02 / 05 / 2024

Bakan Uraloğlu açıkladı! 2 yılda milli tren seti sayımız 25’e ulaşacak...

Bakan Uraloğlu açıkladı! 2 yılda milli tren seti sayımız 25’e ulaşacak...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "2025 sene sonuna kadar 22 set daha yollarda olacak ve 2 sene içerisinde yerli ve milli tren seti sayımız 25’e ulaşacak. 2030 senesine kadar ise toplam 56 setimiz vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere yola çıkmış olacak” diye konuştu.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli ve milli tren setleri ile ilgili yaptığı açıklama kapsamında Türkiye’nin demiryolu araçlarının üretiminde teknolojiyi tasarlayan, üreten ve geliştiren ülke konumuna yükseldiğini ve bu alanda atılan adımların meyvelerinin alındığını ifade etti. Türkiye’nin demiryolu araçlarının üretimi konusunda kendi kendine yeten bir ülke haline geldiğini kaydetti.

HIZLI TREN TASARIM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Ayrıca, son teknolojinin kullanıldığı milli elektrikli setlerin 160 kilometre hız yapabildiğini ifade eden Bakan Uraloğlu, "Setlerimiz Türkiye için değil dünyada kullanılmak üzere de üretilmiş halde yer alıyor. Buna göre, uluslararası demiryolunda kullanılabilirlik, karşılıklı işletilebilirlik sertifikası olan TSI sertifikasına sahip olarak üretilen setler, ihtiyaca göre bölgesel ve şehirlerarası çalıştırılmak üzere 3’lü, 4’lü, 5’li ve 6’lı araç sayısına sahip olarak yapılabiliyor. 5 araçtan oluşan her setimiz 324 yolcu taşıyor, uzun yolculuklar için restoran bulunuyor. Ayrıca işletme hızı 225 kilometre olan milli hızlı tren tasarım çalışmalarımızda devam ediyor. Kalitesi ile de yakın zamanda birçok ülkeye de ihraç edilmeye başlayacak” dedi.

Bakan Uraloğlu açıkladı! 2 yılda milli tren seti sayımız 25’e ulaşacak...

Öte yandan, Bakan Uraloğlu, TÜRASAŞ’ta tren setlerinin üretiminin her geçen gün artarak sürdürüldüğünü ifade ederek, demiryolu ekosisteminin gelişmesi sayesinde Türkiye’nin yakın zamanda demiryolu araçlarında dışa bağımlılığın tamamen sona ereceğini söyledi. İki milli elektrikli tren setinin Adapazarı ile Gebze arasında başarıyla yolcu taşıdığını kaydeden Uraloğlu, şöyle devam etti: "TÜRASAŞ tarafından imalatı ve testleri tamamlanan 3’üncü setimizde 30 Mart 2024 tarihinde TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğüne teslim edilerek raylara inerek vatandaşlarımıza hizmet vermeye başladı. Fakat şunu da belirtmek isterim ki 2025 yılı sonuna kadar 22 set daha yollarda olacak ve 2 sene içerisinde yerli ve milli tren seti sayımız 25’e ulaşacak. 2030 yılına kadar ise toplam 56 setimiz vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere yola çıkmış olacak." diye konuştu.

10 AYDA 1.735 SEFER YAPILDI

Bakan Uraloğlu, milli tren setlerinin TCDD Taşımacılık tarafından işletmesi yapılan Adapazarı Bölgesel Tren Seferleri’nde on aydır hizmet verdiğini ve yolcuların da ergonomik koltuklarda ve  konforlu bir şekilde seyahat ettiğini ifade etti.  Ayrıca, Bakan Uraloğlu, “Adapazarı ile Gebze arasında 11 durakta hizmet veren setlerimiz bu zamana kadar  170 bin kilometre yol yapmış oldu.  Öte yandan, iki set ile hizmet veren yerli ve milli elektrikli tren setlerimiz 10 ayda bu zaman zarfında  bin 735 sefer yaptı ve 390 bin yolcu taşıdığı da ifade edildi. Hizmete giren milli elektrikli tren setlerimizin sayısı arttıkça tren setlerimiz her sene milyonlarca vatandaşımızı konforlu ve güvenle taşıyacak” dedi.

Başakşehir-Kayaşehir metro hattında 1 senede 5 milyondan fazla yolcu seyahat etti...

Bakan Uraloğlu açıkladı! Ankara-Eskişehir YHT ile 20 milyondan fazla yolcu seyahat etti...

Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi! İstanbul ve Konya'ya yeni raylı sistem geliyor!

Bakan Uraloğlu açıkladı! Yeni YHT hattı devreye giriyor! 

 


Geri Dön