iş yapmasını sağlayacak bir ortama kavuşturulduğunu kaydetti.

Enerji performansı normal binalara nazaran bir üst sınıfta olan ve yenilenebilir enerji kullanan, "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" konseptine adım adım geçişi başlattıklarını belirten Özhaseki, bu doğrultuda, yılbaşı itibarıyla 5 bin metrekarenin üstündeki binalar için, nSEB kapsamında enerjisinin minimum yüzde 5'ini yenilenebilir enerjiden karşılama ve Enerji Kimlik Belgesi sınıfı en az B olma zorunluluğu getirdiklerine vurgu yaptı.

Bakan Özhaseki’den TOKİ’ye övgü: ‘Küçümsenen, dalga geçilen TOKİ, depremde sınıfı geçti’

TÜRKİYE, DEPREM RİSKİ TAŞIYAN ÜLKELER ARASINDA 5'İNCİ SIRADA

Öte yandan, Bakan Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2024 yılı bütçesine yönelik yaptığı sunumda, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin asla akıllardan çıkartılmaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin Alpler'den Himalayalar'a uzanan hat üzerinde deprem riski taşıyan ülkeler arasında 5’inci sırada olduğunu paylaşan Özhaseki, bu gerçeklikten hareketle çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.

Azerbaycan, Kahramanmaraş’ta konut ve okul inşa edecek! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Depreme dayanıklı kaplama sistemi, Japonya’dan sonra artık Türkiye’de de üretiliyor!

Bakan Özhaseki’den kentsel dönüşüm yasasının rant için çıkarıldığı iddialarına çok konuşulacak yanıt!


Geri Dön